Velkapommi kytee vaikka mitä tehtäisiin
Kauanko Suomi vielä kestää? Tässäpä kysymys.
Nykyinen hallitus on perinyt viime hallitukselta ja edellisiltä hallituksilta tikittävän velkapommin. Eipä kuitenkaan näy näköpiirissä helpotusta, koska hallitus ottaa ensi vuonna velkaa 10,1 miljardia euroa ja koko hallituskauden aikana lähes 40 miljardia.
Pelkästään Suomen valtionvelka on jo nyt yli 140 miljardia euroa ja kauden päätteeksi ollaan reilussa 180 miljardissa. Vaikka hallitus näyttää yrittävän kuinka leikata ja säästää, niin kroonistunut alijäämä ei pienene vaan pahenee entisestään.
Tottakai valtiontalous ei ole sama asia kuin yrityksen tai yksityishenkilön talous, mutta Suomi ei tule kestämään tällaista velkaantumistahtia.
Valtion taloudessa on monta muttaa matkassa ja asiat eivät ole niin yksinkertaisia ja todellakaan helppotajuisia asioita. Yksi asia minua tavallista tallaajaa kuitenkin haittaa. Onko indeksikorotukset valtion taloudessa niin suuret,- korkojen nousu niin voimakasta ja sotealueiden alijäämä niin paha, että velkaantumistahtia ei vaan yksinkertaisesti saada pysäytettyä.
Jos me halutaan pitää tulevaisuudessakin taloudellinen itsenäisyys, niin velkaantumisen tulisi taittua viimeistään 2030 vuoteen mennessä tai ainakin pienentyä merkittävästi. Mikäli alijäämä porskuttaa kymmenessä miljardissa vielä 2030 vuosikymmenen jälkeenkin, niin uskoisin, että voidaan itkeä jäähyväiset Suomi laivalle.
Olen sitä mieltä, että tässä tapauksessa tulisi karsia kaikki ylimääräinen pois, mikä ei liity valtion ydintehtäviin. Esimerkiksi Ylestä voisi napata sellaiset 550 miljoonaa euroa ja lopulla voitaisiin täyttää lakisääteiset velvollisuudet. Jo pelkästään tällä saataisiin kurottua alijäämää umpeen noin 5%.
Huonointa taloudenhoitoa ikinä, missä vastuut, itse olin parivuotias sodan päätyttyä ja vuonna 1945 lopussa oli Suomella vähemmän velkaa ( per / kapita ), vaikka oli sodittu yli 5v, ja puolet kansasta hoiti sotaponnisteluja ja rahat menivät varustemenoihin ja näläntorjuntaan, sekä sotakorvauksiin. Mikä vaivaa nykyihmistä ?
Ilmoita asiaton viesti
On se rahajärjestelmäkin mennyt uusiksi tuon jälkee että tuo ei varsinaisesti päde.
Ei velan määrä ole ongelma. Velkaantumisvauhti on ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Kokonaisveroasteen nostaminen parilla prosenttiyksiköllä poistaisi puolet lisävelan tarpeesta, mutta tärkeintähän on köyhien kyykyttäminen ja suurituloisten verojen alentaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Edellisten hallitusten velanotto vei liian pitkälle , jotta velkaantumista voitaisiin vähentää kuin vain tuskaisen etuuksien kiristyskuurin kautta ja siihen ei olla valmiita.
IMF jaksaa odottaa vielä muutaman vuoden, mutta sitten on edessä eläkekassojen purku velanlyhennykseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Esimerkiksi Ylestä voisi napata sellaiset 550 miljoonaa euroa”
Eiköhän sieltä leikattavaa löydy mutta tässä maailmantilanteessa Yleä itseasiassa tarvitaan kun kaupallinen media on klikkiotsikkoa ja kaikenlaiset huuhaamediat yleistyvät, että kansa tarvitsee jotain mikä on edes vähän neutraalin oloinen. En sano että Yle olisi tässä mitenkään täydellinen mutta erittäin paljon parempi moneen muuhun verrattuna.
Toinen huomioitava asia Ylessä on sivistys. Ylen kautta saa paljon laadukkaita dokumentteja.
Huomaa että Yhdysvallat laittoivat nykyrahassa mitattuna 257 miljardia dollaria Apollo-ohjelmaan ja se vähensi takapajuisuutta niin paljon että jäivät silti heittämällä plussalle! Saivat mm. piilaakson ja litteän maan kreationistit alkoivat muuttaa mielipidettä. Tästä vaan on yli 50 vuotta aikaa niin jostain syystä takapajuisuus on taas yleistynyt Yhdysvalloissa.
Olet itse malliesimerkkinä siitä mitä tapahtuu kun sivistystystä on laiminlyöty kun uskot johonkin hölynpölykreationismiin. Miten ihmeessä näin voi olla 2020 luvun Suomessa?
Ylelle voisi laittaa vaikka 100 miljoonaa lisää ja lopputulos olisi positiivinen jos sillä saa vähennettyä litteän maan kreationismia tästä maasta. Suomalaisten korkeasta sivistystasosta täytyy pitää huolta!
Ilmoita asiaton viesti
Merkittävin syy Suomen ongelmiin on väärä valuutta. Muilla pohjoismailla on oma valuutta. Koska tämä ongelma ei ole yhdenkään puolueen ohjelmassa, niin Suomi ei nouse. Lisäksi suuri velkataakka takaa sen, että omalla valuutallakin on nyt lähes mahdotonta hoitaa homma kuntoon.
Kreikan kohtalo häämöttää. Mutta eipä hätiä mitiä. Kreikka varmaan maksaa velkansa ja korkonsa meille ja se hoitaa homman.
Ilmoita asiaton viesti
”Merkittävin syy Suomen ongelmiin on väärä valuutta. Muilla pohjoismailla on oma valuutta. Koska tämä ongelma ei ole yhdenkään puolueen ohjelmassa, niin Suomi ei nouse.”
Asia on juuri noin. Perussuomalaiset huijaa äänestäjiään, että ajaisivat omaa valuuttaa, mutta ajavatkin EU-liittovaltion asiaa. Valitettavasti tilanne on tuo minkä Antero Ollila totesi.
Ilmoita asiaton viesti
Demokratian suurin heikkous on joskus demokratia itse. Itse asiassa demokratia sopii enemmänkin hyvien aikojen kuin huonojen aikojen hallitusmuodoksi. Meillä Suomessa ei ole sellaista päättäjää vielä ”kehdossa keinunut”, joka uskaltaisi aidon oikeasti puuttua ylipöhöttyneeseen julkiseen hallintoon. Pöhöttyneisyyttä on lisännyt se, että ylemmät opinahjot tuottavat ”liukuhihnalla” yhteiskunnan kannalta vähemmän tärkeitä tutkintoja. Näille kaikille ihmisille pitää sitten löytyä jokin ”jakkara” alle ”leipäpuuksi.” Esimerkkinä tästä on pari valtion laitosta Yle ja Ilmatieteen laitos. Ylellä on töissä lähes 3000 henkeä ja Ilmatieteen laitoksella noin 700 henkilöä. Tässä on huomioitavaa vielä se, että samaa palvelutuotantoa saadaan myös yksityiseltä puolelta.
Wikipedian mukaan Ylellä oli vakituisessa työssä 2885 henkilöä vuonna 2020, jotka tuottavat radio- ja tv-ohjelmaa 5,5 miljoonan ihmisen tarpeisiin.
Pietarissa on enemmän asukkaita (5,7 – 6,2 miljoonaa) kuin Suomessa. Sielläkään tuskin tarvitaan samaa henkilöstömäärää mainittuihin tehtäviin, vaikka kyseessä on itänaapuri.
Tässä ”liukuhihnatuotannossa” en missään nimessä tarkoita julkista terveydenhuoltoa. Se on ollut kriisissä jo pitemmän aikaa.
Velkaantumista ei saada loppumaan kotimaisin voimin. Välttämättömät tervehdyttämistoimet tullaan suorittamaan ulkopuolisen tahon ohjauksessa Kreikan malliin tulevaisuudessa. Tämä on selvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
Vähiten velkaantuneet maat Euroopassa:
1. Norja
2. Suomi
Ilmoita asiaton viesti
olisiko vielä vähemmän velkaantuneita vaikkapa
Irlanti 58,8 % / 204 044 milj. euroa
Alankomaat 48,6 % / 394 630 milj. euroa
Slovakia 48,0 % / 45 202 milj. euroa
Puola 46,0 % / 245 518 milj. euroa
Malta 43,1 % / 5 696 milj. euroa
Latvia 36,9 % / 11 245 milj. euroa
Liettua 36,3 % / 17 524 milj. euroa
Romania 35,2 % / 78 091 milj. euroa
Ruotsi 35,1 % / 168 959 milj. euroa
Tanska 33,2 % / 103 170 milj. euroa
Tsekki 30,8 % / 68 432 milj. euroa
Bulgaria 20,4 % / 12 376 milj. euroa
Luxemburg 22,1 % / 14 013 milj. euroa
Viro 8,4 % / 2 360 milj. euroa
Ilmoita asiaton viesti
Yle on meidän kaikkien suomalaisten omistama yhtiö. Kuten useimmat tietävät, YLE rahoittaa toimintansa lähes yksinomaan YLE-verolla. YLEn talous ei ole millään tavalla kytköksissä valtion budjettitalouteen. Tässä tietoa YLEn taloudesta:
https://yle.fi/aihe/yleisradio/talous
YLEn taloudella ei ole mitään vaikutusta valtion velkaantumiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon tietäisin ylestä mutta sanon yleisesti kakki veroilla toimivat työpaikat ovat suojatyöpaikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Entä jos ”hallitukset” (kokonaisuus?) kaikki käytännössä velkaannuttavat, ja velkaannuttamistapa vain vaihtelisi tavaltaan?
Näistä tunnutaan huutelevan. Mitenhän on asian sisällön kanssa.
…
Arvelu näyttää menevän otsikon mukaisesti, vaikkakin otsikko vaikuttaa, muttei yksinään riitä, tällaiseen kommenttiin.
Ilmoita asiaton viesti