Uraanivoiman radioaktiivisista päästöistä ja ongelmista

Puheenvuoroni uraanivoiman ongelmista ja radioaktiivista päästöistä & jätteistä Vihreiden Porin puoluekokouksessa

Puoluekokouspuheeni uraanivoiman päästöistä ja ongelmista

julkaistu Kalevan blogissa 22.6.2019

 

Vihreiden puoluekokous su. 16.6.2019

 

Toinen puoluekokouspuheeni Vihreiden puoluekokouksessa (aikaa puheille on 2 min.) 

Hyvät eurooppalaisen puolueen Vihreät,

Uraanivoima ei ole päästötöntä ja jätteetöntä.

Uraanivoima tuottaa radioaktiivisia päästöjä ja jätteitä aina uraanikaivoksista/uraanituotannoista uraanivoimaloiden päästöihin ja ydinjätteisiin.

Ydinvoimalat tuottavat, kuten IAEA:n ja STUK:in data osoittaa, radioaktiivisia käyttö- ja häiriöpäästöjä piippujen kautta ilmaan ja lämpöjätevesien kautta mereen.

Ydinjätteen loppusijoitusta ei ole 100 000 vuodeksi ratkaistu, kuten Ruotsin maaoikeuden päätös vuodelta 2018 osoittaa. Ruotsin SKB:n ja Suomen Posivan yhteinen ydinjätteen loppusijoitusteknologia kuparikapseleihin ei ole hyväksytty riittävän turvalliseksi, koska kemiallinen fakta on, että kupari korroosioituu. Kapselit eivät kestä. Uraanivoima onkin siten kestämätön energiatuotantomuoto vakavine radioaktiivisine päästöineen ja jätteineen. Ainut mikä on ajallisesti moniongelmallisesti kestävää – on ydinjäte.

Meillä on tutkijoiden mukaan aikaa vain alle 10 vuotta rajusti leikata kaikkia globaaleja kasvihuonekaasupäästöjä. Samaan aikaan maailman ilmatieteenlaitoksen WMO data yläilmakehästä osoittaa, että globaalit päästöt vain kasvavat, ollen jo reilusti yli turvallisen tason.

Lisäydinvoima – tai pienydinvoima – ei kerkiä tähän kamppailuun. Meidän tulee suosia sellaisia uusiutuvan energian hajautettuja hybridienergiaratkaisuja, jotka voidaan rakentaa tässä ja nyt lähelle kuluttajia vähäisellä siirtolinjahävikillä. Pienydinvoimaloita ei ole markkinoilla ja kaavaillutkin hankkeet on torjuttu mm. Kanadassa, missä Kanadan alkuperäiskansat torjuivat pienydinvoimatarjoukset, koska ovat nähneet mitä uraanikaivokset ovat tehneet ympäristölle ja ihmisille.

Radioaktiivisten päästöjen ja jätteiden lisääminen on elämänsuojelun vastaista.

Kunnioittakaamme eurooppalaisen Vihreän puolueliikkeen perusarvoja: Energiansäästön, energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian puolesta – ei uraanikaivoksia/uraanituotantoa eikä uraanivoimaa.

Maapallon puhtaan elämänpiirin puolesta.

Kiitos

Mika Flöjt

Ekovihreiden puheenjohtaja

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu