Suurinvestointi Porvooseen

Kuva: SDP

Perjantaina 5. helmikuuta polttoainevalmistaja Neste esitteli vuoden 2020 tuloksen. Yrityksen tiedotteessa toimitusjohtaja Peter Vanacker piti vuotta onnistuneena, siitä huolimatta, että voitto laski noin puoli miljardia euroa. Huomionarvoinen seikka oli, että 1,42 miljardin euron voitosta uusiutuvien polttoaineiden osuus oli 1,33 miljardia euroa. Perinteiset öljy-yhtiöt tekivät suuria tappioita viime vuonna, kun fossiilisten polttoaineiden kysyntä romahti, mutta Neste menestyy onnistuneen rakennemuutoksensa ansiosta.

 

Vuonna 2006 Neste Oilin hallitus hyväksyi strategian, jossa tavoitteeksi asetettiin, että yrityksestä tulee maailman johtava biodieselin valmistaja. Rohkea visio on kantanut hedelmää. Tänä päivänä Neste on maailman suurin jäte- ja tähdepohjaisen dieselin valmistaja ja yritys on markkina-arvoltaan Helsingin pörssin suurin yhtiö.

 

Nesteen edelläkävijyys biopolttoaineissa on luonnollisesti ollut onnenpotku Suomelle ja erityisesti yrityksen kotipaikkakunnalle Porvoolle, ja tulevaisuudennäkymät ovat valoisat. Biopolttoaineiden kysyntä kasvaa voimakkaasti ja yritys suunnittelee miljardiluokan investointia biodieseltuotannon kasvattamiseksi.

 

Tuotannon laajentaminen tapahtuu joko Rotterdamin tai Porvoon yksikössä ja päätöstä paikkakunnasta odotetaan kevään aikana. Siksi oli erittäin arvokasta, että pääministeri Sanna Marinilla oli mahdollisuus vierailla Nesteen jalostamossa Kilpilahdessa ja keskustella investointiin liittyvästä edunvalvonnasta Porvoon kaupungin johdon kanssa (Uusimaa 2.2.2021). Investointi kotimaahan olisi tervetullut tilanteessa, jossa Neste on hiljattain toteuttanut yhteistoimintaneuvotteluita Naantalissa ja Porvoossa ylikapasiteetin vähentämiseksi öljynjalostuksessa. Suomi tarvitsee Nesteen kaltaisia yrityksiä vihreän rakennemuutoksen toteuttamiseksi siten, että samaan aikaan syntyy uutta työtä.

 

On tärkeää, että Porvoo kuuntelee herkällä korvalla yritysten tarpeita ja jatkaa Kilpilahden alueen kehittämistä maailmanluokan bio- ja kiertotalouskeskittymäksi. Suurinvestointi Nesteen Kilpilahden yksikköön turvaisi Porvoon kilpailukyvyn ja työllisyyden pitkälle tulevaisuuteen. Investointipäätös mahdollistaisi myös sen, että Porvoon Energia voisi vetää kaukolämpöputken uudesta yksiköstä Porvooseen kustannustehokkaalla tavalla. Toivokaamme myönteisiä uutisia kevään aikana.

 

Mikael Hiltunen (SDP)

Porvoo

Kirjoitus julkaistiin Itäväylässä 10.2.2021

MikaelHiltunen
Sosialidemokraatit Porvoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 37-vuotias valtiotieteiden maisteri ja perheenisä. Työskentelen projektipäällikkönä ja olen SDP:n toimija Porvoossa. Olen ehdolla kuntavaaleissa vuonna 2021. Jag är en 37 år gammal politices magister och familjefar. Jag arbetar som projektchef och jag verkar för SDP i Borgå. Jag kandiderar i kommunalvalet år 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu