Väestö vanhenee ja julkinen talous sekä eläkejärjestelmä romahtaa

Kun lukee Tilastokeskuksen väestöennustetta aina vuoteen 2070- luvulle saakka, niin aika lohdutonta ja karua luettavaa se on. Tilastokeskuksen mukaan syntyvyys on ollut yhtä alhaista aina kriisien, kuten sotien ja nälkävuosien aikaan.

Merkille pantavaa on se, että nykyaikana elämme Suomessa rauhan aikaa eikä ole poikkeusoloja, mikä selittäisi alhaisen syntyvyyden. Ennusteen mukaan noin 50 vuoden päästä alle 15- vuotiaiden osuus on jo viidenneksen vähemmän ja työikäisiäkin jo satojatuhansia vähemmän. Sen sijaan vanhusväestön osuus kasvaa jopa 400 000:lla.

Näiden tilastojen valossa ei tarvitse ihmetellä, että miksi päättäjät ovat huolissaan julkisesta taloudesta. Jos näin radikaali väestörakenne tulee olemaan tulevaisuudessa, niin eläkejärjestelmä ja valtiontalous romahtaa, siitä ei ole epäilystäkään.

Hallitus on ihan oikein lähtenyt leikkaamaan tätä massiivista julkisen talouden menorakennetta, koska pitkällä tähtäimellä veroeurot ovat tiukassa ja velkaantuminen tuntuu vain pahentuvan ellei asialle tehdä jotain ja nopeasti.

En voi kuitenkaan olla hallituksen kanssa kaikesta samaa mieltä, koska monet leikkaukset kohdistuvat juuri nimenomaan perheellisiin ja, koska muutenkin syntyvyys on alhaisimmillaan sitten sotavuosien, niin hallitus ei kyllä rohkaise ihmisiä vauva talkoisiin.

Tulisi saada parlamentaarinen yhteisymmärrys siitä, että perheellisten asemaa ei heikennetä vaan päinvastoin luodaan porkkanoita ja kannustimia syntyvyyden nostamiseksi.

Vain kaksi asiaa voi pelastaa pitkällä tähtäimellä julkisen talouden on se, että luodaan Suomeen houkutteleva investointi ilmapiiri ja saadaan syntyvyys yli kahden, kun nyt se on pitkälle alle 1,5.

Jos me todella välitetään lapsistamme ja lapsen lapsistamme, niin emme sysää ongelmia heidän niskaansa vaan teemme kaikkemme sen eteen, että myöskin tulevaisuudessa Suomi on hyvä maa asua ja hyvinvointiyhteiskunnan perusteet säilyvät vielä viidenkymmenen vuoden päästäkin.

Nyt tämän hallituksen leikkaukset lapsiperheisiin antavat ei toivotun signaalin, että lapsia ei kannata tehdä.

Vaikka kannatankin ylipäänsä hallituksen politiikkaa monessa suhteessa, niin tämä on asia, mistä olen täysin erimieltä.

Joten viesti Arkadianmäelle on se, että kannustakaa ihmisiä vauvabuumiin ja tehkää poliittisilla päätöksillä kaikkenne, että perheenlisäys kannattaa eikä siitä rangaista millään leikkauksilla.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu