Suomessa on jo liikaa yrittäjiä

Yrittäjän päivänä ylistetään yrittäjää. Ja toki aihetta onkin. Yritystoiminta luo työpaikkoja ja verotuloja. Monesta ei ole yrittäjyyden vastuuta kantamaan. Kun katsoo syvemmälle yrittäjyyteemme kirjoon voi todeta, ettei yrittäjyys aina taida olla autuutta tekijälleen saati yhteiskunnallekaan.

 

Otetaan esimerkiksi vaikkapa parturikampaamo. Hyvin yleinen yrittäjyyden muoto. Myös aika matalasti palkattu. Kylillä voi nähdä tukkapuotia toisensa perään, jota pyörittää usein yksittäinen yrittäjä. Tuo yrittäjä hoitaa tilat, materiaalit, byrokratian, markkinoinnin ja vielä itse tukkatyön. Tuossa kohtaa se itse työ eli hiusten leikkaus on vain osa palettia – edelleen toki se suurin osa.

 

Heti kun yrittäjällä on yrityskumppani eli yrittäjiä on kaksi liitossa syntyy skaalaetua. Yrityksen pyörittämiseen menevää aikaa jakautuu tai toinen hoitaa enemmissä määrin yrityksen pyörityksen ja toinen tekee sitten enemmän itse hiusten leikkausta. Syntyy hyötyä. Suurin haitta on toki se, että kahden välille voi tulla riitaa ja eturistiriitoja. Kahden ollessa pyörittämässä yritystä toisen sairastuminen ei ole myöskään niin paha kolaus.

 

Kahden hengen parturikampaamossa pystytään tekemään leikkausta ja markkinointia per parturi enemmän kuin mitä yksi pystyisi tekemään. Tämä taasen tarkoittaa enemmän tuloja tai vapaa-aikaa. Sama jatkuu todennäköisesti siirtyessä kolmen tukkalääkärin koalitioon. Toki jossain kohtaa kasvussa tulee vastaan notkahduksia, jossa tehokkuuden kasvu vähintäänkin notkahtaa yrityksen koon kasvun myötä. Tilojen ja tuotteiden sekä ihmisten hallinnointi alkaa jossain kohtaa painamaan. Kuitenkaan skaalautumisen voimaa ei käy kiistäminen.

 

Yrittäjyys ei ole aina autuutta. Etenkään yksinäisyrittäjyys kilpailuilla aloilla. Suomessa lienee liikaa tehottomia yhden hengen firmoja aloilla, joilla kilpailusta ei ole pulaa. Kohtalonaan on kituutus ja epätoivo. Ja ikävä kyllä meno alkaa olemaan sitä, että ihmisiä ajetaan yrittäjiksi. Tämä taasen johtuu osin palkkaamisen kankeudesta ja kalleudesta.

 

Menestyvä yrittäjyys on teknologian monistamista (eli työnantoa) sekä ostovoimaista kysyntää omaavaa erityisosaamista varten (alansa huiput ja konsultit). Noilla luodaan rikkautta ja ollaan yrittämisen ytimessä. Suomi tuskin tarvitsee miljoonan yksineläjän lisäksi miljoonaa yksinyrittäjää ”sankareikseen” ilman yhteistyön ja skaalaedun voimaa. Erityisosaamattomien ja monistamattomien töiden teettäminen mikroyrittäjillä ei ole tavoiteltava suuntaus, vaan kasvattaa lähinnä byrokratian tarvetta sekä harmaata taloutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu