Hållbarhet som affärsmöjlighet

Foto: SDP

Under evenemanget Future Forum 18.3 fick Stora Ensos VD Annica Bresky frågan vad som inspirerat henne den senaste tiden. Hon lyfte fram vaccinutvecklingen. På under ett år kunde vetenskapssamfunden och företagen utveckla, testa och leverera vaccin mot Covid19.

 

Bresky påpekade att samma känsla av brådska behövs för att nå hållbarhetsmålen. Företagen behöver anpassa sin verksamhet till planetens ramar och lägga upp mätbara utsläppsmål som är förankrade med vetenskapen. Företagen har resurser att driva förändring om de ser hållbarhet som en affärsmöjlighet.

 

Faktum är att hållbarhetsfrågor har momentum i näringslivet. Världens största kapitalförvaltare Blackrock meddelade att företaget drar sig ur investeringar som innebär en risk för klimatet (Yle 15.1). Investerarnas domslut har oerhörda konsekvenser för vilka verksamheter som får finansiering i fortsättningen. De stora oljebolagen har nu insett det som Neste insåg redan för femton år sedan: framtiden ligger i förnybara bränslen. Energibolagen förbinder sig också vid att avstå från fossila energikällor och utvecklar för fulla muggar bl.a. vätgasteknologi. Vi har också fått läsa att stora företag inom bilindustrin investerar tiotals miljarder euro i utveckling av elbilar de kommande åren.

 

Det fina är att våra stora finländska börsbolag är föregångare när det gäller hållbar utveckling. Regeringen tänker rätt när den försöker påskynda en övergång till ett hållbart samhälle med EU:s stimuleringsmedel. I helheten ingår bl.a. investeringar i vätgasteknologi och solkraft. Statens satsningar ska generera mångdubbelt med investeringar från den privata sektorn.

 

Pandemitiden har visat hur sårbara våra samhällen är då vi ställs inför naturkrafterna. Vi har ännu möjlighet att hindra en klimatkatastrof och i det arbetet behövs såväl den offentliga makten som de privata företagen.

Mikael Hiltunen

Borgå

Texten publicerades i tidningen Östnyland 26.3.2021

0
MikaelHiltunen
Sosialidemokraatit Porvoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 37-vuotias valtiotieteiden maisteri ja perheenisä. Työskentelen projektipäällikkönä ja olen SDP:n toimija Porvoossa. Olen ehdolla kuntavaaleissa vuonna 2021.
Jag är en 37 år gammal politices magister och familjefar. Jag arbetar som projektchef och jag verkar för SDP i Borgå. Jag kandiderar i kommunalvalet år 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu