Kestävä kehitys liiketoiminnan ajurina

Kuva: SDP

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky sai Future Forum -tapahtumassa torstaina 18.3. kysymyksen, mikä häntä on inspiroinut viime aikoina. Hän nosti esille rokotteiden kehityksen. Alle vuodessa tiedeyhteisö ja yritykset kehittivät, testasivat ja toimittivat rokotteita koronavirusta vastaan.

Bresky huomautti, että samanlainen kiireen tuntu tarvitaan kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi. Yritysten tulee sovittaa toimintansa planeetan raameihin ja laatia mitattavia päästötavoitteita, jotka nojaavat tieteeseen. Yrityksillä on resursseja saada muutos aikaiseksi, jos ne näkevät kestävyysasiat mahdollisuutena liiketoiminnassaan.

Kestävän kehityksen huomioon ottaminen on alettu ottaa vakavasti elinkeinoelämässä. Maailman suurin varainhoitaja Blackrock aikoo irrottautua sijoituksista, jotka ovat riski ilmastonmuutoksen kannalta (Yle 15.1.). Investoijien tuomiolla on kauaskantoiset vaikutukset sille, minkälainen yritystoiminta saa rahoitusta jatkossa.

Suuret öljy-yhtiöt ovat havainneet sen, minkä Neste asetti tavoitteekseen jo 15 vuotta sitten: tulevaisuus on uusiutuvissa polttoaineissa. Myös energiayhtiöt sitoutuvat luopumaan fossiilisesta energiasta ja kehittävät kilvan esim. vetyteknologiaa. Lisäksi olemme saaneet lukea autoteollisuuden jättien kymmenien miljardien investoinneista sähköautojen kehittämiseen.

Hienoa tässä kehityksessä on, että monet suomalaiset pörssiyritykset ovat edelläkävijöitä kestävässä kehityksessä. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus toimii oikein kiihdyttäessään vihreää siirtymää EU:n elvytysrahoilla. Kokonaisuuteen kuuluu muun muassa investointeja vetyteknologiaan ja aurinkovoimaan. Valtion panostuksella saataneen liikkeelle moninkertaiset yksityiset investoinnit.

Pandemian aika on herättänyt monet tajuamaan, miten haavoittuvia yhteiskuntamme ovat luonnonvoimien edessä. Meillä on vielä mahdollisuus estää ilmastokatastrofi ja siinä työssä tarvitaan niin julkisen vallan kuin yksityisten yritysten toimia ja sitoutumista.

Mikael Hiltunen (Sd.)

Kuntavaaliehdokas

Porvoo

Teksti julkaistiin Itäväylässä 24.3.2021

0
MikaelHiltunen
Sosialidemokraatit Porvoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 37-vuotias valtiotieteiden maisteri ja perheenisä. Työskentelen projektipäällikkönä ja olen SDP:n toimija Porvoossa. Olen ehdolla kuntavaaleissa vuonna 2021.
Jag är en 37 år gammal politices magister och familjefar. Jag arbetar som projektchef och jag verkar för SDP i Borgå. Jag kandiderar i kommunalvalet år 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu