Härlig är jorden

Foto: SDP

En kär jultradition i min barndom var när vi åkte med mamma och mormor till julkyrkan i Nickby. Bänkraderna brukade fyllas till sista plats, så det gällde att vara i tid. I trängseln stötte vi på vänner och bekanta och önskade varandra god jul. Mormor älskade att sjunga och hon sjöng psalmerna med glädje och inlevelse. Den absoluta höjdpunkten var när det var dags för psalmen Härlig är jorden, då hela församlingen slöt upp i sång stående. Det lät mäktigt. Ännu flera år efteråt, då åldern tagit sin rätt och minnet började svika, nynnade mommo med i den kännspaka melodin som hade etsat sig djupt i hennes medvetande.

 

År 1850 inspirerades dansken Bernhard Sevrin Ingemann av den tyska folkmelodin Schönster Herr Jesu, Herrscher alle Herren och skrev texten till Dejlig er jorden. Man kan läsa in flera budskap i texten: omsorg över skapelsen, samhörigheten med tidigare generationer och längtan efter fred. Bakgrunden till fredsbudskapet tros vara kriget mellan Danmark och Tyskland, som var aktuellt under Ingemanns livstid.

 

Psalmens budskap känns lika aktuellt som för 170 år sedan. Kommande generationer kommer att döma oss för hur vi klarar av att hindra klimatförändringen och bevara artrikedomen på vår enda jord. Denna jul måste vi vara solidariska och skydda våra medmänniskor från coronaviruset som pinat våra samhällen världen över i år. Våra tankar går också till länder där människor lever under förtryck, våld eller i fattigdom.

 

Det bästa med julen är att få stanna upp och uppleva högtiden med nära och kära. Så som man gjort i flera generationer före vår tid.

 

Mikael Hiltunen

Borgå

Texten publicerades i Hufvudstadsbladet 21.12.2020

 

MikaelHiltunen

Olen 37-vuotias valtiotieteiden maisteri ja perheenisä. Työskentelen projektipäällikkönä ja olen SDP:n toimija Porvoossa. Olen ehdolla kuntavaaleissa. Jag är en 37 år gammal politices magister och familjefar. Jag arbetar som projektchef och jag verkar för SDP i Borgå. Jag kandiderar i kommunalvalet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu