UPM:n tehtaan työntekijöiden inhimillinen katastrofi

Jämsässä suljetaan UPM:n paperitehdas ja noin 450 työntekijää irtisanotaan. Kerrannaisvaikutukset ovat vieläkin suuremmat ja tämä on Jämsän kaupungille sekä tehtaan työntekijöille erittäin suuri takaisku. Moni varmasti miettii, että kuinka tästä nyt eteenpäin, kun monilla on perhe elätettävinä sekä talot huolehdittavana, joista on asuntolainaa jäljellä. Talojen jälleenmyyntiarvo romahtaa eivätkä ne tahdo mennä kaupaksi. Tämä on inhimillinen katastrofi monelle perheelle, kun jäävät täysin tyhjän päälle sekä työntekijät ovat loukussa kuihtuvassa kaupungissa talolainoineen.

 

Mitä pitäisi tehdä, jotta työntekijöille löytyisi töitä ja kaupunkiin saataisiin yrittäjyyttä sekä sitä kautta elinvoimaisuutta? Yhtä ainutta ratkaisua tai lääkettä asialle ole, mutta Mauno Koiviston sanoin: ”Tarttis tehrä jotain”.

 

Ihan ensimmäisenä tulee mieleen, että valtiovallan täytyisi tukea Jämsää, jotta syntyisi yrittäjyyttä ja sitä kautta palkattaisiin työntekijöitä. Tarvitsisi tehdä kokonaisvaltainen suunnitelma tehtaan työntekijöiden koulutukseen ja työllistymiseen liittyen. Nyt olisi myöskin aika saada Jämsään korkeakoulu yksikkö, jolla saataisiin elinvoimaisuutta. Korkeakouluyksiköllä on suuri vaikutus Jämsän houkuttelevuuteen, sillä tavalla saataisiin käännettyä muuttotappio kehityssuunta toiseen suuntaan. Korkeakouluyksikkö tuo paikkakunnalle yritteliäisyyttä ja yritykset uskaltaisivat alkaa investoida Jämsäänkin.

 

Valtiovallan täytyisi tehdä suunnitelma myöskin koko Suomen varalle konkurssiaallon yllättäessä. Koronan takia moni tulee vielä jatkossa menettämään työpaikkansa ja elantonsa. Nyt tarvitaan toimia, joilla yrittäminen tehdään houkuttelevaksi ja kannattavaksi.

 

Hallitus kaavailee kymmeniä tuhansia työpaikkoja lisää, mutta se ei ole nyt realismia vaan meidän pitäisi ensin kyetä pitämään nykyiset työpaikat, jotta saataisiin turvattua jatkossakin hyvinvointiyhteiskunnan palvelut. Meillä ei ole varaa konkurssiaaltoon, sillä silloin meiltä loppuu hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja. Pelkällä työttömyysturvan verotuksella ei turvata suomalaisten hyvinvointia vaan tarvitaan yrityksiä, jotka uskaltavat investoida Suomeen. Politiikkaan tarvitaan yli hallituskausien kestävää suunnitelmallista ja järjestelmällistä työllisyyspolitiikkaa eli toisin sanoen hallituspuolueiden ja opposition istumista saman pöydän ääreen.

 

Meidän suomalaisten on nyt vedettävä yhtä köyttä ja puhallettava yhteenhiileen!

Miika Koskela

Olen 29 vuotias kolmen lapsen isä. Politiikan ahkera seuraaja ja kannanottaja. Minulla on kristillinen arvomaailma ja myöskin sen kautta katson tätä maailman menoa. Kannatan konservatiivisia arvoja, mutta ihminen on kuitenkin aina keskiössä. Ihmisiä vartenhan politiikkaa tulisi tehdä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu