Terrafamen uraanituotannossa vain 20% tuotantoon ja 80% jätteisiin

YLE 11.6 uutisoi, kuinka STUK yhä käyttää Talvivaara-Terrafamen "uraanintalteenotto" termiä, vaikka oikea ydinenergialain mukainen termi on uraanintuotanto. Olisi suotavaa että STUK ja YLE eivät johtaisi kansaa tietoisesti harhaan, sillä uraanintuotannossa saadaan "talteen" vain noin 20% uraanista ja 80% jää kaivosalueen jätteisiin. Siten uraania ei saada täysin "talteen" vaikka sellainen mielikuva annetaan tietoisesti tämän väärän termin käyttämisellä. Valitettavasti niin yhtiö ja STUK tekevät tämän tietoisesti ja media toistaa toistaa tätä valheellista harhaa. 

 

Uraanin radioaktiiviset hajoamistuotteet ovat uraania vaarallisempia, ja ne levittäytyvät vääjäämättömästi ympäristöön. Uraani hajoaa yli 10 hajomistuotteekseen eri puoliintumisaikoineen, osa hyvin pitkäaikaisesti. Katso kaavio.  

 

Mitä pitempää Talvivaara-Terrafame pyörii sitä enemmän se siis myös tuottaa kaivosalueelle ja ympäristöön myös radioaktiivista jätettä, muiden jäteongelmien ja päästöjen lisäksi. 

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu