Ukrainan sota ja realiteetit | sota loppuu, kun puhkaistaan harhainen kupla

Sota Euroopassa. Olemme reilun kahden vuoden aikana tottuneet siihen, että Ukrainassa soditaan. Se, miten sota päättyy, niin sillä on valtava merkitys tulevaisuudessa niille valtioilla, jotka ovat Venäjän rajanaapureita, mukaan lukien Suomi.

Jos Ukraina voittaa, niin se on kaikille pienille rajanaapureille hyvä asia, sillä on melko varmaa ettei Venäjä lähde aikoihin kokeilemaan kepillä jäätä esimerkiksi Viron suhteen.

Mediassa ja poliitikkojen taholta on koko sodan ajan puhuttu siitä, että meidän tulee aseistaa Ukrainaa niin kauan kuin sota vain kestää. Mutta tässä on iso mutta. Entäpä, jos Venäjä voittaa sodan siitä huolimatta?

Venäjällä ei ole moraalista dilemmaa sotilaiden suhteen. Sinne voidaan ladata sotilaita eturintamaan kymmeniä tuhansia, kun ensin muut ovat kuolleet, joten tämä on yksi asia mikä antaa Venäjälle etulyöntiaseman Ukrainan suhteen. Toinen asia on se, että Venäjä on muuttunut sotatalouteen ja saa jatkuvasti ammuksia Pohjois-Korealta ja Kiinasta materiaalia, mistä voi tehdä sitten aseita tai mitä he tarvitsevatkaan vaikkakaan Kiina ei sinänsä suoraan anna aseellista apua.

Länsi aseistaa Ukrainaa sen minkä ehtii, mutta lienee realismia todeta se, että sotimalla ei sota lopu ja, jos loppuu niin Venäjän hyväksi. Siksi olisikin tärkeää Suomen päättäjien, kuten myös muiden EU päättäjien tajuta tosiasiat. Ukraina ei voita sotaa, joten mikä johtopäätös tästä tulisi tehdä?

Yksinkertaistettuna se, että realismia kehiin. Todetaan tappio ja aloitetaan rauhanneuvottelut riittävän ajoissa ettei sentään vastustaja saa toista kanveesiin. Ukrainan olisi siis syytä myöntää häviö ja ottaa turpiinsa samalla todeten, että maat, mitkä on Venäjän hallussa jäävät myöskin Venäjälle.

Yksi asia on kuitenkin varma. Se, jos sotateollisuudelta kysytään, että lopetetaanko sota, niin ei missään tapauksessa. Miksi? Koska sota tuottaa yrityksille miljardi tolkulla rahaa ihmishenkien kustannuksella.

Ja ei, en ole Putinin tai Venäjän trolli vaan tämä on omaa päättelyäni asiasta. On niin helppoa mennä median suoltamien uutisten mukana, koska itsekin ajattelin vuosi tolkulla naiivisti, että ainut tapa lopettaa sota on Ukrainan voitto. Näin ei kuitenkaan ikävä kyllä asia ole reaalimaailmassa, joten olisiko syytä puhkaista tämä harhainen kupla ja ryhtyä aitoihin rauhanneuvotteluihin?!?

Kyllä ne päättäjät realiteetit tietää, mutta haluavat pitää tiettyä harhaista ideaali tilannetta esillä, jotta voivat toteuttaa haluamaansa politiikkaa, mihin ei kaiketi todellinen rauha kuulu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu