Maailmankauppaan kestävän & reilun kaupan ekologiset ja sosiaaliset velvoitteet

Meitä on herätelty tutkijoiden, kansalaisaktiivinen ja koululaisten toimesta. Olemmeko heränneet maapallon heikkenevään tilaan? Kasvihuonekaasupäästöjen ja saasteiden kasvamiseen, voimistuvaan ilmastonmuutokseen, kemikalisoitumiseen, radioaktiivisten saasteiden leviämiseen, lajikatoon, luonnon monimuotoisuuden ja puhtaan veden katoon.. maapallon ekosysteemit ovat romahtamisvaarassa. Ja me olemme lopulta osa luontoa.

__

Maailman tutkijayhteisö varoittaa YK:n virallisessa raportissaan maailmaa ekosystemien romahtamisesta ja lajikadosta, joka luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen lisäksi lopulta uhkaa ihmistä ja ihmiskunnan selviytymisen tulevaisuutta, koska ihminen –  eli kuinka hienoa rikasta elämää tahansa – on lopulta riippuvainen luonnosta ja sen tuomista ekosysteemipalveluista; vedestä, ilmasta ja ruuasta sekä materiasta.

__

Tutkijoiden raportin poimintoihin (suomeksi) voit tutustua tästä Hesarin jutusta, jonka yksi keskeinen huomio tutkijoiden viestistä on:

”Valtioiden ja ympäristöjärjestöjen toimet eivät riitä, tutkijat toteavat. Huomio on siirrettävä yksittäisten lajien ja paikkojen suojelusta järjestelmiin muutoksen taustalla, kuten kulutukseen ja kauppaan.”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006093987.html?fbclid=IwAR2K_AzGr7GB17QmcUmBOBx05eJLzv8SRzbxHfCriF3Nw7-G_TdjPwYLrj4

__

Toisen maailmansodan jälkeen ihmiskunta on rakentanut elämänsä kestämättömälle kulutukselle, luonnonvarojen riistolle ja ylikulutukselle sekä saastuttavalle elämäntyylille, jossa on ”rahanteon, tehokkuuden ja kilpailun nimissä” on poljettu globaalin maapallon luontoa, puhdasta elinympäristöä ja ihmisoikeuksia. Tätä on tapahtunut kaikkialla ihmisen kyltymättömän rahan ahneuden tähden, mutta erityisen kovaa riisto on ollut kehitysmaissa ja kehittyvissä maissa. Kehittyneiden maiden yhtiöt intressipiireineen ovat olleet taustalla hyväksymässä tämän riiston jatkumisen luonnon ja niistä riippuvien ihmisyhteisöjen kustannuksella. Rahavirrat ovat olleet tärkeämpiä.

__

Riisto, ylikulutus ja luonnon sekä ihmisoikeuksien polkeminen jatkunee kestämättömästi aiheuttaen maapallon ja ihmisen tuhon – jos emme saa maailmankauppaan ekologisia ja sosiaalisten kysymysten kriteereitä ja velvoitteita. Nämä velvoitteet sisällytetään tuotteiden hintaan ja reilun kaupan nimissä osa hinnasta ohjataan ympäristönsuojeluun ja ympäristölle kestävämpien toimintojen kehittämiseen – sekä reiluihin tuottajahintoihin ja palkkoihin. WTO:n kaupan sääntöjen viherryttämisen lisäksi EU:n tulisi omissa kauppasopimuksissaan edellyttää edellä mainittuja vaatimuksia kauppaosapuoliltaan.

__

Suomen tulisi huomioida kestävän kehityksen ja reilun kaupan edistäminen sekä ympäristön & ilmaston vaaliminen Suomen hallitusohjelmassa, EU vaaleissa ja Suomen EU:n puheenjohtajuuskaudella

__

On aika palauttaa kauppaan kohtuus, kiertotalouden edistäminen, ympäristön vaaliminen sekä ihmisten sosiaaliset oikeudet reiluilla tuottajahinnoilla ja palkoilla.

Luonnon ja maapallolla elävän ihmisen itsensä tähden.

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu