Yli 50-asteiset päivät maailmassa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/8cdf6377-407c-4dcf-83b7-6a2d129d4f82

Mainio lööppi, jossa taas pelotellaan ilmastonmuutoksella.

Jos tutkitaan asiaa vain samoilta sääasemilta jotka olivat olemassa jo vuonna 1980, voi todellisuus olla toisenlainen kuin uutisessa hehkutetaan (kirjaimellisesti).

Superlämpimien päivien määrä on kaksinkertaistunut 10 vuodessa, kertoo BBC:n tekemä selvitys.

Vuosina 1980–2009 lämpötila ylitti 50 celsiusasteen rajan jossain päin maapalloa keskimäärin 14 päivänä vuodessa. Vuosina 2010–2019 määrä kasvoi 26:een.

– Kasvu johtuu sataprosenttisesti fossiilisista polttoaineista, sanoo Oxfordin yliopiston ilmastonmuutosinstituutin apulaisjohtaja Friedrike Otto BBC:lle.

Aika kummallista, jos pelkät fossiiliset polttoaineet ja niiden tuottamat päästöt kykenevät tuohon yhdeksän vuoden aikana.

CO2 päästöissä eikä määrissä ilmakehässämme ole tapahtunut mitään erittäin dramaattista muutosta, joka voisi selittää havainnot. Mittausasemien määrän kasvu voi selittää hyvinkin paljon ja datan ”ajustointi” tai ”homogenisointi”.

Tänä kesä suomessa mitattiin yhtämitaisten hellepäivien ennätys kouvolan anjalassa, mutta kummasti kukaan ei yrittänytkään selittää sitä ilmaston muutoksella. Toki mittausasemat kouvola on saanut vasta 1944, joten on mahdollista, että 30-luvulla ennätys on ylitetty, sillä kaakonkulma on hyvin usein keikkunut helletilastojen kärjessä läpi mitatun historian.

Datan saaminen on muuttunut melkoisen radikaalisti sitten vuoden 1980 ja myös sen käsittely. Nykyiset sääasemat mittaavat lämpötilaa ja muitakin parametrejä jatkuvasti ja jatkuvasti, toisin kuin 1980 luvun mittausasemat. Kauemmin aikaa sitten säätiedot luettiin manuaalisesti tiettyihin kellonaikoihin ja jos lukemahetkellä ei sattunut olemaan se korkein mahdollinen lämpötila, niin kirjoihin ja kansiin jäi se lukemahetken lämpötila, joka ei välttämättä ole se päivän korkein.

Yli 50 asteen äärilämpötiloja on nähty pääosin Lähi-idässä Persianlahden alueella.

Viimeistään tämä ylläoleva lainaus herättää epäilykseni, sillä lähi-idän infrastuktuuri on kehittynyt viimeisen kahden kymmenen vuoden aikana todella huimasti. Joten havaintoasemienkin määrä on kasvanut merkittävästi.

1980 luvulla Suomessa oli jo matkapuhelin verkko (ARP), mutta väitän, ettei lähi-idässä ollut 1980 puhelinta edes joka kylässä, aika jolloin paimentaminen oli hyvin merkittävä elinkeino alueella.

Nyt karjan paimentaminen tuskin on enää niin merkittävä elinkeino ja matkapuhelinkin alkaa olla niin yleinen, että sen kattavuus ylittää reilusti yli puolet väestöstä.

Jos saharan autiomaahankin lisättäisiin samalla tyylillä havaintoasemia, niin saisimme varmuudella vielä rajummat lööpit aikaiseksi, koska todellakin mitattujen yli 50 asteisten päivien määrä kasvaa varmuudella, vaikka alueen nettosäteily-tase on pyöreä nolla.

Eli sahara menettää öisin sen lämmön, minkä se on päivällä saanut. Syy tähän on pilvettömyys liki jatkuvasti.

Säteilytasapainoa voi hämmästellä linkistä.

https://neo.sci.gsfc.nasa.gov/view.php?datasetId=CERES_NETFLUX_M&&year=2020

Pilvisyyttä voi katsella tästä:

https://neo.sci.gsfc.nasa.gov/view.php?datasetId=MODAL2_M_CLD_FR&year=2021

Tänä kesänä mittasin ihan omalta pihalta korkeamman lämpötilan 2m korkeudessa, kuin Anjalassa mitattiin, mutta se olikin oma pihani, eikä mikään globaali lämpötila. Järven pintaveden lämpötilakin metrin syvyyteen asti mitattuna ylitti korkeimmillaan 32C, mutta tämäkin on vain omasta kotijärvestäni, eikä globaali merien lämpötila.

Totean tähän lopuksi:

Mittarilla ei ole mielipidettä.

Uskon jätän paaville ja papeille.

Joku voisi murjaista tähän:

Valhe, emävalhe ja tilasto…..

 

+9
isoveli

Usko jääköön papeille ja paaville, sillä mittarilla ei ole mielipidettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu