En eloge till eftis

Foto: SDP

En del av utbildningssystemet som förtjänar mera uppmärksamhet är eftermiddagsverksamheten. Sedan 1.8.2004 har kommunerna fått statsandelar för att ordna verksamhet för första- och andraklassister samt elever i specialundervisningen i åk 3-9. Det bör påpekas att Borgå var en av de första kommunerna i landet som anställde en koordinator för eftermiddagsverksamheten och verksamheten har utvecklats sedan år 1998.

 

Eftisverksamheten utvärderas också regelbundet i Borgå. En nöjdhetsenkät gällande eftermiddagsverksamheten genomfördes i november 2019 och resultaten beaktades i den fortsatta planeringen av verksamheten. Resultaten visar att borgåbarnen trivs och känner sig trygga på eftis. I verksamheten strävar man att ge barnen möjlighet att påverka aktiviteterna och resultaten antyder att man lyckats skapa delaktighet. Alla barn svarade också att de har vänner i eftis. Som förbättringsförslag efterlystes lugna ställen för avkoppling och gemensamma sagostunder.

 

Enligt lagen om grundläggande utbildning har inte barnen subjektiv rätt till eftermiddagsverksamhet, men i Borgå har alla första- och andraklassister hittills beviljats plats i eftis. Eftermiddagsverksamheten kompletterar undervisningen i de lägre årskurserna med ledda aktiviteter och ger eleverna möjlighet till lek och social samvaro. För föräldrarna är det dessutom en stor lättnad att barnen inte behöver vara ensamma under eftermiddagarna.

 

Personligen är jag oerhört nöjd med den pedagogiskt genomtänkta eftermiddagsverksamheten som mitt barn får ta del av. Det är viktigt att alla barn fortsättningsvis får plats i eftis och att barnen får påverka verksamhetens innehåll.

 

Mikael Hiltunen, vice ordförande (SDP)

Svenskspråkiga utbildningssektionen i Borgå

Texten publicerades i tidningen Östnyland den 17 november 2020

0
MikaelHiltunen
Sosialidemokraatit Porvoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 37-vuotias valtiotieteiden maisteri ja perheenisä. Työskentelen projektipäällikkönä ja olen SDP:n toimija Porvoossa. Olen ehdolla kuntavaaleissa vuonna 2021.
Jag är en 37 år gammal politices magister och familjefar. Jag arbetar som projektchef och jag verkar för SDP i Borgå. Jag kandiderar i kommunalvalet år 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu