Kuka välittää luonnosta ja ihmisoikeuksista?

Onko minusta tulossa kovaa vauhtia viherpiipertäjä? Tämä kysymys minulla jyskyttää jatkuvasti takaraivossa, kun mietin miten ihmiskunta ryöstää luontoa häikäilemättömästi.

Ajattelinkin laittaa tähän pienen info paketin, mitä maailmalla tapahtuu tälläkin hetkellä ja on tapahtunut jo pitkään.

Kuten sanotaan sademetsistä, että ne ovat maailman keuhkot niin se pitää täysin paikkansa. Maailmalla hakataan sademetsiä vuosittain 150 000 km² joka vastaa puolta Suomen pinta-alasta. Metsiä hakataan monenlaisten harvinaisten puulajien takia. Yhden hehtaarin alueella voi olla jopa sata eri puulajia eli saman verran kuin koko Euroopassa. Me suomalaiset voimme osaltamme vaikuttaa siihen miten esimerkiksi valitsemme mistä huonekaluja on tehty. EU on Keski-Afrikan tärkein sademetsäpuiden tuoja ja pelkästään Suomessa käytetään puuta materiaaleina parketeissa, huonekaluissa ja tuotetaan palmuöljydieseliä. Palmuöljydieselin tuotannossa suomalainen Neste oli yksi maailman suurimpia valmistajia, joten täytyykin kysyä, että onko tämä ollut teidän mielestänne eettisesti päivän valon kestävää toimintaa?!?

Toinen asia on sähköautoihin louhittavia akku mineraaleja. Akuissa käytetään litiumia, nikkeliä ja kobolttia. Koboltti ja nikkeli tulevat lähinnä suurista avolouhoksista. Kongo on maailmanlaajuisesti koboltin suurin louhija ja voidaankin kyseenalaistaa onko koboltti eettisesti kestävästi tuotettu. Kongossa, kun on ihmisoikeus loukkaukset ja lapsityövoima suuri ongelma, mutta maailma ummistaa silmänsä näiltä ongelmilta, koska tarve saada näitä mineraaleja on suurempi. Tässäkin nähdään ihmiskunnan kaksinaismoralismi. Ihmisoikeudet ovatkin toissijaisia asioita ja niitä edistetään silloin kun ne ne eivät ole ristiriidassa sen kanssa mitä halutaan.

Auttaako se, että minä kirjoitan tästä aiheesta? Tuskin, mutta en voi hiljaakaan olla. Kun näkee tällaista vääryyttä ja ahneutta, niin silloin olisi jokaisen ihmisen velvollisuus vähintäänkin olla tietoinen mitä maailmalla tapahtuu ja vaikuttaa omalla toiminnallaan ja päätöksillään asioihin. Tarvitaan vain pieni sysäys oikeaan suuntaan oikeaan aikaan, että saadaan aikaiseksi lumipalloefekti mikä voi kasvaa maailmanlaajuiseksi protesti liikkeeksi ja silloin saadaan tämä luonnon ahne ryöstö loppumaan.

Yleensä ottaen vasta julkinen paine laittaa hallitukset ja yritykset sille paikalle, että he huomaavat toimintansa epäeettsiyyden. Ilman julkista painetta tätä pallo olisi jo tuhottu. Ketä kiinnostaa luonto ja sen suoljelu? Kaikki jotka kantaa asiasta huolta tulisi taistella tätä riisto ja ryöstö taloutta vastaan.

Taistellaan luonnon ja ihmisoikeuksien puolesta!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu