Keskustelukulttuurin tila on kriittinen Suomessa- tason nosto olisi paikallaan

Viimeisien vuosien aikana olen havainnut, että yhteiskunnallinen keskustelukulttuuri Suomessa on polarisoitunutta ja henkilöön menevää. Siihen on varmasti monia syitä, ja tässähän olisi hyvä tehdä tutkimusta, mitkä ovat ne juurisyyt keskustelukulttuurin kärjistymiselle.

 

Politiikassa niin sanotusti rapa roiskuu, kun liberaalia aatemaailmaa ja konservatiivisia arvoja edustavat ottavat yhteen. Silloin tuskin voidaan välttyä henkilökohtaisuuksiin menemisiltä, kummaltakaan puolelta nykyisessä mielipideilmapiirissa. Olisi kuitenkin syytä tarkastella omaa käytöstä, sillä jokainen meistä voi vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin, kuinka Suomessa keskustellaan vaikeistakin ja tunteisiin menevistä asioista ilman toisen ihmisen aliarvioimista ja mollaamista.

 

Itsekin joudun myös katsomaan aika ajoittain peiliin ja miettimään, että olenko toiminut hyvän maun rajoissa. Pyrin kuitenkin aina siihen, että en mene henkilöön vaan pysyn itse asiassa. Allekirjoittanut on saanut paljon lokaa niskaan, esimerkiksi täällä Uuden Suomen blokirjoitusten kommenttiosioissa. On menty todella henkilökohtaisuuksiin, ja jopa pilkattu. Itseäni ei kuitenkaan haittaa se, sillä jokainen on vastuussa omista sanomisistaan.

 

Sosiaalinen media on hedelmällinen paikka polarisoituneelle keskustelulle, jossa mennään helposti henkilökohtaisuuksiin. Sielläkin pitäisi kyeta keskustelemaan rakentavasti, mutta myöskin kriittisesti. Olen miettinyt kuitenkin sitä, että kovinkaan moni ei uskalla sanoa mielipidettään juuri sen takia, koska pelkää tulevansa leimatuksi. Itsehän olen jo saanut leimakirveen otsaan, joten minua ei paljoa pidättele kirjoittamasta blogeja oman arvomaailmani pohjalta. Luulen myöskin, että kaikki eivät kuitenkaan kestä samanlaista henkilöön menevää pilkkaamista, ja juuri sen takia ovat mielummin hiljaa.

 

Lopputulemana: Koko Suomen keskustelukulttuuri on ollut viime vuosina murroksessa, valitettavasti negatiiviseen suuntaan. Nyt olisi jo viimein aika rueta tekemään asialle jotain ilman, että aletaan sensuroimaan keskusteluja aiheetta. Jokainen meistä voisi kunnioittaa toista ihmistä, olipa sitten liberaali tai konservatiivi. Keskutelun ei tarvitse olla poteroitunutta vaan pikemminkin asiallista ja kriittistä. Ei tarvitse tinkiä omista periaatteistaan tippaakaan, mutta keskustelun tasoa voitaisiin kyllä nostaa ja reilusti.

+3
Miika Koskela

Olen 29 vuotias kolmen lapsen isä. Politiikan ahkera seuraaja ja kannanottaja. Minulla on kristillinen arvomaailma ja myöskin sen kautta katson tätä maailman menoa. Kannatan konservatiivisia arvoja, mutta ihminen on kuitenkin aina keskiössä. Ihmisiä vartenhan politiikkaa tulisi tehdä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu