Ei leikata tuntikehyksestä

Kuva: SDP

Porvoon ruotsinkielinen koulutusjaosto päätti kokouksessaan 7.4. poiketa esityksestä koskien perusopetuksen tuntimäärää lukuvuonna 2020-2021 (Uusimaa 21.4.). Kieltäydyimme leikkaamasta tuntikehyksestä, koska arvioimme oppilaiden tarvitsevan enemmän tukea koronakriisin hellittäessä tulevana syksynä.

 

Kaikilla oppilailla ei ole samanlaisia edellytyksiä opiskella itsenäisesti etäopetuksessa. Espoon kaupungin opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen totesi Helsingin Sanomille (17.4.), että oppilaat, joilla on ollut ongelmia oppimisen tai sosiaalisen kontrollin ja itsekontrollin kanssa ovat haavoittuvassa asemassa tässä tilanteessa. Joillakin oppilailla kotiolot ovat niin rauhattomat, että hyvä oppimisympäristö puuttuu. Oletan, että Porvoon koulutoimella on samat haasteet kuin Espoolla.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyysi 30.3. kuudelta tutkijalta näkemyksiä koronaepidemian vaikutuksista ja miten tilanteen sosiaalisia vaikutuksia voisi pehmentää. Tutkijoiden mukaan kriisi vaikuttaa erityisesti lapsiin ja nuoriin. Pahimmillaan kriisistä muodostuu elämää leimaava sukupolvikokemus. Tutkijat peräänkuuluttavat riittäviä resursseja, jotta voidaan tunnistaa tuen tarpeessa olevat oppilaat.

 

Jos Porvoossa leikataan perusopetuksen tuntikehyksestä, johtaa se ryhmäkokojen kasvattamiseen ja sitä kautta opettajilla ei ole mahdollisuutta vastata oppilaiden kasvavaan tuen tarpeeseen. Näin ei tule toimia. Lapset ovat joutuneet luopumaan paljosta suojellakseen kaikkein hauraimpien aikuisten oikeutta elämään. Kriisin jälkeen aikuisten on huolehdittava siitä, että kriisi ei jätä pysyviä jälkiä lasten elämään.

 

Mikael Hiltunen, varapuheenjohtaja (SDP)

Porvoon ruotsinkielinen koulutusjaosto

 

Kirjoitus julkaistiin Uusimaassa 8.5.2020

MikaelHiltunen

Olen 36-vuotias valtiotieteiden maisteri ja perheenisä. Työskentelen projektipäällikkönä ja olen SDP:n toimija Porvoossa. Jag är en 36 år gammal politices magister och familjefar. Jag arbetar som projektchef och jag verkar för SDP i Borgå.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu