Suomesta tulossa EU:n malmiarkku mutta ministeri vitkuttelee kaivoslain uudistusta
Kun kaivoslain uudistamista viime syksynä lykättiin, ilmoitti asiasta vastaava ministeri Mika Lintilä syyksi sen, että lakiin haluttiin lisätä ns. intressivertailu. Hän kielsi väitteet vitkastelusta ja väitti, että kaivoshankkeiden hyötyjen ja haittojen vertailu otettaisiin nyt mukaan lakiuudistukseen. Ministerin katseessa kuumottivat kuitenkin akkumateriaalitehtaat, joihin hän hinkui investointeja ulkomailta ja raaka-aineita kotimaasta.
Työ- ja elinkeinoministeriön nimittämä kaivoslakia uudistava työryhmä kokoontui jälleen juhannuksen alla. Kokousaineistoista käy ilmi, että intressivertailu ei nyt olekaan osa kaivoslain uudistusta vaan sitä viedään eteenpäin erillisenä prosessina, jonka valmistuminen siirtyy ensi vuodelle. Tämä ei yllätä, sillä työ- ja elinkeinoministeriö on aivan liian lähellä kaivosteollisuutta pystyäkseen katsomaan kokonaisuutta kansantalouden ja suomalaisten edun kannalta. Kenties ministeri Lintilä tarvitsee lisää aikaa kaupustellakseen Suomen malmeja ulkomaisille kaivosyhtiöille?
Kaivoslain kokonaisvaltaisella uudistuksella on tulenpalava kiire.
Suomi on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Liikenteen ja energiasektorin sähköistäminen johtaa kaivannaisten kysynnän räjähdysmäiseen kasvuun. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan Pariisin sopimuksen mukaisiin tavoitteisiin pääseminen tarkoittaa kaivannaisten kysynnän 30-kertaistumista vuoteen 2040 mennessä. Samaan aikaan EU haluaa päästä eroon riippuvuudestaan Kiinasta tuotavista malmeista. Niinpä katseet kääntyvät Suomeen – ainoaan EU-maahan, jonka maankuoresta löytyy kaikkia akkuihin tarvittavia mineraaleja.
Kaivosala hihkuu onnesta, mutta meidän tulisi suhtautua tähän kaivannaisboomiin vähintäänkin kriittisesti. Tukes on viimeisen vuoden aikana tuplannut myöntämiensä malminetsintävarausten määrän. Muun muassa Saimaan alueelle on kuluneen vuoden aikana annettu kymmenen varauslupaa. Jokainen voi tykönään miettiä, miltä tilanne näyttää kymmenen vuoden päästä, kun energiasektorin ja liikenteen sähköistäminen on päässyt kunnolla vauhtiin.
Jostainhan ne mineraalit on kaivettava, kuuluu selitys. Saimaa on kuulemma parempi paikka kuin Kongo, koska meillä ei käytetä lapsityövoimaa. Kaivostoiminta kuitenkin saastuttaa ihan samalla tavalla niin Suomessa kuin Afrikassa.
Onko Suomi uhraamassa luonnonvaransa ilmastokriisin alttarille?
Kaivoslain uudistusprosessiin ei voi luottaa. Sillä aikaa kun Suomi näpertelee kaivoslakinsa kanssa, maailmalla tehdään merkittäviä päätöksiä ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Kesäkuun alussa Euroopan parlamentti äänesti biodiversiteettistrategian puolesta äänin 515 – 90. Suomi on jo aiemmin esittänyt kantanaan, että se tukee suojelutavoitetta, jonka mukaan 30 % maan pinta-alasta olisi suojeltua, ja yksi kolmasosa siitä olisi erittäin tiukan suojelun alaista.
Luontokadon pysäyttäminen on yksi tärkeimmistä keinoista hillitä ilmaston lämpenemistä.
Kaivostoiminnalle on nyt asetettava järkevät rajat Suomessa. On ryhdyttävä sanoista tekoihin ja määritettävä lakiin maankäytön rajoituksia EU:n biodiversiteettistrategian mukaisesti. Näin voimme taata tärkeimpien ekosysteemien ja herkimpien luontoalueiden säilymisen tuleville sukupolville. Puhdas vesi tulee olemaan kultaakin kalliimpaa.
Allekirjoita Kaivostoiminnalle RAJAT –lakialoite kansalaisaloite.fi-verkkopalvelussa. Emme voi jäädä odottelemaan kaivoslain uudistusta, se on vesitetty jo nyt.
Suomi on euroopan Kongo.
Ilmoita asiaton viesti
Kongolaiset kuitenkin ovat mukana, noissa Kongo-projekteissa, vaikka suuri osa ei. Mukana ollaan silti, ratkaisevan tulkinnan osalta.
Tämä kuvaa paljon taloutta. Tietyt asiat tulevat tehdyksi, ja jotkut eivät tule tehdyksi, oikein millään.
Osa toimista odotetaan tulevan tehdyksi, muute välttämättöminä. Koska tuottoa ei ole liittää näihin, talouskytkennän rakentaminen turha. Uupuu tuotteistus.
Ilmoita asiaton viesti
Niiden lisäksi pystytetään 10 000 tuulimyllyä, joiden sähköllä tehdään vetyä valtaviin varastoihin, mistä sitten saadaan sähköä tasaamaan tuulivoiman vaihtelua. Voisiko mikään mennä pieleen?
Ilmoita asiaton viesti
Ja kaikki tämä möyriminen olemattoman hiilidioksidi-ilmastokriisin vuoksi. Se taitaa olla sitä olemattoman kriisin aiheuttamaa suurta ja tässä vaiheessa melko turhaa heti-investointiaaltoa. Öljyn loppumiseen on vielä aikaa, vaikka sen kysyntä maailmalla nyt kasvaakin.
Uusi-Suomikin on laittanut melkein kaikki ilmaston muuttumista sisältävät tai sivuavat artikkelit maksumuurin taakse. Oikeastaan hyvä niin, koska aika harva lukee muurin takaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, öljyn korvaamiseen pitää pikkuhiljaa varautua. Se varautuminen ei kuitenkaan saa olla sitä, että hiilivoimalamme suljetaan, vaikka niinhän siinä näyttää käyvän, kun meillä kuulemma niiden käyttö ei kannata, kun rikollisille meneviä päästömaksuja pitää kovasti korottaa ja veroja.
Kuinkahan ne muualla voivatkaan kannattaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan korona hellittää, niin pitää alkaa rahdata löpöä itänaapurista ja tehdä sähköä aggregaatilla lämmöt talteenottaen. Alkaa tuo sähkön hinta pörssissä olla jo ilmeisesti päästöhumpan takia kipurajoilla, Suomessa NordPoolin kalleinta keskellä kesää. Mitähän talvi tuokaan tullessaan.
https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
Ilmoita asiaton viesti
Miisa, kirjoitat – ”Onko Suomi uhraamassa luonnonvaransa ilmastokriisin alttarille?”
Teema on hyvä, mutta mielestäni ilmastokriisiä / kaivostoimintaa on syytä tarkastella laajemmassa kontekstissa.
”Hands-on” insinöörinä koetan pysyä maan pinnalla ja tykkään konkretiasta.
Insinöörien keinovalikoimilla olemme nimittäin selvinneet kaikenlaisista kriiseistä, kuten esimerkiksi siitä, että maailman väkiluku kymmenkertaistui 300 vuodessa, mutta mitään suurempaa nälänhätää ei ole tullut.
Tämä huolimatta siitä, että kriisi-hysteerikko-maailmanparantajat ovat koettaneet saada meidät uskomaan muuta.
Tässä ilmastohysteriassa käy tietenkin aivan samalla tavalla.
Maailman energiatuotantoa ja fossiilisten poltto (Lähde: https://ourworldindata.org/energy-production-consumption)
Maailman energiantuotanto 2019 oli 173 PWh. Fossiilisia siinä oli137 PWh (80%) ja uusiutuvia 10 PWh (6%).
Maailman energiatuotanto kasvaa vuosittain noin 2%, eli 3,5 PWh, eli 10X Suomen energiatuotannon verran. Uusiutuvia meillä on noin 38%.
Vuonna 2020 maailmassa rakennettiin ei-fossiilisia voimalaitoksia 2,3 PWh. Sillä katettiin vain noin 65% energiantuotannon kasvusta.
Suomen ilmasto- / kaivospolitiikan johtopäätökset:
1) Vaikka uusiutuvien osuus maailman energiatuotannossa tietenkin kasvaa merkittävästi, lukijoista kaikki ovat jo pilvenreunalla, ennekuin fossiileista on merkittävässä määrin luovuttu.
Suomi ei tälle asialle voi juurikaan mitään.
2) Suomen osuus maailman CO2-päästöistä on noin 5% ja se on laskussa, sekä 38% energiantuotannosta on uusiutuvia.
Suomi on ilmastoasiansa hoitanut aivan mallikkaasti, eikä meidän ole syytä uhrata tähän tolkuttomasti lisää niin, että vakavasti vaarannamme hyvinvointiamme.
3) Kyllä Suomen kannattaa käyttää luonnonvarojaan hyvinvointinsa ylläpitämiseksi. Insinöörit osaavat sen kyllä hoitaa ympäristöystävällisesti.
4) Kaivos-asioissa monet haluavat viitata Talvivaaraan, jossa insinööritkin tietenkin munivat 2012 kipsisakka-altaan sulfaatti-vuodossa.
Mutta ympäristö-hysteerikot sössivät sen oikein kunnolla: Päinvastaisista väitteistä huolimatta, tuo sulfaatti ei ollut mikään ympäristömyrkky ja sen suurimmat haittavaikutukset olivat jonkinlaiset kertymät kalojen kiduksissa.
5) Suomen kansa ansaitsee sen, että maamme malmivaroja käytetään pätevien insinööriemme toimesta hyvinvointimme turvaamisessa niin, ettei siitä aiheudu ympäristöhaittoja tai ympäristö-hysteerikkojen ylilyöntejä.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen osuus maailman CO2-päästöistä on noin 5%”.
Äkkiseltään tuntuu suurelta tuo 5%.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkomainen kaivosyhtiö tekee valtauksen, perustaa kaivoksen, vie malmimme ilmaiseksi ja jättää jäljelle pahimmillaan korvaamattoman suuret ympäristövahingot, joita sillä ei ole aikomustakaan korjata. Kiitos tekemästäsi työstä tätä Suomen vahingoksi koituvaa korruptiota vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisit kansanedustaja, niin jo tuon ensimmäisen lauseen avulla lähes varmistaisit uudelleenvalintasi. Lisäksi kuuluisit edustajien älykkäintä 10%:ia edustavaan joukkoon. Vaikeinta on tulla valituksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen marxilainen eliitti on tehnyt epäpyhän liiton ay-liikkeen korruptoituneen johdon kanssa.
Tuossa liitossa eliitti tarrautuu valtaan ja ay-pomot ovat hylänneet 500 000 toveriaan työttömyyskurjuuteen ja istuvat monen eläkeyhtiön korruptoituneessa johdossa.
Siellä nuo pomot pelaavat härskien kapitalistien tapaan meidän eläkerahoilla kotimaan vuokratuki-asunnoilla ja investoivat varojamme veroparatiiseihin, piiloon Suomen verotukselta.
Varmasti noissa veroparatiiseissa asuu montakin kansainvälistä supersaastuttavaa kaivosyhtiötäkin.
Suomen marxilaisen eliitin kannattajat ovat juuri sellaista porukkaa, jota Lenin nimitti ”hyödyllisiksi idiooteiksi”.
Suomesta on tullut tytäryhtiö-talous, josta globaaliyhtiöiden 150 suomalaista tytäryhtiötä vievät voitot veroparatiiseihin, Suomen verottajan ulottumattomiin.
Toisaalta tuo marxilaisen eliitin + ay-liikkeen epäpyhä liitto verottaa 300 000 pk-yritystämme kuralle ja sulkevat ne työmarkkinaneuvottelujen ulkopuolelle.
Kuitenkin nuo pk-yritykset ovat ainoita, jotka voivat työllistää nuo 500 000 työtöntä, ja näin pelastaa Suomen hyvinvoinnin!
Tuolta pk-yritysten joukosta voisi löytyä uusi Pekka Perä, joka perustaisi puhtaan suomalaisen kaivoksen, jossa prosessivedet eivät vuoda luontoon…sulfaatit, eivät muuten ole mitään ympäristömyrkkyjä, päinvastoin kuin ympäristö-hihulit väittävät!
Ilmoita asiaton viesti