Keskusta aidosti uusiutuvien energioiden puolelle

Kalevassa 10.8 ja Ylen A-Studiossa 10.9 keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä asettui Fennovoima-Rosatomin Pyhäjoen uraanivoimahankkeen kannattajaksi, vaikka samaan aikaan kertoo olevansa "henkeen ja vereen" bioenergian ja biotalouden puolustaja. Muistuttaisin ystävällisesti puoluejohtaja Sipilälle, että useat professorit ja tutkimuslaitokset, kuten energiatalouden professori Peter Lund ja SITRA ovat aiemmin todenneet, että Suomen investoinnit uraanivoimaan syövät kehittymisedellytyksiä Suomen uusiutuvien energioiden kotimarkkinoilta. Samalla ne ovat yhteensä jopa 8 miljardin euron tulonsiirto ulkomailla tuotettuihin energiateknologioihin ja -resursseihin. Uusiutuvan energian hybridisovellukset edesauttavat uusien työpaikkojen syntymistä koko Suomen pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, ja tätä kehitystä pitäisi keskustankin tukea.

Puheenjohtaja Sipilä on fiksu ja asioita monelta kannalta pohtiva puoluejohtaja, niinpä hänen soisi jo irtautuvan vanhan eksyksissä olleen keskustan tekemistä energiapoliittisista virheistä, kuten tuesta Fennovoiman ja Olkiluodon ydinvoimaloille. Sipilä voisi palauttaa keskustan kotiin alkiolaisille juurilleen – puhtaan Suomen etuja ajavaksi puolueeksi, irti suurenergiayhtiöiden ja gryndereiden vaikutusvallasta.

Fennovoiman luvista päätettiin vuonna 2010. Ministeri Pekkarisen vetoomus keskustan puoluekokouksessa sai uraania perinteisesti vastustaneen puoluekentän kannattamaan Suomeen kahta uutta uraanivoimalupaa, vaikka jo tuolloin oli nähtävissä Olkiluoto 3:n ongelmat. Samaan aikaan Pohjois-Suomessa perinteisillä keskustan sydänmailla paikalliset pientilalliset vastustivat uraanitutkimuksia ja -kaivoshankkeita. Puoluekokouksen linjauksen seurauksena Fennovoiman Pyhäjoen ja TVO:n Olkiluoto 4:n ydinluvat menivät läpi suurten puolueiden tuella juhannuksen jälkeen kokoontuneessa eduskunnassa – Suomen valtamedian vaietessa kriittisestä kansalaiskeskustelusta.

Maailma on sittemmin joutunut keskelle Fukushiman, Ukrainan ja voimistuvan ilmastonmuutoksen kriisejä, jotka kaikki osoittavat että uraanivoima ei sovellu voimistuvien globaalimuutoksien keskelle. Meidän suomalaistenkin on varauduttava uraanivoiman alasajoon lisärakentamisen sijaan.

Sipilän tuki Venäjän valtioyhtiö Rosatomin hyppysissä olevalle Fennovoiman hankkeelle torppaa toiveita Suomen energiapolitiikan muutoksesta. Arevan Olkiluoto 3:n sekä Rosatomin Pyhäjoen jättikokoisten prototyyppireaktoreiden käyttöönotto kahlitsee Suomen miltei 60 vuodeksi riskialttiiseen ulkomaiseen teknologiaan ja resursseihin – estäen suomalaisten omia puhtaan uusiutuvan energian markkinoita kehittymästä. Samalla ajaudumme yhä suurempaan riippuvuuteen Venäjän energiasta – mikä näinä maailmanpolitiikan aikoina ei ole Suomen etu.

Vetoan Juha Sipilään, jotta hän toisi keskustan pois uraanihetteiköltä aidosti uusiutuvien energioiden puolelle – johtamaan Suomi puhtaiden kotimaisten teknologioiden tulevaisuuteen.

Mika Flöjt

Kansanedustajaehdokas, Kuusamo

 

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu