Ministeri Paatero pihalla: Sierilän vesivoimala haittaa vaelluskaloja

Ministeri Sirpa Paaterolle tiedoksi, että Sierilän vesivoimahankkeen takia Kemijoki Oy on vuosikymmeniä viivytellyt kalateiden rakentamista Kemijokeen. Vaelluskalojen paluu Rovaniemelle olisi estänyt Sierilän. Siten ministeri Sirpa Paatero on ihan pihalla kommentoidessaan Sierilän vesivoimahanketta Ylellä tänään 24.6.2019 linkki uutiseen: https://yle.fi/uutiset/3-10842192?utm_source=facebook-share&utm_medium=social&fbclid=IwAR26LQ-OsUUvr0VbqyMV_0TdtpSjshlRXjGUZhRl6znN92qyYEiV-vZUihE

Kuten Ylen toimittaja jutussa kertoo ”Sierilän voimalasta tulisi lisähaittaa kaloille. Voimala on tulossa Vanttauskosken ja Valajaskosken voimaloiden välille. Se on pisin valjastamaton jokiosuus Kemijärven alapuolella. Voimala tuhoaisi jokiosuuden viimeiset kosket Tervakarin ja Tikkasenkarin.”

Siten on käsittämätöntä, että ministeri Sirpa Paatero toteaa Ylellä, että asia on yhtiön asia jos hallitusohjelmassa lukee vaelluskala-asioiden edistäminen: ”Ministeri: Yhtiön asia

Valtiolla on Kemijoki Oy:ssä omistajavaltaa myös nykyään. Uusi omistajaohjausministeri, sosiaalidemokraatteja edustava Sirpa Paatero sanoo, että voimalan rakentaminen on luvat saaneen voimayhtiön asia. Ministeri ei aio puuttua rakentamiseen.

– En näe mitään syytä minkä takia edes pitäisi puuttua, Paatero sanoo.

Kalakantojen osalta on tietysti hienoa, että niitä kalakantoja elvytetään monilla joilla, ministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoo. Paatero ei näe ristiriitaa Sierilän rakentamisen ja vaelluskalakantojen elvyttämistä lupaavan hallitusohjelman välillä.

– Kalakantojen osalta on tietysti hienoa, että niitä kalakantoja elvytetään monilla joilla, ei pelkästään Kemijoen osalta. Näissä kaikissa pitää arvioida ja katsoa, miten saadaan voimalaitos toimimaan samanaikaisesti kun kalakannat saadaan elvytettyä. Se on mahdollista tehdä sekä että, sanoo omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.”

Ministeri Sirpa Paaterolle myös tiedoksi, että Kemijoki Oy aikoo rakentaa Sierilän turhakkeensa ilman kalateitä eli ei edes ole tekemässä sanomaasi ”sekä että”. 

Ministeri Sirpa Paateron tulee käyttää valtion omistajanohjausta ja estää Kemijoki Oy:n Sierilän voimalaitos. Kemi- ja Ounasjokivartiset ovat turhaan odottaneet vuosikymmeniä Kemijoki Oy:n vatulointia vaelluskalojen palauttamisessa. Valtion tulee käyttää omistajaohjaustaan: Estää Sierilän rakentaminen ja pakottaa Fortum/Kemijoki Oy rahoittamaan ja rakentamaan kalatiet sekä palauttamaan vaelluskalat Kemi-Ounasjokeen. 

Mika Flöjt 

Varakansanedustaja

Ekovihreiden puheenjohtaja

 

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu