Euroopan unioni kohti liittovaltiota

Yleltä tuli eilen uutinen, että Perussuomalaiset ovat EU- vaaliohjelmassaa ilmoittanut ettei puolue aja enää aktiivisesti eroa Euroopan unionista.

Itselleni tämä päätös oli pettymys, koska olen kannattanut jo vuosia Suomen EU eroa. Kuitenkin täytyy rehellisyyden nimissä tunnustaa ettei tämä tullut mitenkään yllätyksenä, koska onhan se ollut nähtävissä, että puolue ei ole hallituksessa olon aikana puhunut kertaakaan eroamisesta.

Suomen olisi pitänyt tehdä niin kuin Norja teki EU:n kanssa vuonna 1994 eli nämä sopivat ETA- sopimuksen, mikä antaa Norjalle oikeuden päästä EU:n sisämarkkinoille ilman, että se on EU- jäsen.

Norjalla on siis lähes täydellinen suvereniteetti ja oma valuutta käytössä. ETA- sopimuksen olisi kannattanut Suomenkin tehdä, mutta sen sijaan päättäjät halusivat viedä meidät EU:n malli oppilaaksi.

Toinen virhe Suomelta oli 2000- luvun alussa luopua markasta. Se vei meidän mahdollisuuden itsenäisempään finanssi- ja talouspolitiikkaan. Sen sijaan, että haaveiltaisiin omaa valuuttaa takaisin on EU:lla ollut suunnitelmia tai halua perustaa unionin alueelle yhteinen valtiovarainministeriö ja budjetti. Aika näyttää, että kuinka tämän käy, mutta olen taipuvainen uskomaan tämän olevan vain ajan kysymys.

Mitä Suomi hyötyy Euroopan unionista? Vastaus on vapaa liikkuvuus ja sisämarkkinat, mutta täysin samat oikeudet on Norjallakin ilman jäsenyyttä, joten kaiken kaikkiaan Suomelle jäsenyys tuo vain lähinnä kustannuksia ja velvoitteita hyötyjen sijaan.

Aina, kun on ollut jonkinlainen talous kriisi päällä kuten mm. Kreikan ja Italian kriisit, koronapandemian aikaan tehty EU:n elvytyspaketti yms.

Mitä näillä kriiseillä ja erilaisilla tukipaketeilla on yhteistä? Se on selvästi se, että unioni ajautuu yhä tiiviimpään kanssa käymiseen ja luisuu pikku hiljaa kohti liittovaltiota. Esimerkiksi EU:n elvytyspaketti oli valtava kertaloikka kohti tiiviimpää unionia. Kriisit ovatkin unionille aina oiva paikka liikuttaa laivaa kohti tiiviimpää yhteistyötä.

Väkisinkin miettii sitä, että onko EU:lla systemaattinen pyrkimys ajaa kohti liittovaltiota vai onko tämä vain pelkkien kriiseistä kriiseihin räpiköimistä ilman sen suurempaa suunnitelmaa taustalla.

Oli miten oli, niin ei kehityskulku kuitenkaan hyvältä näytä ja saa nähdä mitä parinkymmenen vuoden aikana tulee tapahtumaan. Se on ainakin varma, että kriisejä tulee.

Kysymys kuuluukin, että haluaako Suomen kansa EU- liittovaltion, missä Suomi on mukana vai halutaanko vahva ja itsenäinen Suomi?!?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu