Kuusamon ympäristöjulistus on entistäkin ajankohtaisempi

Kuusamon ympäristöjulistus kuvattuna Kuusamon luontokaupungin keskushallinnon käytävältä 

Kuusamon kestävän kehityksen julistus on entistäkin ajankohtaisempi (suoria lainauksia Kuusamon ympäristöjulistuksesta):

”-Kuusamolainen on aina elänyt osana luontoa ja luonnosta. Kunnan ensimmäiset elinkeinot olivat metsästys ja kalastus, joita seurasivat karjan- ja poronhoito, maanviljely, metsä- ja kalatalous ja viimeisimpänä matkailu. Luonto on ollut kuusamolaisille aina kaikkinaisen henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin sekä virkistyksen lähde. Luonto on muovannut kuusamolaisen kulttuurin omaperäiseksi ja omavaraiseksi sekä kuusamolaisen ihmisen yritteliääksi ja työteliääksi. Niin kuin Kuusamo on erilaisten luontotyyppien kohtaamispaikka, on se aina ollut myös erilaisten kulttuurien kohtaamispaikka. Moniarvoisuus ja kansainvälisyys juontavatkin juurensa paikkakunnan historiaan ja Kuusamon maatieteelliseen sijaintiin.Tästä moniarvoisesta kulttuuri- ja luontoympäristöstä me olemme ylpeitä. Näitä arvoja, kuusamolaista luontoa ja sen elinvoimaisuutta, me sitoudumme täten puolustamaan ja suojelemaan.

-Luonnossa on se arvoperusta, jonka varaan me rakennamme yksilöllisyytemme, tulevaisuutemme sekä mahdollisuutemme muuttuvassa ja kansainvälistyvässä maailmassa. Päämääränämme on kunta, joka voi myös seuraavan 125 vuoden kuluttua olla esimerkillinen kansalais- ja luontokunta. Haluamme kehittää Kuusamosta kestävän kunnan. Tämä julistus velvoittaa Kuusamon kunnan toimielimiä ja kaikkia kunnan palveluksessa olevia kaikissa toimissaan. Tätä julistusta noudattakoot myös kaikki Kuusamon asukkaat, yhteisöt ja yritykset, loma-asukkaat sekä kunnan alueella muutoin tilapäisesti oleskelevat ihmiset.”

Globaalimuutoksien aikakaudella tarvitsemme hajautetun, elinvoimaisen ja puhtaan ruoka- ja alkutuotannon sekä kalaiset vedet jälkipolville. Kuusamo kokonaisuudessaan on hieno maaseutu- ja eräpitäjä Koillismaan ylängöllä. Kuusamon puhtaat kala-, riista-, poro- ja maataloustuotteet mm. maukkaat Kuusamon Juustot ovat maankuuluja. Vireä maaseutu sisältää ajatuksen siitä, että maaseudun on mahdollista olla kestävästi elinvoimainen, niin ihmisen kuin luonnonkin näkökulmasta. ”Wild Food Kuusamo Lapland” -tuotteet ovat tästä oiva esimerkki.

Kuusamossa on mahdollisuuksia edistää lähi- ja luomuruuan tuotantoa, etätyötä, perinne- ja puurakentamista, omavaraistaloutta ja luonnonläheisiä elinkeinoja. Kuusamon luontokaupunki kehittyvän vihreän talouden keskuksenaan mm. laatupaneelia ja hirsitaloja tuottava metsäklusteri. Vihreä Kuusamo tarkoittaa vihreää taloutta, pienyrittäjyyttä, hyvinvoivia perheitä ja hajautettua energiantuotantoa mm. biokaasua ja bioenergiaa sekä erikokoisia hybridi uusiutuvan energian ratkaisuja.

”Riisitunturi- Kitka – Ruka- Kuusinki – Oulanka” -matkailu alueiden pohjoisen vyöhykkeen vastapainoksi eteläinen ”Erämaa Kuusamon” -matkailu on kasvussa muun muassa Keron karhutarha, Iivaara, Näränkä ja ”Hossa – Julma Ölkky – Kylmäluoma” vetävät uusia luontomatkailijoita. Kuusamon lukuisat puhtaat järvet ja vetävät niin mökkiläisiä, matkailijoita kuin paikallisia asukkaita virkistymään.

Kuusamo antaa mahdollisuuden kokea päivittäin virkistystä, yhteisöllisyyttä ja ihmisenkokoista elämää. Nautitaan Kuusamosta, sen luonnonläheisestä elämästä ja jätetään perinnöksi turvallinen, Kuusamon ympäristöjulistuksen kestävää kehitystä edistävä Kuusamo.

Mika Flöjt

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu