Kaivosverosta on turha odottaa jättipottia Suomeen

On surullista, että Helsingin Sanomien Marjo Valtavaara antaa kolumnissaan 24.4.2024 illuusion kaivosten tuomista rikkauksista. Metallimalmien louhinnasta saatavaa, metallien arvoon perustuvaa kaivosveroa ollaan kaiketi nostamassa 0,5 prosentista 0,7 prosenttiin. Luku on suorastaan säälittävä, sillä kansainvälisessä vertailussa sopiva taso keikkuu viiden prosentin tienoilla. Esimerkiksi Ghanassa vastaava vero on viisi prosenttia, Kongossa ja Yhdysvalloissa kahdeksan prosenttia (Lähde: Kaivosinfo).

Ennen kuin riemuitsemme siitä, että annamme uusiutumattomat luonnonvaramme lähes vastikkeettomasti ulkomaalaisille kaivosyhtiöille, olisi hyvä selvittää metallimalmikaivosten kokonaisvaikutus Suomen kansantaloudelle. Laskelmiin tulisi ottaa mukaan infrastruktuurin rakentaminen, joka kaivoksen suljettua jää tarpeettomaksi, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen, vaikutukset vesistöihin ja pohjavesiin sekä negatiiviset vaikutukset muihin elinkeinoihin kuten matkailuun. 

Jos olemme avaamassa Suomea akkumetalliboomille on ensin varmistettava, että saamme mineraaleista kohtuullisen korvauksen. Kaivosten tulee olla suomalaisille reilusti nettopositiivisia, sillä niiden haittavaikutukset jäävät tulevien sukupolvien huoleksi. 

Miisa Mink

Olen KTM, yrittäjä ja Saimaa ilman kaivoksia ry:n perustaja sekä Kaivostoiminnalle RAJAT -kansalaisaloiteen vireillepanija. Kirjoitan kaivoslain epäkohdista, luontokadosta ja puhtaasta vedestä, sekä siitä miksi meidän tulee asettaa kaivostoiminnalle rajat ennenkuin se on liian myöhäistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu