Tarve pedagogiselle johtamiselle

Kuva: SDP

Suomalaisten rehtoreiden terveyttä ja hyvinvointia kartoitettiin ensimmäistä kertaa laajasti rehtoribarometrissä, joka on osa kansainvälistä Principal Health and Wellbeing -tutkimushanketta (HS 14.1.2020). Tulokset ovat huolestuttavia: yli kymmenesosa rehtoreista on uupuneita ja joka kolmannella rehtorilla on selvä uupumisriski. Suomen Rehtorit ry:n puheenjohtaja Antti Ikonen toteaa Helsingin Sanomille, että uupumuksen taustalla on rehtoreiden työn muutos. Hallinnollisten tehtävien määrä on kasvanut, samaan aikaan kun tarve sekä pedagogiselle että henkilöstön johtamiselle on entistä suurempi.

Porvoon sivistystoimessa on käynnistetty kehitystyö rehtoreiden työnkuvan haasteisiin vastaamiseksi. Ruotsinkielisissä koulutuspalveluissa olemme päässeet siihen pisteeseen, että uudistusta pilotoidaan mahdollisesti syksyllä 2020. Esityksen mukaan ruotsinkielisissä kouluissa siirrytään kahden hallinnollisen yhtenäiskoulun malliin, jossa hallinnolliset rehtorin tehtävät eriytetään pedagogisesta johtamisesta. Hallinnolliset tehtävät keskitetään virkarehtoreille ja avustavat virkarehtorit sekä avustavan virkarehtorin tehtäviä hoitavat opettajat keskittyvät pedagogiseen johtamiseen ja arjen pyörittämiseen yksiköissä.

Odotusarvo on, että selkeät työnkuvat ja mahdollisuudet pitkäjänteiseen kehittämistyöhön keventävät rehtoreiden työtaakkaa ja tekevät työstä merkityksellistä. Yksiköiden rehtoreilla tulee olla enemmän aikaa koulun kehittämiseen, henkilöstöjohtamiseen, täydennyskoulutukseen ja suunnitteluun. Pidän erittäin tärkeänä, että kouluissamme on pedagogisia johtajia, jotka johtavat opettajien opetusta, asettavat tavoitteita ja ovat tukena. Pitkällä aikavälillä panostus pedagogiseen johtamiseen vaikuttanee myönteisesti kouluihin työ- ja oppimisympäristöinä.

 

Mikael Hiltunen, varapuheenjohtaja (SDP)

Porvoon ruotsinkielinen koulutusjaosto

Kirjoitus julkaistiin Uusimaassa 3.2.2020

MikaelHiltunen

Olen 36-vuotias valtiotieteiden maisteri ja perheenisä. Työskentelen projektipäällikkönä ja olen SDP:n toimija Porvoossa. Jag är en 36 år gammal politices magister och familjefar. Jag arbetar som projektchef och jag verkar för SDP i Borgå.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu