Kuka petti kansalaiset ja heikensi kaivoslakia yhtiöiden eduksi

Viime vuonna eduskunnan suuri valiokunta vaati työ- ja elinkeinoministeriötä tekemään tarvittavat korjaukset kaivoslakiin, jotta vähennenttäisiin EU:n ja Kanadan välisen uuden CETA -vapaakauppasopimuksen riskejä Suomen valtiolle, kunnille, yhteisölle ja luonnolle kaivoshankkeiden suhteen. Keskustavetoinen Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tilasi selvityksen kaivosyhtiöiden hovijuristitoimistolta, joka totesi ettei muutostarpeita CETA sopimuksen johdosta. Keskustan ministeri Mika Lintilä jätti tekemättä kaivoslakiin muutokset CETA sopimuksen tuoman uhan korjaamiseksi.

https://blogit.kaleva.fi/mika-flojt/2019/02/04/lintila-toteuta-suuren-valiokunnan-yksimielista-tahtoa/

Kaivosteollisuus myhäili tyytyväisenä.

Tällä viikolla kaivosteollisuudella oli taas shamppanjapäivä.

https://blogit.kaleva.fi/mika-flojt/2019/03/07/kaivoslain-uudistamisella-kiire-ceta-painaa-paalle/

Jo toisen kerran Sipilän hallituksen, anteeksi toimitusministeriön (keskustan, kokoomuksen ja sinisten) aikana.

Keskustan, Kokoomuksen ja Sinisten "toimitushallitus" ajoi läpi keskustan ministeri Mika Lintilän kaivoslaki esityksen eduskunnassa. Kuuliaiset keskustan, kokoomuksen ja sinisten kansanedustajat, jopa hekin, jotka puhuvat jo vaalikentillä ja kirjoituksissaan kaivoslain uudistamisen puolesta,äänestivät kaivosyhtiöiden intressien ja etujen puolesta eduskunnassa, samalla kansalaisten ja yhteisöjen perusoikeuksia sekä ympäristön vaalimista vastaan. Iltalehden jutun mukaan kaivoslakia yhtiöiden eduksi muuttava esitys äänestettiin läpi keskustan, kokoomuksen ja sinisten kansanedustajien tuella äänin 89-79.

Iltalehden (14.3.2019) mukaan "kaivosyhtiöiden ei tarvitse toimittaa arvioita ympäristövaikutuksista (YVA) lupahakemuksen jättämisen yhteydessä…'… ja "…pykälämuutosten myötä esimerkiksi kaivosyhtiöt voivat laittaa kaivosluvan vireille tekemättä arviointia ympäristövaikutuksista. Arviointi pitää kuitenkin liittää hakemukseen ennen lausuntokierrosta. Aiemmin kaivoslaki edellytti, että lupahakemukseen on heti liitettävä ympäristöselvitykset, Natura 2000 -arviointi, ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA) sekä yhteysviranomaisen päätelmä."

"– Etuoikeus malminetsintä-, kaivos-, ja kullanhuuhdontalupaan voisi syntyä, vaikka lupahakemus ei sisältäisi näitä asiakirjoja, hallituksen hyväksytyssä esityksessä todetaan."

Iltalehden juttu luettavissa kokonaisuudessaan:

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fa78c4c0-a023-4a5a-a644-8229fe5f476a?fbclid=IwAR2qUQhZFtuOet9M33_7BjbT-rMbVAXeJmYEZUAV6dwjsjdkS2-O5-fz1EE

Valistunut kansalainen varmasti osaa ottaa huomioon pohtiessaan vaalikäyttäytymisensä painotuksia. Kaivoslakia on uudistettava yhteiskuntien, kuntien ja yhteisöjen sekä puhtaiden vesien ja kankaiden kannalta parempaan suuntaan. Monet puolueet puhuvat asiasta, mutta valitettavasti kaikkien jäljet ja teot eivät pysy puheiden perässä.

Kansalaisyhteiskunta on jo tehnyt omat muutosesityksensä kaivoslakiNYT kansalaisaloitteella jossa on jo yli 11 000 nimeä:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3795?fbclid=IwAR2m3hRu4UAcssG6-VUAoht4zGfE-cCgOHeqxojlYt7M62yqe4nYD3zlrbo

Vaaleissa varmasti painottuu vanhustenhoidon, koulutuksen, ilmasto- ja ympäristökysymysten lisäksi myös kaivoslain puutteet. Kansa tietää, ketkä ovat yhtiöiden asialla ja ketkä luonnon ja puhtaiden vesien puolella.

Voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakaudella

https://blogit.kaleva.fi/mika-flojt/2018/10/20/globaalit-kasvihuonepaastot-ylittaneet-turvallisen-tason/

Suomen puhtaat vedet ja hajautettu ruokatuotanto nousee arvoon arvaamattomaan.

https://blogit.kaleva.fi/mika-flojt/2019/01/09/tilallisen-terveiset-suomen-eun-paattajille/

Niitä ei pidä pilata holtittomalla kaivospolitiikalla.

On muutoksen aika.

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu