Pedagogiskt ledarskap behövs

Foto: SDP

De finländska rektorernas hälsa och välmående undersöktes för första gången i rektorsbarometern, som ingår i det internationella forskningsprojektet Principal Health and Wellbeing (HS 14.1.2020). Resultaten är oroande: över en tiondel av rektorerna är utbrända och var tredje rektor löper risk för att bränna ut sig. Ordförande för Finlands Rektorer rf Antti Ikonen uppger för HS att en bidragande orsak är att rektorernas arbetsbild har ändrats. De administrativa uppgifterna har ökat, samtidigt som det finns ett behov av att leda det pedagogiska arbetet och personalen.

De svenska utbildningstjänsterna i Borgå har påbörjat ett banbrytande utvecklingsarbete för att svara på utmaningarna i rektorernas arbetsbild. Förslaget är att de svenska utbildningstjänsterna ska övergå till en modell med två administrativa enhetsskolor, där man skiljer på de administrativa rektorsuppgifterna och det pedagogiska ledarskapet. De administrativa uppgifterna centraliseras till enhetsskolornas tjänsterektorer, medan biträdande tjänsterektorer och lärare med biträdande rektorsuppgifter handhar det pedagogiska ledarskapet och sköter vardagen i enheterna.

Förväntningen är att tydliga arbetsbilder och möjligheter till långsiktigt utvecklingsarbete lättar på rektorernas arbetsbörda och gör arbetet meningsfullt. Rektorerna i enheterna ska ha mera tid för skolutveckling, personalledarskap, fortbildning och planering. Jag upplever att det är väldigt viktigt att vi har pedagogiska ledare i skolorna som leder lärarnas lärande, som lägger upp mål och finns till som stöd. I förlängningen kan en satsning på pedagogiskt ledarskap gynna skolorna som arbetsmiljöer och inlärningsmiljöer.

Mikael Hiltunen, vice ordförande (SDP)
Svenska utbildningssektionen i Borgå

Texten publicerades i Östnyland 24.1.2020

MikaelHiltunen

Olen 36-vuotias valtiotieteiden maisteri ja perheenisä. Työskentelen projektipäällikkönä ja olen SDP:n toimija Porvoossa. Jag är en 36 år gammal politices magister och familjefar. Jag arbetar som projektchef och jag verkar för SDP i Borgå.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu