Kaivoslaki on uusittava
Kaivoslaki on uusittava
Suomen mineralisaatiot annetaan ulos halvalla veronmaksajien kustantamissa lahjapaketeissa ja avataan väärillä harhaanjohtavilla tiedoilla ja TUKES:in luvituksilla. Piirros Seppo Leinonen www.seppo.net
Nykyinen kaivoslaki suosii luvanhakijaa eikä turvaa paikallisyhteisöjen ja yhteiskunnan etua.
Siinä ei vaadita yhteiskunnallisen hyöty/haitta-suhteen selvittämistä. Siksi kohteena ovat entistäkin köyhemmät mineraalivarannot, joissa hyöty/haitta-suhde ennalta arvioiden muodostuu negatiiviseksi.
Perimmältään kyse on kaivosalan yhteiskunnallisesta legitimiteetistä ja laajemmin kansalaisten luottamuksesta valtiovallan toimintaan. Nykyinen kaivoslaki romuttaa luottamusta oikeusvaltioon.
Kaivoslakiin on saatava seuraavat periaatteet:
– malmi ja mineraalivarat tutkimustietoineen on määritettävä valtion omistukseen.
– kunnilla on oltava veto-oikeus kaivoslain alaisiin päätöksiin turvatakseen.
– kunnat voivat rajata yleiskaavalla alueita ulos malminetsinnästä ja kaivostoiminnasta.
– luonnonsuojelualueille, suojeltuihin vesistöihin ja kansallispuistoihin ehdoton kielto kaivoslain alaisiin hankkeisiin.
– ruokatuotanto-, matkailu-, arvokkaille vesistöille sekä vastaaville alueille kohdistuviin kaivoslain alaisiin hankkeisiin kielto.
– uraaniesiintymiin ja uraanivyöhykkeille kohdistuviin hankkeisiin ehdoton kielto.
– hakijan on osoitettava selvityksin, ettei paikallisille elinkeinoille ja niiden kehittämisille synny haittoja.
– hakijan on osoitettava selvityksin, ettei paikalliselle elämiskulttuurille ja vähemmistöryhmille / alkuperäiskansoille synny haittoja.
– Hakija maksaa täysimääräiset haittakorvaukset muille elinkeinoille ja vesi- ja maa-alueiden omistajille
– hakijan on maksettava korvausta louhintamäärään perustuen sekä osuus tuotosta maanomistajille, paikalliselle yhteisölle ja valtiolle.
– jätevedenpuhdistamot on asetettava pakollisiksi kaivoksille jo kaivoslaissa, eikä lupia saa antaa laimentumisperiaatteeseen perustuen (purkuputkilla suurempaan vesistöön).
– on asetettava vaatimukset kaivosyhtiön luotettavuudelle, asiantuntemukselle, omistussuhteiden avoimuudelle sekä kykyyn vastata haitoista, vahingoista ja jälkihoitokustannuksista.
– lupapäätökset on tehtävä kokonaisarvioon perustuen, ehtona että haetusta toiminnasta on osoitettu olevan enemmän hyötyä kuin haittaa ympäristölle, vesistöille, paikalliselle yhteisölle ja yhteiskunnalle.
Kaivosyhtiöllä oltava vastuu ympäristöhaitoista ja ympäristöturvallisuudesta sekä toiminnan aikana että toiminnan lopettamisen jälkeen, myös jätevesien osalta. Viranomaisvastuu lupahakemusten valmisteluvaiheissa sekä päätöksenteossa ja valvonnassa on kaivosviranomaisen, säteilyviranomaisten ja ympäristöviranomaisen kesken selkeytettävä aukottomaksi.
Lakiin on kirjattava kaivosviranomaisen velvollisuus puolueettomaan viranomaistoimintaan; vastuu yleisen ympäristöetuuden turvaamisesta; vastuu yleisen ja yksityisen edun turvaamisesta; vastuu vähemmistöryhmien oikeuksien turvaamisesta; vastuu riittävien selvitysten hankkimisesta lupamenettelyjen yhteydessä; vastuu Århusin sopimuksen mukaisesta tiedottamisesta; vastuu eri hankkeiden yhteisvaikutusten huumioonottamisesta; vastuu kaivoslain mukaisten hankkeiden valvonnasta.
Radioaktiivisiin mineraali- ja malmiesiintymiin kohdistuvien toimintojen lupamenettely on uusittava, koska ne Tukes nykyään ohittaa ”ei aiota hyödyntää” väitteeseen perustuen. Mikäli malmiesiintymä sisältää uraania tai muita radioaktiivisia aineita keskimääräistä isompina pitoisuuksina, asia on selvitettävä jo malminetsintälupakäsittelyn yhteydessä.
Mikäli uraanin tuottamislupaa haetaan jo toimivalle kaivokselle jälkikäteen, tulee selvittää onko alkuperäisen lupahakemuksen yhteydessä salattu hakijan tai viranomaisen toimesta tähän liittyviä tietoja, ja mikäli on tulee asia käsitellä ympäristörikoksena. Samoin on meneteltävä, mikäli uraanin tuottamisluvan hakemisen sijaan harhauttavasti haetaan ”uraanin talteenottolupaa” ilman koko kaivos- ja malminrikastustoimintaketjun sisällyttämistä lupahakemukseen.
Mika Flöjt
Kuusamon kaupunginhallituksen jäsen, Maakuntahallituksen varapuheenjohtaja, Oulun vaalipiirin varakansanedustaja, Vihreät
Valmistele huolella kansalaisaloite asiasta ja lupaan allekirjoittaa.
Hyvin valmistellulla kansalaisaloitteella voisi saada hoidettua sen mitä mikään hallitus ei tunnu saavan aikaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
On tulossa kaivoslaki Nyt! kansalaisaloite joka kannattaa sitten allekirjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ex-Talvivaara on vielä hengissä valtion veronmaksajiltaan kuppaaman jättimäisen tuen turvin. Ei mene kauaa aikaa, kun tulee tilanne, jossa on pakko ottaa lusikka kauniiseen käteen.
Talvivaaran malmio on suuri, mutta pitoisuuksiltaan köyhä.
Jalostus haluttiin hoitaa energiaa säästävästi, eli bioliuotuksella kasoissa avoimen taivaan alla.
Menetelmä ei ole käytössä juuri missään, ja Suomen ilmastossa se ei käytännössä toimi kuin kesäkuukausina.
Kupla puhkeaa aikanaan.
Muilta osin Suomi on kuin afrikkalainen kehitysmaa, jossa kaivostoiminnan tuotot menevät ulkomaille, ja jälkisiivous jää suomalaisien kustannettavaksi.
Ennen muinoin tätä nimitettiin riistoksi, mutta tällä kertaa se on suomalaisien poliitikkojen aikaansaannos.
Ilmoita asiaton viesti
Toivoisin että vihreät pitäisivät enemmän esillä juuri näitä asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tehnyt tätä vuodesta 2005
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä puheenvuoro. Onneksi edes jotkut ovat oppineet Talvivaarasta jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! Talvivaaraa on kritisoitu vuodesta 2007
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on Pohjolan Gongo. Kehitysmaa. Ja haluaa olla. Ei kaivosjätit kehitä yhteiskuntaa yhtään sen enempää Suomessa kuin Afrikassakaan.
Luontoarvot kuuluvat kaikille, joten ihan perusteltua olisi säätää luonnonkäyttövero. Ei pelkästään kaivosteollisuudelle malmien hyödyntämistä koskemaan, vaan kaikkea luonnon hyödyntämistä koskemaan. Myös metsien hyödyntämistä.
Norja tajusi alkaa verottamaan Pohjanmeren öljy- ja kaasulähteiden hyödyntämistä. Toisin kuin moni muu luonnonvaroiltaan rikas maa. Nyt Norjan valtiolla on biljoonan dollarin sijoitusrahasto. Rahasto omistaa keskimäärin 1,3 prosenttia jokaisesta maailman listatusta yhtiöstä ja yli kaksi prosenttia Euroopassa listatuista. Ei tarvitse norjalaisten miettiä millä rahoittavat kasvavat hoivamenonsa tulevaisuudessa.
Toisin kuin öljy ja kaasu, metsät ovat uusiutuva raaka-aine. Molempien kohdalla lopputuotteet menevät kansainvälisille markkinoille kulutettavaksi. Miksi Suomi ei halua verottaa ulkomaista kuluttamista ja halua ohjata verotuotot rahastoon, kuten Norja toimii? Kysehän olisi kv-yritysten voiton ja kulutuksen verottamisesta.
Globaalissa maailmassa on enemmän kysyntää luonnonvaroille kuin tarjontaa. Ennen maailma oli metsäteollisuudessa erilainen. Markkinoilla oli enemmän tarjontaa kuin oli kysyntää, joten paikalliset kustannukset määrittelivät missä paperitehtaat sijaitsivat.
Pohjanmerellä hankalissa olosuhteissa energiajätit suostuivat alempiin tuottoihin, koska raaka-aineen (öljy, kaasu) jalostetuille lopputuotteille riitti kysyntää. Pohjameren öljyn barrelin markkinahinta määräytyi kysynnän ja tuotantokustannusten perusteella, mistä yksi elementti oli vero. Jos veroa ei olisi ollut, energiajätin voitot olisivat kasvaneet. Lopputuotemarkkinalla hinta voi nousta kysynnän seurauksena, vaikka raaka-ainemarkkinalla raaka-ainetta jaettaisiin ilmaiseksi jalostettavaksi.
Metsistä on tullut vastaavan kaltainen raaka-aine kuin öljy on. Suomessa metsien hyödyntämistä rajoittaa raaka-aineen tarjonta. Vaikea on puuta selluksi jalostaa maailmalle rahdattavaksi, jos ei raaka-ainetta saada toimitettua jalostettavaksi tehtaalle. Tämä tarkoittaa, että luonnonkäyttövero ei millään tavalla tulisi vähentämään raaka-aineen kysyntää ja myyjän saamaa hintaa, koska Suomessa raaka-aineen tarjonta on jo valmiiksi pienempää kuin on kysyntä.
Lopputuotemarkkinoiden kysyntä määrittää sen hinnan, kuinka paljon selluteollisuus on raaka-aineesta valmis maksamaan. Jos Suomen metsät ja muut luonnonvarat halutaan luovuttaa verottamatta maailman kuluttajille kulutettavaksi, ei selluteollisuus tietenkään vastaan pane. Jalostuksella saatavat korkeammat tuotot laittavat jakoon kansainvälisille osakkeenomistajilleen.
Ilmoita asiaton viesti