Ylestä pitää ja saa leikata rajustikin

Pitääkö/voiko Ylen yli 600 miljoonan euron vuosittaisesta budjetista leikata?

Tämä kysymys nousee aika ajoin esille yhteiskunnallisessa keskustelussa. Viimeksi asian nosti esille presidenttiehdokas ja eduskunnan puhemies Jussi Halla- Aho. Hänen mielestään Ylessä vallitsee ideologinen vinouma eli Yle on kallellaan vihervasemmistoon päin ja on erilaisia tutkimuksia, missä nuorempi toimittaja sukupolvi avoimesti kannattaa tämän tyyppistä ideologiaa.

Nämä ovat enemmän tai vähemmän mielipide kysymyksiä, että pitäisikö Ylestä leikata juuri tämän ideologisen vinouman takia. Henkilökohtainen mielipiteeni on se, että Yle on verovaroin tuettu yleisradioyhtiö, joten sen pitäisi olla mahdollisimman neutraali, jotta se täyttäisi yhteiskunnallisen velvoitteensa palvella kaikkia suomalaisia. Näin ei kuitenkaan syystä x ole vaan Yle yhä avoimemmin näyttää vihervasemmistolaisen ideologiansa ja valitettavasti suomalaiset tuntuvat hyväksyvän tämän mukisematta.

 

No olipa mitä mieltä hyvänsä Ylen vihervasemmistolaisuudesta ja sen käyttämästä ”vallasta” ihmisiin, niin todellinen syy leikata Ylestä ei välttämättä olekaan tämä ideologinen vinouma vaan EU:n kilpailuoikeus.

 

EU:n sopimuksissa sanotaan, että yhteiskunta voi tuottaa verovaroin vain sellaista välttämätöntä, millä on selvä yhteiskunnallinen tarve. On selvää, että Ylen osalla toiminnoista on selkeä tarve, kuten viittomankielen uutiset, A- studio yms. Yle kuitenkin rikkoo EU:n kilpailuoikeutta, koska se kilpailee massiivisella budjetillaan yksityistä mediaa vastaan. Esimerkiksi MTV:n vuosittainen budjetti on ”vain” reilu 200 miljoonaa, mikä on siis vain kolmas osa julkisesti rahoitetusta Ylen budjetista.

 

Ylen toiminnasta pitäisi siis tästä syystä leikata vähintään 300-450 miljoonaa euroa. Yle pärjäisi hyvin 150 miljoonan vuosibudjetilla, koska tuolla raha määrällä kyllä pystyttäisiin tuottamaan ne yhteiskunnallisesti merkittävät palvelut sekä laissa määritellyt palvelut.

 

Lopuksi vielä sananen siitä, että Ylen budjetti leikkaus ei vähennä sananvapautta vaan itseasiassa lisää sitä. Kukaan ei ole puuttumassa Ylen sananvapauteen ja sitä paitsi, yksityiset toimijat voivat yhtälailla jatkaa lehdistön- ja sananvapautta edelleen. Vaikka Yleltä leikattaisiin, niin väitteet siitä, että mentäisiin Unkarin suuntaan ovat täyttä puppua. Mutta asiasta voi olla montaa mieltä ja perustellusti myöskin minun mielipidettäni vastaan (toki voi olla myös perustelematta mielipidettäni vastaan).

 

Uskoakseni demokratiassa saa olla mitä mieltä hyvänsä ja Halla- Ahon Jussillakin on oikeus omaan mielipiteeseensä. Jos ei olisi, niin silloinhan syyllistyttäisiin sananvapauden rajoittamiseen. Sananvapauttahan kaikki Jussin vastustajatkin tahtovat, jos oikein olen ymmärtänyt.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu