Puheeni vaelluskalojen ja kalaväylien puolesta Iijokisoudussa

Iijokisoudun Kipiän Tohossa hienojen soutajien Tanja Lapinlampi ja Anssi Valkama kanssa

Osallistuin Iijokisoutuun Taivalkosken Jokijärven Saijasta Pudasjärven Kipinänkosken Tohoon perämiehenä, soutajana ja ranta-apulaisena. Puheeni Iijoen Kipinänkosken kyläjuhlassa 6.7.2017 Kipinän Tohon laskun jälkeen. Puheen vedin kalahatustani. Kirjoitettuna videosta alle: https://www.youtube.com/watch?v=o2fzecd3Ebw&feature=share

”Kiitos järjestäjille todella paljon tästä mahdollisuudesta puhua tässä tilaisuudessa.

Olen tosiaan Mika Flöjt Kuusamosta, Kitkajokivarren kasvatti, siellä kalastanut ja siellähän käytiin kans koskisotaa ja siellä säilyi vapaat kosket ja vaelluskalat. Aikoinaan kun Kuusamosta kävi muualla niin ymmärsi niiden merkityksen.. äidin puolen isä oli Oulujärven ammattikalastajasukuja, Jokelaisia, ja he kärsivät Oulujoen valjastamisesta ja vaelluskalojen menetyksistä. Ja sitten kun kasvoin ymmärsin että Iijoki ja Kemijoki olivat kärsineet saman kohtalon. Ja ite kun on saanut nauttia vapaista joista ja vaelluskaloista.. niin ymmärtää kuinka suuri menetys se on jokivartisten kulttuurille, elinkeinoille ja mahdollisuuksille.

Aikoinaan olin Pohjois-Pohjanmaan vapaa-ajankalastajain (SVK) sihteeri, 2006, jätimme vetoomuksen, että Iijoen Raasakkaan tulee rakentaa luonnonmukainen kalaväylä jotta vaelluskalat palaavat Iijokeen.. niin että olen ollut tässä Iijoen vaelluskala-asiassa pitkään mukana… harrastuksena vapaa-ajan kalastus ja ymmärrän vaelluskalojen arvon… ja tuota.. nykyisin olen Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen varapuheenjohtaja ja olen siellä kokouksissa yrittänyt potkia eteenpäin näitä Iijoen ja Oulujoen vaelluskala-asioita.

Ja myös kansanedustajaehdokkaana, pääsin varakansanedustajaksi, pyrin nostamaan näitä asioita keskusteluun omalta osaltani. Ja on hienoa, että meillä nyt Suomen hallitusohjelmassa lukee vaelluskala-asioiden edistäminen ja virkatyönä niitä viranomaisten pitäisi edistää.

Ja kun me samaan aikaan puhutaan kaikista muista ympäristömuutoksista ja ilmastonmuutoksen ratkaisemisesta.. niin kyllä se pitää olla niin, että Suomi EU puheenjohtajamaana näyttää esimerkkinä, ja hoitaa tämän Pohjois-Suomessa kaikkia jokivartisia vuosikymmeniä vaivanneen asian – ettei vaelluskaloja nouse – kuntoon, näiden neljän vuoden aikana.

Siinä pitää Suomen hallituksen toteuttaa hallitusohjelmaansa ja vaatia vesivoimayhtiöitä kustantamaan, rahoittamaan vaelluskalauomien rakentamisen. Miten me voidaan olla johtamassa globaaleja ympäristöongelmien ratkaisuja kuntoon, jos me ei saada omia ympäristöongelmia, tämmöisissä alueellisissa ympäristöasioissa kuntoon?

Kyllä meillä on nyt aika saada ne vaelluskalat takaisin kaikkiin padottuihin jokiin, ja erityisesti täällä Teidän seudulla, Iijokeen. Se on meidän kaikkien jokivartisten yhteinen asia, aina tuonne Kuusamon latvavesiä myöten.

Kiitoksia Iijokivartisille, että olette jaksaneet kaikki nämä vuosikymmenet taistella tämän tärkeän asian eteen.

Kiitoksia KAIKILLE.

Kiitos.”

Videotallenne katsottavissa https://www.youtube.com/watch?v=o2fzecd3Ebw&feature=share

Huom! Avoin Kemijoen Sierilä soutu 19 – 20.7 Rovaniemellä. 

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu