WP: Yhdysvallat poistaa ilmastonmuutoksen AN:n Rovaniemen julistuksesta

 

Washington Post: Yhdysvallat poistaa Arktisen Neuvoston Rovaniemen ulkoministeri kokouksen loppujulistuksesta viittaukset ilmastonmuutokseen

 

Washington Post tänään (2.5.2019): Yhdysvallat haluaa poistaa Suomen johtaman Arktisen Neuvoston ulkoministeritason Rovaniemen kokouksen loppuasiakirjasta kaikki viittaukset Arktisen alueen ilmastonmuutokseen ja Pariisin ilmastosopimukseen.

Trumpin hallinnon neuvottelupositiona on kuulemma ollut uhkailla jättää kokonaan allekirjoittamatta Suomen johdolla neuvoteltu Arktisen Neuvoston Rovaniemen julistus, jos siinä on mukana jotain mainintaa ilmastonmuutoksesta. Vastaavasti toiset Arktisen Neuvoston jäsenvaltiot eivät hyväksy mitään sellaista versiota huippukokouksen julistuksesta, jossa jätettäisiin arktisen alueen ilmastonmuutos mainitsematta.

Lainaus WP uutisesta: ”The Trump administration’s position, at least initially, threatened a standoff, in which the United States would not sign off on a statement that included climate discussion and other members would not agree to a version that left it out, according to senior diplomats and others familiar with the discussions.”

Koko Washington Postin uutinen luettavissa:

https://www.washingtonpost.com/politics/trump-administration-pushed-to-strip-mention-of-climate-change-from-arctic-policy-statement/2019/05/02/1dabcd5e-6c4a-11e9-8f44-e8d8bb1df986_story.html?noredirect=on&utm_term=.8a73b8279b9e

Ei lupaa hyvää Rovaniemen kokouksen loppuasiakirjalle.

Nähtäväksi jää onnistuuko Suomen neuvottelijat löytämään asiasta ulospääsyä.

Toivottavasti suurvaltojen, Yhdysvaltojen ja Venäjän, ulkoministerit keskustelevat Rovaniemen kulisseissa myös rauhanomaisesta ratkaisusta Venezuelan kriisiin, kun kerta naamatusten Rovaniemellä tapaavat, vaikka virallisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei ole Arktisen Neuvoston toiminta-agendalla.

Arktisen Neuvoston toimintakenttänä on ympäristöpolitiikka. Tämän painotuksen oli alunperin tarkoitus liennyttää kylmän sodan suurvaltasuhteita. Nyt on kuuma sota palannut maailmanpolitiikkaan – eturistiriitoineen.

Nyt onkin hyvä momentum keskustella Venezuelasta vaikka Arktisen Neuvoston ilmastonmuutosta käsittelevän paperin neuvottelutauolla – taikka Rovaniemen illassa.

Olisi syytä.

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu