Tosi Nälkäpäivä?

On se aika vuodesta, kun käynnissä on Punaisen Ristin Nälkäpäiväkeräys. Tavan tallaajaa tuo koskettaa lähinnä koulutaipaleella. Ainakin sieltä formaatti itselleni on tuttu. Nälkäpäivänä oli yleensä jotain kehitysmaa-aihetta sekä Punainen Risti keräsi toimintaansa rahaa peruskoulun suojissa.

Ruoaksi Nälkäpäivänä oli puuroa, ja vieläpä kylliksi. Eli ihan tuollainen pesunkestävä länsimaalainen kehitysmaiden sympatisointileikki kyseessä. Aiheellisempi teemapäivä olisikin ihan se oikea nälkäpäivä, jolloin ei saisi syödäkseen. Aihetta olisi usealtakin kantilta jonkin asteisen kehitysmaihin samaistumisen lisäksi.

Ensinnäkin. Edes kouluruokailun ei pitäisi olla mikään selviö, josta jaksetaan vääntää yllättävän paljon. Toisekseen nälkä on todellista maailmalla heikko-osaisten kohdalla ja se oli sitä vielä Suomessakin pari sukupolvea sitten. Opettavaista olisi kullekin nähdä nälkää näinä ylensyönnin aikoina – vaikka ihan vaan yksi päivä. Peruskoulun osalta aihetta tähän olisi opetusmielessäkin.

Päivälle jolloin ei syödä on olemassa myös uskonnollissävytteinen termi paasto. Muslimeille piste siitä, että ovat vaalineet paastoa pyhänä sakramenttinaan. Kohtuullisella paastoamisella on todettu olevan terveyshyötyjä ainakin suoliston toiminnan sekä painonhallinnan osalta. Suolistosairaudet ja lihavuus ovat maamme pahimpia vitsauksia.

Tottumattomalle paasto on toki kova tinki psyykkisesti. Siinähän tulee herkuttelijalle paha mieli tai atleetin lihas lakkaa kasvamasta, jos ei yhtenä päivänä syö. Paastopäivänä on oikea hetki katsoa myös peiliin. Se päivä voi koittaa, ettei ruokaa ole, mutta pitäisi pysyä toimintakykyisenä. Samalla ehkä voi luoda ruokaan paremman suhteen ravintona eli kehon polttoaineena, eikä kaikkena muuna, mitä se on alkanut itselle edustaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu