Näkymätön maailma, säteilyn absorbtio ja emissio: Osa III

Olen käsitellyt parissa aikasemmassa näkymättömän maailman blogissani ( 1 ja 2 ) joka koskettaa sähkömagneettisen säteilyn ominaisuuksia, jotka ovat meille jokaiselle tuttuja. Me kaikki aistimme lämmön ja näkyvän valon, mutta se maailma on äärimmäisen kapea osa koko sähkömagneettisen säteilyn spektriä, joka kattaa gamma-, röntgen-, näkyvän valon, lämmön ja radioaaltojen alueen.

Absorbtio on meille kaikille elämän edellytys, sillä saamme kaiken lämpömme auringon valosta, josta suurin osa on näkyvää valoa. Auringon näkyvä valo lämmittää planeetan pintaa absorbtion avulla (imeytyminen) ja myös kaasukehäämme.

Telluksen pinnalle auringosta tuleva säteily on yli 90%:sti näkyvää valoa mutta ilmakehämme ominaisuuksista johtuen sieltä pääsee liukahtamaan pikkuisen haitallista ultraviolettia (UV) pinnalle, onneksi vain sitä pitkäaaltoisinta säteilyn lajia, joka ei ole meille hengenvaarallista, vaikka se riittää ruskettamaan ihomme pinnan kesäisin ja on tarpeen vitamiinien muodostukselle kehossamme.

Elinympäristömme jäähtyy lopulta aina säteilemällä avaruuteen, vaikka me täällä telluksen pinnalla koemme johtumista, konvektiota ja säteilyä.

Mutta itse asiaan, eli absorbtioon. Absorbtio on säteilyn imeytymistä aineeseen ja varsinkin kaasuilla absorbtio on hyvin riippuvaista aallonpituudesta. Kiinteät aineet sen sijaan ovat hyvin laajakaistaisia absorbaattoreita. Lasi vaikuttaa meistä läpinäkyvälle aineelle, koska silmämme kertovat niin.

Todellisuudessa lasi absorboi ja heijastaa hyvin laajalla taajuusalueella aallonpituuksia infrapunan puolella ja myös ultravioletien säteilyn puolella. Pitkäaaltoiselle säteilylle (radioaallot) lasi on hyvin lähellä ilmaa. Lasia käytetään ihmisten asumuksissa siksi, että se päästää lävitseen näkyvän valon, muttei lämpösäteilyä suuntaan tai toiseen.

Jottei blogi olisi tavattoman tylsää tekstiä, niin laitampa tähän kuvan, joka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa aiheesta.

Artikkelikuvassa punainen väri kuvaa vesihöyryn absobtiota, oranssi viiva on hiilidioksidin absorbtio, sininen nestemäisen veden absorbtio ja vihreä viiva on otsonin absorbtiokaista.

Ainoa aine, joka varsinaisesti emitoi absoboimaansa energiaa termisen infrapunan aallonpituuksilla on otsoni, joka emitoi imemäänsä ultraviolettisäteilyä termisellä infrapunalla.

Kuva 1. Hiilidioksidin absorbtio
Kuva 2. Nestemäisen veden absorbtio
Kuva 3. Otsonin absorbtio
Kuva 4. Vesihöyryn absobtio

Kuvista on selvästi havaittavissa se, kuinka heikko absorbaattori hiilidioksidi on lopultakin.

Jotta asia valkenisi paremmin laitan tähän kolmen eri lämpöisen mustan kappaleen säteilykäyrän alle.

Kuva 5. Mustan kappaleen säteily -20C, 0C ja +20C

Nestemäisen veden absorbtiokaistalla on siellä alle 3µm aallonpituuksilla hyvin voimakas absorbtio piikki ja sattumoisin aurinko säteilee kyseisillä aallonpituuksilla hyvin merkittävillä tehoilla.

Toisaalta hiilidioksidin 4,3µm absorbtiokaistalla ei säteile aurinko, eikä tellus millään merkittävällä teholla (milliwatteja/m^2)…

Olennaisinta on, ettei peljätty CO2 emitoi mitään lämpösäteilyn puolella, vaikka sitä kovin usein selitetään näin tekevän. CO2 emitoi kyllä radiotaajuuksilla ollessaan absoluuttisen nollapisteen yläpuolisissa lämpötiloissa.

Eikä aine voi emitoidakkaan samoilla aallonpituuksilla, jos aine absorboi säteilyä. Jos aine lähettää fotonin samalla aallonpituudella, kuin se sen absorboi, ei molekyyliin siirry energiaa, vaan ilmiötä kutsutaan elastiseksi sironnaksi.

Edit:

Kuvaajat yllä kertovat pitkä-aaltoisemman ja termisen infrapunasäteilyn absorbtiosta.

Blogi käsittelee lähinnä termistä säteilyä.

 

Seuraavassa blogissa käyn sitten vähän kurkkaamassa sekundääri emissioiden maailmaan…

 

 

 

isoveli

Usko jääköön papeille ja paaville, sillä mittarilla ei ole mielipidettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu