Få bukt med snabblånen

Foto: SDP

Reklamen på TV och radio låter oskyldig: ”Ta ett snabblån och njut av livet. Fyll i en ansökan och du får beslutet samma dag”. De som redan lyft ett snabblån får textmeddelanden, där de uppmuntras att lyfta mera lån. Det som bolagen inte skyltar med är att räntan på lånen är skyhöga.

 

Denna avskyvärda affärsverksamhet har lett till att många låginkomsttagare skuldsatt sig och fått en anteckning om betalningsstörning i kreditupplysningsregistret. Redan 390 000 personer har en betalningsstörning och risken för att antalet ökar är stor, ifall företagen varslar om ytterligare uppsägningar eller permitteringar under hösten.

 

Statsmakten har försökt skärpa regelverket inom snabblånebranschen. Den 1 september 2019 trädde en lagändring i kraft där räntan för snabblån sänktes från 50 procent till 20 procent. Den nya lagen begränsade också kostnaderna för ett lån till 150 euro per år. Som tur trädde lagen i kraft innan coronakrisen bröt ut, så att inte snabblånebolagen kunde utnyttja människornas ekonomiska trångmål i samma utsträckning som före lagändringen.

 

Socialdemokraterna anser att statsmakten ska skrida till ytterligare åtgärder för att reglera snabblånebranschen. Kreditgivarna borde ha skyldighet att informera gäldenären tydligt om vilka ekonomiska konsekvenser snabblånet kan ha för den personliga ekonomin. Personer med ekonomiska problem ska i första hand hänvisas till den skuldrådgivning som de lokala rättshjälpsbyråerna sköter. Vidare borde regleringen av direkt marknadsföring till konsumenten skärpas.

 

Samhället får inte tillåta att ekonomiskt utsatta personer utnyttjas av hänsynslösa aktörer inom snabblånebranschen.

 

Mikael Hiltunen (SDP)

Borgå

Texten publicerades i tidningen Östnyland 8.9.2020

MikaelHiltunen

Olen 37-vuotias valtiotieteiden maisteri ja perheenisä. Työskentelen projektipäällikkönä ja olen SDP:n toimija Porvoossa. Jag är en 37 år gammal politices magister och familjefar. Jag arbetar som projektchef och jag verkar för SDP i Borgå.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu