Onko yhteiskunnan polarisaatio mennyt jo liian pitkälle?

Suomessa polarisaatio on voinut hyvin viime vuosina. Erityisesti korona kriisin aikaan se suorastaan räjähti käsiin.

Nykyään hyvin usein ajatellaan, että jos ajattelee tietystä asiasta tietyllä tavalla, niin on automaattisesti foliohattuilija tai valtaapitävien kannalla kaikissa asioissa.

Tämä on hiukan ongelmallinen tilanne, kun leimakirves heilahtaa johonkin suuntaan, niin automaattisesti sinusta tulee jomman kumman puolen hyljeksimä. Suomessa ei sallita kovinkaan paljon itsenäistä ajattelua eri asioista.

Otan itsestäni esimerkin. Minä vastustan EU- jäsenyyttä, koska se tuo enemmän haittaa kuin hyötyä Suomeen, joten olen asennoitunut nyt tässä ajattelussani ”äärioikeiston” puolelle (kansallismieliset usein leimataan äärioikeistolaisiksi). Kun taas NATO asiassa olen sitä mieltä ollut jo useita vuosia, että Suomen kuuluu olla osa puolustusliittoa, koska se tuo lisäturvaa kokonaisturvallisuuden näkökulmasta.

Näistä esimerkeistä siis näemme, että me ihmiset olemme erimieltä eri asioista, mutta jos me ajatellaan jostain tietystä asiasta poikkeavasti, niin silloin tulee yleensä ottaen painostusta ajatella kaikissa asioissa samalla tavalla. Foliohattuilijoille tyypillistä on se, että ei sallita poiketa mistään asiasta eli, jos vastustat EU:ta, niin automaattisesti sinun kuuluu vastustaa myöskin Natoa.

Eihän se hyvänen aika näin saisi mennä! Jokaisella on oikeus ajatella asioista juuri niin kuin tahtoo ilman pelkoa, että muualta sinua painostettaisiin ajattelemaan vain tietyn kaavan mukaan.

Mutta ikävä kyllä polarisaatio on tässä maassa jo niin pitkällä, että itsenäiselle ajattelulle ei juurikaan ole sijaa.

Haastankin nyt foliohattuilijoita ja valtaapitäviä miettimään, että onko se nyt niin kauheata, että ihmiset ajattelee eri asioista joskus eri tavalla kuin sinä tai tuo ajattelette. Joskus on valtaapitävien puolella ja joskus foliohattuilijoiden puolella riippuen asiasta.

Päätinkin loppuun sanoihin: Maltti on valttia!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu