Hezbollah

Taustaa

Palestiinan vapautusjärjestö PLO perustettiin vuonna 1964. Järjestön peruskirjassa on määritelty liikkeen tavoitteet, joista keskeisimpinä ovat maallinen ja demokraattinen Palestiinan valtio ja Israelin tuhoaminen. Järjestö toimi laajalla alueella, päämajoja sijaitsi sekä Beirutissa että Damaskoksessa. Tärkeintä tukialuetta oli Jordania, sillä sen väestöstä suurin osa oli palestiinalaisia. Järjestö otti yhteen Jordanian hallinnon kanssa, jonka seurauksena PLO siirtyi Libanoniin. Järjestöllä on ollut osansa vuonna 1975 syttyneeseen Libanonin 15 vuotta kestäneeseen sisällissotaan.

PLO saavutti Etelä-Libanonissa, jossa oli satojatuhansia pakolaisia, minivaltion aseman ja kontrolloi aluetta omaten omat poliisivoimat sekä sotilaallisia ja taloudellisia rakenteita. Päätavoitteensa mukaisesti PLO toimi Israelia vastaan Etelä-Libanonin alueelta ja toteutti myös terrorismia muualla maailmassa, joista tunnetuin isku lienee Münchenin olympialaisten verilöyly. Israel toteutti operaatioita PLO:ta vastaan, kunnes lopulta 1982 aloitti laajemmat sotatoimet ottaen hallintaansa Etelä-Libanonin. PLO siirsi tämän seurauksena päämajansa Tunisiaan. PLO alkoi saada asemaa diplomatian kentällä ja hiljalleen toiminnan painopiste siirtyi aseellisesta vastarinnasta diplomatiaan. PLO:n epäonnistuminen palestiinalaisten asian ratkaisemisessa ja Arafatin siirtyminen aseellisesta vastarinnasta diplomatiaan johti radikaalimpien järjestöjen kuten Hezbollahin ja Hamasin syntyyn.

Hezbollahin synty ja kehitys

Etelä-Libanonin miehityksen vastavoimaksi syntyi Hezbollah vuonna 1982. Sen perustivat Libanonin shiiamuslimiryhmittymät Iranin tasavaltalaiskaartin tukemana, ja järjestö on ollut alusta alkaen Iranin tukema. Järjestön tavoitteet olivat Israelin ajaminen pois Etelä-Libanonista ja Islamilaisen (shiia)tasavallan perustaminen alueelle. Hezbollah toteutti erityyppisiä iskuja Israeliin kuten kidnappauksia, autopommeja ja raketti-iskuja sekä iskuja myös muita länsimaisia kohteita vastaan. Sotilaallisen toiminnan lisäksi järjestö kuitenkin toteutti mm. sosiaalisia palveluja ja näin saavutti vahvaa kannatusta.

Israel vetäytyi vuonna 2000 Etelä-Libanonista ja Hezbollah piti tätä oman vastarintansa ansiona. Kiistat Israelin kanssa jatkuivat mm. koskien Israelissa vangittuina olevia libanonilaisia. Tilanne ajautui vuonna 2006 laajempaan sotaan Israelin ja Hezbollahin välillä.

Tulevina vuosina Hezbollah vakiinnutti asemansa Libanonin politiikassa saaden kansanedustajia parlamenttiin ja jopa terveysministeriön johtoonsa. Samaan aikaan Hezbollah kuitenkin jatkoi aseellisen siipensä vahvistamista. Iranin ja Syyrian tukemana Hezbollah on kasvattanut sodankäyntikykyänsä ollen voimakkain ei-valtiollinen asevoima. Hezbollahin taistelijoilla oli merkittävä rooli myös Syyrian sisälissodassa ja samalla tämä vahvisti järjestön sodankäyntikykyä, kun sen taistelijat hankkivat sotakokemusta. Arviot Hezbollahin aseellisen siiven vahvuudesta vaihtelevat. Vakinaisten taistelijoiden vahvuus on 20-25 000 miestä ja reservi noin 30 000 miestä. Oman ilmoituksen mukaan Hezbollahin vahvuus on 100 000 miestä. Aseellinen kapasiteetti on seuraava:

400 pitkän kantaman (170-700 km) ohjusta ja rakettia
satoja keskimatkan (70-250 km) täsmäohjuksia
4 800 keskimatkan (40-180 km) rakettia
65 000 lyhyen kantaman (20-40 km) rakettia
140 000 kranaatinheittimien ammusta
100 meritorjuntaohjusta
satoja n 400 km kantaman lennokkia
(Vahvuuksien lähde IDF ja hajanaiset artikkelit kansainvälisestä lehdistöstä)

Järjestö on varustautunut hyvin sotaa varten ja rakentanut Etelä-Libanonin alueelle mittavan verkoston maanalaisia tunneleita, bunkkereita ja varastoja. Huomioitavaa on, että pääosa asevarastoista sijaitsee kuitenkin siviiliasutusten seassa. Varsinaista aseellista toimintaa Hezbollah (ainakin aiempina vuosina) on toteuttanut erillään siviiliasutuksesta. Toki yksittäisiä iskuja on tehty siviilien keskeltä mm. 2006 sodassa, jotta saadaan aikaan haluttua mediavaikutusta.

Hezbollah muodostaa äärimmäisen vakavan sotilaallisen uhkan Israelia kohtaan. Miesvahvuudet ovat vielä maltilliset, samaa suuruusluokkaa kuin Hamas, mutta joukot ovat erittäin hyvin koulutettuja, kurinalaisia ja omaavat sotakokemusta. Suurimman uhan muodostaa kuitenkin kaikkialle Israeliin yltävät asejärjestelmät. Hamasin 7.10. aloittamat raketti-iskut ovat ilotulitusta, jos sitä verrataan Hezbollahin suorituskykyyn.

Hezbollah siis perustettiin vastustamaan Israelin Etelä-Libanonin miehitystä, mutta nyt se avoimesti julistaa tavoitettaan hyökätä ja tuhota Israelin valtio. Mikä sai aikaan muutoksen? Tähän ei löydy suoraa vastausta, mutta taustalla lienee Iranin johtaman Islamilaisen jihadin tavoitteisto. Hezbollahin manifestissa vuonna 1985 todetaan, että taistelu päättyy vasta kun Israel on hävitetty. Hezbolahin viralliset lähteet sanovat, että liike on vain anti-sionistinen, ei juutalaisvastainen. Toisaalta liikkeen parissa on uskonnollisesti motivoitunutta juutalaisvihaa ja se aktiivisesti levittää juutalaisvastaista propagandaa ja salaliittoteorioita. Hezbollah ja erityisesti sen aseellinen siipi luokitellaan terroristijärjestöksi. On erikoista, että Israelin naapurimaassa saa vapaasti, jopa YK:n läsnäollessa, toimia Israel- ja juutalaisvastainen maailman vahvimmaksi arvioitu terroristijärjestö.

Tulevaisuuden pohdinta (perustuu kirjoittajan omiin arvioihin)

Hezbollahin rooli meneillään olevassa konfliktissa on suuri kysymysmerkki ja suurin huolenaiheuttaja. Hezbollah ei oman ilmoituksensa mukaan suoraan tue Hamasia, mutta järjestöjen välillä on kuitenkin ollut yhteistoimintaa ja mahdollisesti koordinointia. Hezbollah aloitti pienimuotoiset iskut Israelin ja Libanonin väliselle raja-alueelle välittömästi Hamasin käynnistettyä operaationsa Israelia vastaan. Hezbollahin toimien tarkoituksena lienee näyttää, että he osallistuvat Israelin vastaiseen taisteluun, mutta ehkä myös sitoa Israelin resursseja. Hezbollah ei lähtenyt täysimittaiseen sotaan, vaikka Hamas sitä pyysi. Israel on evakuoinut raja-alueen ja pohjoisen joukot ovat korkeassa valmiudessa, mikä tietysti sitoo merkittävällä tavalla Israelin resursseja. Taistelutoimilla raja-alueella ei ole ollut mitään merkitystä kokonaisuuteen toistaiseksi.

On ilmeistä, että jos Hezbollah aloittaa täysimittaisen sodan Israelia vastaan, niin silloin Israel aloittaa mittavan operaation järjestön tuhoamiseksi ja Yhdysvallat ottaa siihen osaa. On myös todennäköistä, että Israel ja Yhdysvallat iskevät myös Iraniin. Iskut todennäköisesti kohdistettaisiin Iranin ydinlaitoksiin ja hallintoon. Koska Iran on sisäpoliittisesti hyvin herkässä tilanteessa, kansa, erityisesti nuoret, eivät tue maan islamistista hallintoa, voisi sotaan ajautuminen suistaa Iranin sisäpoliittiseen kriisiin ja jopa vallan vaihtoon. Iran haluaa välttää suoran konfliktin Israelin ja Yhdysvaltojen kanssa, mutta se käyttää työkalujaan, kuten kapinallisia Jemenissä ja Irakissa.

Hezbollahin pidättäytyminen tilanteen eskaloimisesta perustuu osaltaan halusta välttää täysimittainen sota Israelin kanssa. Järjestö on saavuttanut merkittävän aseman Libanonin politiikassa ja taloudellisessa toiminnassa. Sota todennäköisesti murskaisi tämän aseman. Myös Iranin häiriöherkkä tilanne toimii vaikuttimena. Myös Iranin tukijoilla, Venäjällä ja Kiinalla, voi olla oma lusikkansa sopassa. Tätä en nyt kuitenkaan pohdi sen enempää. USA:n alueelle tuomat kaksi tukialusosastoa ja Ohio-luokan sukellusvene edustavat sellaista iskuvoimaa, että kaikki toimijat ottavat sen varmasti huomioon. Hezbollahin kyky ilmatorjuntaan on heikko, joten sitä tulisi saada paremmaksi, jos se lähtee haastamaan Israelin asevoimia.

Hezbollah kuitenkin leikkii tulella. Osapuolet molemmin puolet ovat korkeassa valmiudessa ja niin sanotusti sormi liipaisimella. Päivittäiset pienimuotoiset iskut voivat vahingossa johtaa tilanteen eskaloitumiseen. Myös Hezbollahin pidättäytyminen eskalaatiosta toistaiseksi, voi johtaa näkemyseroihin liikkeen sisällä. Liikkeen johtaja Nasrallah sanoo kaikkien vaihtoehtojen olevan auki, vaikka toistaiseksi ei osallistuta konfliktiin. Järjestön sisällä on kuitenkin kovempaa linjaa ajavia tahoja. Vaikka järjestö on kurinalainen, niin sen sisällä on myös fanaattisuutta, mikä tuo oman lisänsä tilanteen herkkyyteen.

Vaikuttaa siltä, että Israel toteuttaa Hamasin vastaisen operaation tavoitteidensa mukaisesti. Tämä pysyy paikallisena konfliktina. Jos pahimmat skenaariot toteutuvat, ja Hezbollah osallistuu konfliktiin täysimittaisesti, voi se johtaa alueelliseen kriisiin. Tällaisen kriisin seuraukset olisivat katastrofaaliset.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu