Aurinkovoimaa kaupunkirakentamisen pintoihin ja katoille? Kyllä kiitos!

Meidän tulee edistää kaikkien elämän sektoreiden päästövähennyksiä ja ilmastonmuutoksen sopeutumista. Samalla tehdään uusia innovaatioita ja uutta työtä. Ilmastonmuutoksen sopeutumisessa tulee varmistaa hajautettu energiatuotanto- ja energiaverkot, ne lisäävät omavaraisuutta ja huoltovarmuutta sään ääri-ilmiöiden voimistuessa.

Avauskuvassa on aurinkovoimaa Oulun energian voimalan seinässä. Näitä lisää muihinkin rakentamisen seinäpintoihin. Varsinais-Suomessa Turussa suomalainen yritys, joka lisäksi tekee ns. aurinkokattopeltejä, jotka soveltuvat niin kerrostalojen kuin tavallisten kiinteistöjen katoille. http://www.virtesolar.fi/

Pohjois-Suomessa näkee mökeillä ja huviloilla mukavasti aurinkopaneeleja, mutta kaupunkikuvasta ne usein puuttuvat, varsinkin kun otetaan huomioon kuinka paljon seinäpintaa etelä, lounais ja länsisuuntaisesti kaupungeista löytyy. Sanomalehti Kaleva onkin ollut tässä esimerkillinen ja perusti yhden suurimmista aurinkovoimaloista Ouluun Kalevan painotalon katolle.

https://www.oulunenergia.fi/tuotteet-ja-palvelut/energiaa-yrityksille-ja-yhteisoille/aurinkovoimalat-yrityksille/referenssikohteet/kalevan-aurinkovoimala

Myös Oulun energian Toppilan voimalan seinässä on aurinkopaneeleja. Näitä molempia tarvitsemme lisää kaikkeen kaupunkirakentamiseen. Tätä tulee poliittisella ohjauksella ja pieninvestointituella tukea. Toisaalta näiden kaupunkirakentamisen hybridiuusiutuvien sisällyttäminen osaksi rakentamista voisi olla kompensaatiota betonirakentamisen kovista kasvihuonekaasupäästöistä, kuten esitin blogissani

Tämä kaupunkirakentamisen aurinkovoimasovelluksien ja muiden hybridienergia sovellusten edistäminen tulee olla osana seuraavaa hallitusohjelmaa. Edistetään valtakunnan, maakunnan ja kuntien poliittisella ohjauksella muunmuassa rakentamismääräyksissä ja investointituilla näiden ratkaisujen voimakasta ja nopeaa leviämistä käytäntöön.

Kaikki pienet ja suuret ratkaisut omalta osaltaan edesauttavat uusiutuvan energian tuotantoa ja fossiilipohjaisten energialähteiden käyttöä, sekä myös kompensoi betonirakentamisen suuria kasvihuonekaasupäästöjä.

https://blogit.kaleva.fi/mika-flojt/2019/03/11/guardian-sementti-maailman-tuhoisin-materiaali/

Yksittäiset jokaisen kiinteistön omat energiatuotantoratkaisut, yhdestä tai hybridisti monesta, uusituvan energianlähteestä kaikki osaltaan edesauttavat myös omavaraisuutta ja huoltovarmuutta voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakaudella johon olemme vääjäämättä menossa kun globaalit kasvihuonekaasupäästöt ovat jo 410 ppm tasolla. Tästä olen kirjoittanut aiemmin Kalevan blogissani "Globaalit kasvihuonekaasupäästöt ylittäneet turvallisen tason". 

https://blogit.kaleva.fi/mika-flojt/2018/10/20/globaalit-kasvihuonepaastot-ylittaneet-turvallisen-tason/

Nyt on aika toimia, päästöjä on vähennettävä kaikilla sektoreilla. Lisäksi meidän tulee varmistaa että säilytämme Suomen arvokkaat puhtaat vedet ja ruokatuotantoalueemme meidän ja tulevien sukupolvien tarpeisiin selviytyä voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakaudella.  

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu