Kuusamon Kitkajoen Juomasuon kaivoshankkeella ei ole sosiaalista toimilupaa

"Kaikella kunnioituksella, Kitkajoen Juomasuon kaivoshankkeella ei ole sosiaalista toimilupaa ja siten kaivosyhtiö ”Latituden” on syytä lopettaa hankkeensa ja poistua Kuusamosta. Lisäksi eduskunnan tulee muuttaa kaivoslakia siten, että tämmöinen turha episodi ei enää koskaan toistu millään muullakaan paikkakunnalla Suomessa. Suomesta on tehtävä oikeusvaltio myös ihmisille ja luonnolle – ei vain yhtiöille."

Kaivostoiminta saastuttaa aina. Kitkajoen Juomasuon kaivoshankkeella ei ole sosiaalista toimilupaa.

Talvivaaran myrkkyjätealtaan, joka mediassa on vain ns. ”kipsisakka-allas” ja johon Talvivaaran malminrikastuksen rikkihappoliuoksesta saostetut uraanisulfidit pumpattiin, tulvivat vesistöihin useissa myrkkytulvissa. Suurimman myrkkytulvan jälkeen ministerit ja ministeriöiden edustajat vakuuttivat eri medioille Säätytalolla, että seuraavilla Suomen kaivoshankkeilla tulee olla sosiaalinen toimilupa heti kaivoshankkeen alusta lähtien.

Kuusamon kaupungin luonnonvaratyöryhmä (jossa oli kaikki puolueet ja intressiryhmät edustettuna) linjasi yksimielisesti, ettei Kitka-Ruka-Oulanka alueelle voi kaivoksia riskittömästi perustaa. Kuusamon kaupunginvaltuusto on koko Kuusamon yleiskaavassa päättänyt äänin 39-4, ettei muun muassa Kitkajoen Juomasuon alue Käylän ja Säkkilän kylien välissä sovellu kaivostoimintaa. Lisäksi kuusamolaiset ovat muun muassa Taloustutkimus Oy:n gallupkyselytutkimuksessa olleet selkeällä 59% enemmistöllä Juomasuon kaivoshanketta vastaan, vaikka yhtiö saisi Juomasuon uraanikultakoboltti malmioon ympäristöluvat. Taloustutkimuksen tutkimushan oli Dragon Miningin Kuusamo Gold -yhtiön yritystunnuksella (y-tunnus) toimivan ”Latitude” -kaivosyhtiön rahoittamana  markkinoitu ”kattavana ja puolueettomana” galluptutkimuksena. Taloustutkimuksen tulos tyrmäsi kaivoshankkeen Kitkajoelle. 

Aikaisemmin Kitkajoen Juomasuon uraanikultakoboltti -kaivoshankkeen YVA hylättiin Kuusamon valtuustossa ja Pohjois-Pohjanmaan ELYssä. Juomasuon YVAsta tehtiin ennätyksellisen paljon muistutuksia ja vastineita. Suurin osa kuusamolaisista ja Kuusamon ystävistä oli Juomasuon kaivoshanketta vastaan Käylän ja Säkkilän kylien väliin Kitkajoen matkailualueelle.

Juomasuon YVAssa oli lautakunnassa ja hallituksessa mukana myös koboltin ja uraanin käsittely – myös poiskuljetus -vaihtoehto. YVA hylättiin, koska päättäjät ymmärsivät, ettei kaivosta voi Juomasuolle riskittömästi perustaa ja kaivostoiminta saastuttaa aina; pöly, radon sekä jätevesipäästöt sekä jäteongelmat jäävät kaivoksen loppumisen jälkeen alueen ihmisten ja luonnon ongelmaksi. Kaivosjätteet jäävät yhteiskunnan vastuulle, kun yhtiöt lähtevät rahoineen paikalta. Pelkkä tämä kaivosyhtiön ajama hanke haittaa Kuusamon matkailun ja puhtaaseen luontoon perustuvien elinkeinojen vetovoimaa sekä brändiä. Tämä puskettu uraanikultakoboltti -hanke osoittaa kaivosteollisuuden ”kaivosvastuu” puheet ja korulauseet täydeksi kuplaksi ja viherpesuksi, mihin ei ole luottamista. Vain kaivoslain muuttaminen, juridiikka, on kieli mitä he lopulta ymmärtävät.

Kaikella kunnioituksella, Kitkajoen Juomasuon kaivoshankkeella ei ole sosiaalista toimilupaa ja siten kaivosyhtiö ”Latituden” on syytä lopettaa hankkeensa ja poistua Kuusamosta. Lisäksi eduskunnan tulee muuttaa kaivoslakia siten, että tämmöinen turha episodi ei enää koskaan toistu millään muullakaan paikkakunnalla Suomessa. Suomesta on tehtävä oikeusvaltio myös ihmisille ja luonnolle – ei vain yhtiöille.

Mika Flöjt

Kuusamon kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsen, maakuntahallituksen varapuheenjohtaja, varakansanedustaja, Vihreät

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu