Hyvää vappua

Hyvät ystävät ja toverit,

Suomalainen työväenluokka on juhlinut ja viettänyt marssien vappua jo yli 100 vuoden ajan. Nyt tilanne on toinen, emme voi kokoontua yhdessä marssimaan ja osoittamaan työväenluokan voimaa tällä tavoin. Maan hallituksen linjauksia ja suosituksia tulee noudattaa, voimme kuitenkin kokoontua virtuaalisiin tilaisuuksiin, kuten Vasemmiston vappuun ja seurata kansainvälisen työväenliikkeen vapunjuhlintaa

Suomea, kuten koko maailmaa koettelee nyt vakava terveydellinen kriisi, joka on muuttumassa enenevässä määrin myös taloudelliseksi haasteeksi. Terveys on toki tärkein arvo, jonka yhteiskunnan pitää pystyä turvaaman kansalaisilleen. Kuitenkin, jos emme onnistu kriisin taloudellisen puolen hoidossa, kasvattaa se taloudellista eriarvoisuutta ja pahoinvointia yhteiskunnassa. Maan hallitus on tehnyt parhaansa ja johtanut maata kriisissä johdonmukaisesti. Lisätoimia erityisesti talouden osalta toki tarvitaan ja taloudellista tukea tarvitsevat niin yrittäjät kuin työntekijätkin. Tuen pitää vain kohdistua entistä paremmin ja vaikuttavammin. Myös perusturvaa on parannettava, jotta yhteiskunnan heikoimmat, eivät joudu kärsimään kriisistä tarpeettomasti.

Meidän on varmistettava, ettei suomalaista yhteiskuntaa tuhota leikkaamalla välttämättömistä hyvinvointipalveluista vaan hyvinvointiyhteiskuntaa vahvistetaan investoimalla luottavaisesti tulevaisuuteen. Hyvinvointiyhteiskuntaa on myös vahvistettava sopimalla ja sovun löytämisellä työmarkkinajärjestöjen kesken. Nyt vielä käynnissä olevalla sopimuskierroksella on nähty työnantajien haluttomuus sopia asioita. Suomalainen työelämä tarvitsee vahvempaa yhteistyötä työmarkkinajärjestöjen kesken ja vahvempaa keskinäisen luottamuksen kulttuuria.

Maamme on myös suuressa määrin riippuvainen kansainvälisestä kaupasta ja siksi meille on tärkeää kansainvälisen yhteistyön jatkuminen myös tulevaisuudessa. Tämä tilanne on toki osoittanut meille, että huoltovarmuuden näkökulmasta kotimaista tuotantoa esimerkiksi suojavarusteiden osalta olisi syytä olla. Valtio voisi ottaa vahvemman roolin kotimaisen tuotannon osalta myös omistajaroolin kautta.

Suomen on syytä myös tukea kansainvälisiä järjestöjä ja niiden toimintaedellytyksiä. Vahva sääntöpohjainen maailmanjärjestys on ainoa rauhan ja vakauden tae meidän kaltaisillemme pienille maille.

Rauhaisaa työväenjuhlaa kaikille

0
mika mäkelä
Vasemmistoliitto Kerava

Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja. Päivätyönä sopimusalavastaavana Ammattiliitto Prossa. Muita luottamustoimia: HYKS sairaanhoitoalueen lautakunnan jäsen, Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin valtuuston varajäsen, Keravan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsen. Liiketoiminnan perustutkinnon työelämätoimikunnan puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu