Velkapommi kytee vaikka mitä tehtäisiin

Kauanko Suomi vielä kestää? Tässäpä kysymys.

Nykyinen hallitus on perinyt viime hallitukselta ja edellisiltä hallituksilta tikittävän velkapommin. Eipä kuitenkaan näy näköpiirissä helpotusta, koska hallitus ottaa ensi vuonna velkaa 10,1 miljardia euroa ja koko hallituskauden aikana lähes 40 miljardia.

Pelkästään Suomen valtionvelka on jo nyt yli 140 miljardia euroa ja kauden päätteeksi ollaan reilussa 180 miljardissa. Vaikka hallitus näyttää yrittävän kuinka leikata ja säästää, niin kroonistunut alijäämä ei pienene vaan pahenee entisestään.

Tottakai valtiontalous ei ole sama asia kuin yrityksen tai yksityishenkilön talous, mutta Suomi ei tule kestämään tällaista velkaantumistahtia.

Valtion taloudessa on monta muttaa matkassa ja asiat eivät ole niin yksinkertaisia ja todellakaan helppotajuisia asioita. Yksi asia minua tavallista tallaajaa kuitenkin haittaa. Onko indeksikorotukset valtion taloudessa niin suuret,- korkojen nousu niin voimakasta ja sotealueiden alijäämä niin paha, että velkaantumistahtia ei vaan yksinkertaisesti saada pysäytettyä.

Jos me halutaan pitää tulevaisuudessakin taloudellinen itsenäisyys, niin velkaantumisen tulisi taittua viimeistään 2030 vuoteen mennessä tai ainakin pienentyä merkittävästi. Mikäli alijäämä porskuttaa kymmenessä miljardissa vielä 2030 vuosikymmenen jälkeenkin, niin uskoisin, että voidaan itkeä jäähyväiset Suomi laivalle.

Olen sitä mieltä, että tässä tapauksessa tulisi karsia kaikki ylimääräinen pois, mikä ei liity valtion ydintehtäviin. Esimerkiksi Ylestä voisi napata sellaiset 550 miljoonaa euroa ja lopulla voitaisiin täyttää lakisääteiset velvollisuudet. Jo pelkästään tällä saataisiin kurottua alijäämää umpeen noin 5%.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu