Basisti, insinööri, palomies, majuri ja vasen pakki

Luit otsikon oikein. Joko hymyilyttää? Kaikki edelliset edustavat vitsigeneraattorien ilmentymää yksinkertaisuudesta. Nyky-yhteiskunnan menoa ja kotimaisen politiikan jatkuvaa kummelisketsisarjaa jo vuosia seuranneena, juuri yksinkertaisia ihmisiä tarvittaisiin juuri nyt. He edustavat ylihienostelevan argumentaation maailmassa sitä vähemmistöä, joka haluaa kuulla asioille kunnolliset perusteet. ”Nyt en ymmärrä, voitko selittää tämän niin että minäkin ymmärrän?”

Samalla kun hallitusta myöden kompastellaan oman edun ja individualismin maailmassa omiin hienoihin näkemyksiin, on selkeän vastauksen vaatiminen nousemassa arvoon arvaamattomaan. Esimerkiksi hallituksen työllistämistavoitteet näyttävät onnistuvan yhtä hyvin kuin hoitoalan liittojen vaateet palkankorotuksille. Hirvittävästi on meteliä, mutta ollaan kaukana ruohonjuuritasosta ja mitään merkittävää ei tapahdu. Hienoja visioita, haihattelua ja termistöä kyllä riittää, mutta valmista ei vaan tule.

Aivan oikein. Hallitus ei tee työpaikkoja, mutta sen tulisi mahdollistaa omalla päätöksenteollaan työpaikkojen luominen. Kiristämällä kuluttajien taloutta ja vähentämällä kansalaisen ostovoimaa se ei tule onnistumaan. Duunari-Tapsa ei mene perheensä kanssa ravintolaan syömään, jos loppuviikon ruokarahat menevät siihen. Ja töihinkin pitäisi päästä kulkemaan polttoaineiden ja parkkeeraamisen verotuksen sekä tiemaksujen kiristyessä. Koska jollain on ilmastoahdistus ja halu muuttaa tämä maa hyväksi esimerkiksi ymmärtämättä miten maailma oikeasti toimii.

Yksinkertaiset ihmiset ymmärtävät sentään vielä. Lähtien siitä paljonko tilille tulee rahaa, paljonko verotetaan ja mitä ruoka maksaa. Yksinkertainen ihminen saattaa kyseenalaistaa sen, miksi kuntien talous on ajettu liian ahtaalle valtion siirrettyään vuosien varrella omia velvoitteitaan kunnille. Tapsaa saattaa myös hieman harmittaa se, että jäätyään työttömäksi poikkeusolojen aikana hänen palkkaansa maksava yritys ei saanut valtion hienoja tukia, koska yritys ei ollut nykystandardin mukaisesti innovatiivinen ja tarpeeksi iso autoja korjatessaan.

Noiden yksinkertaisten ihmisten kanssa eläminen on aika helppoa. He haluavat perusteluja, jotka jokainen ymmärtää. Ja ratkaisuja ongelmiin. Heille riittää vastaukseksi myös maaginen ”en tiedä”. He ovat tässä hienostuneessa ja jatkuvan loukkaantumisten sarjan kuplassa asian ytimessä. Yksinkertaiselle metsänomistaja Pentille ei kerrota Punavuoresta, kuinka metsiä hoidetaan. Hän on tehnyt tätä kestäväksi kehitykseksi ja ekojoksikin kutsuttua asiaa jo monen sukupolven ajan. Pentin ja isossa kaupungissa asuvan eko- ja sateenkaari-ideologisti Pumpernikkelin, joka kutsuu itseään myös ihmisoikeustaistelijaksi, ero on se ettei Pentiltä tai hänen jälkikasvultaan jää roskia luontoon edes vappuna. Pentti kun on tottunut elämään luontoa kunnioittaen. Toki riistahoidoksikin kutsuttu metsästys ja kalastaminen puistattavat Pumpernikkeliä.

Kun Pumpernikkeli ajautuu loukkaannuttuaan keskusteluun Pentin kanssa ja ohjeistaa hieman luonto- sekä ilmastoasioita, Pentti kysyy miksi. Vastaukseksi hän saa pitkän ritirimpsun, joka perustuu tutkimukseen ja oikeaan tieteelliseen argumentaatioon. Kun Pentti vastaa kysymällä, voitko selittää suomeksi, hänestä tulee tollo, rasisti ja suvaitsematon moukka. Valitettavasti tämä on usein keskustelujen kaari, jossa unohtuu se että asiallisesti käytynä molemmat voisivat hyötyä ja oppia siitä jotain. Pentti ei halua enää keskustella ja Pumpernikkeli voimaantuu saavutetusta älyllisestä voitosta.

Helpoin tie SOME-onneen on muistaa paheksua persuja ja Trumpia. Kun lisäksi muistaa olla huolissaan kaikien mahdollisten vähemmistöijen puolesta sekä ilmastonmuutoksesta, on oikeassa. Aina ja äänekkäästi. Muita myös loukkaantua helposti.

Muuten. Insinööriksi, palomieheksi (nykyisin pelastaja) tai majuriksi päästäkseen pitää käydä kouluja ja tehdä töitä. Basisti on harjoitellut soittamista paljon. Ja sillä vasemmalla pakillakaan tuskin olisi pelipaikkaa kentällä, jos se ei osaisi pelata. Silloin pakki olisi penkillä. Tunnen kaikkien noiden ihmisryhmien edustajia, jopa vasemman pakin pelipaikkaa pelanneita. Yksikään heistä ei ole vähä-älyinen tai idiootti. Joskus kannattaa katsoa myös sinne vastapuolen toiselle puolelle. Siitä voi oppia jotain.

Tämä yhteiskunta vaatisi nyt kovasti yksinkertaisuutta kaiken haihattelun sijaan. Ilmastonmuutoskin on oikea asia, mutta sen kanssa ei pitäisi mennä pyrstö edellä puuhun talouden kustannuksella. Nyt kun kaikkialta sataa ohjeita siitä, miten olet parempi ja terveempi ihminen, niin kokeile olla vähän vastaanottavaisempi ja tyhmempi pari viikkoa. Kysy jos et tiedä tai ymmärrä jotain asiaa nyökyttelyn ja oikean argumentaation sijaan. Se voi olla kovinkin vapauttava kokemus.

Kirjoitus sisältää monta henkilökohtaisen loukkaantumisen mahdollisuutta.

Mika Lehestö

Mika on toiminut pitkään terveydenhuollon ja suojelualan töissä. Työhistoria kulkee ensihoidon kehitystöistä puolustuvoimien kautta takaisin pelastustoimeen. Kaikki julkaistut kirjoitukset ovat yksittäisen henkilön mielipiteitä, eivätkä edusta mitään organisaatiota.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu