Vihreiden tulee pysyä Vihreinä eikä langeta radioaktiiviseen harmauteen

Uraanivoimaloita tulee purkaa ilmastonmuutoksen aikakaudella. 

Eurooppalaisen Vihreän liikkeen perusarvoihin on alusta alkaen kuulunut hajautetun uusiutuvan energian puolustaminen uraanivoimaloiden sijaan. Euroopan Vihreä liike, johon Suomen Vihreät eurooppalaisena puolueena (puoluekokouksen päätös 2019) kuuluu, on yhä selkeästi Vihreiden perusarvojensa puolella.

Kansainväliselle ydinvoimalobbylle pieni Suomi on ollut menestyksellinen käyntikortti, jota käytetään esimerkkinä uraanivoimaa myytäessä medialle ja kansalaisille maailmalla. Lähi-Itä, Turkki, Egypti, Afrikka, Intia, jne. ovatkin vaarallisella tavalla seuraamassa Suomea ostaen mm. Rosatomin voimaloita. Suomi rakentaa maailman suurinta prototyyppi ydinvoimalaa Olkiluoto 3:a, on tehnyt periaatepäätöksen Fennovoimasta (Rosatom), valtionyhtiö Terrafame hakee uraanituotantolupaa ja Olkiluodon Onkaloon kaavaillaan yhä kuparikapseleihin perustuvaa ydinjätehautaa, vaikka Ruotsin maaoikeus hylkäsi (2018) kuparikapseleinen turvallisuuspuutteisiin vedoten SKB:n ja Posivan yhteisen ydinjätteiden loppusijoitusteknologian. Pohjois-Suomessa kansalaisliikkeet ovat taistelleen uraania suoraan ja epäsuorasti sisältävien kaivoshankkeiden kanssa vuodesta 2005.

Ilmastotiedettä ymmärtävät tietävät, että turvallisen ilmaston taso on lähellä 350 ppm CO2 yläilmakehässä. Nyt maailman ilmatieteenlaitoksen (WMO) mittaukset yläilmakehästä osoittavat jo yli 413 ppm tasoja hiilidioksille (CO2) yläilmakehässä, siis CO2:lle joka säilyy ilmakehässä noin sata vuotta. Päästötrendit ympäri maailmaa ovat vuosikausia kasvaneet ns. pahimman skenaarion mukaisesti ja myös muut kasvihuonekaasut mm. metaani ja typpi ovat ennätyksellisellä tasolla. On jo alkanut sään ääri-ilmiöiden ja voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakausi, jossa luonnon palautemekanismit alkavat ruokkia entistä enemmän kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään. Grönlannin, Antarktiksen, Alaskan ja Himajan jäätiköt sekä arktiset merijäät sulavat, Siperian ikiroudat vapauttavat metaania, Amazonin ja Afrikan sademetsät sekä Alaskan, Kanadan ja Siperian havumetsät palavat. Kyllä, luit oikein. Tämä globaalimuutoksien palautemekanismien kierre on jo päällä. Ei tämän vääjäämättömästi voimistuvan ilmastonmuutoksen, sään ääri-ilmiöiden ja merenpinnan nousun aikakaudelle pidä rakentaa lisää ydinvoimaa – vaan purkaa niitä merten rannoilta. Uusien rakentaminen merten rannoille on yhtä suurta idiotismia ja ennenkaikkea väärää esimerkkiä maailmalle, kuin Trumpin esitys ydinpommittaa hurrikaaneja tai Putinin ydinohjusten ydinreaktorit. 

Ja mitä niihin pieniin ydinvoimaloihin tulee, niin Kanadassa niitä vasta esitettiin alkuperäiskansoille. He valistuneina kohteliaasti kieltäytyivät, koska olivat nähneet mitä uraanikaivokset ovat tehneet ympäristölle ja ihmisten terveydelle. Suomessa tulee edistää hajautettuja uusiutuvan energian hybridiratkaisuja lähelle kuluttajia, joita voidaan toteuttaa tässä ja nyt, ja ne ovat turvallisempia ratkaisuja voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakaudella. 

Himotuin kruunu kansainväliselle ydinvoimateollisuudelle olisi, että Vihreät antaisivat ’ekomerkin’ tälle radioaktiivisesti saastuttavalle ja riskialttiille energiatuotantotavalle. Suomessa on Vihreistä tullut merkittävä puolue ja siksi ydinvoimateollisuus pyrkii nyt tekemään saman vihreille, kun he tekivät aiemmin Kääriäisen & Pekkarisen & Vanhasen avulla Keskustalle, ja Putkosen & Soinin avulla Perussuomalaisille – kääntää ydinvoimavastainen puolue myönteiseksi ydinvoimalle. Vihreiden tulee kuitenkin muistaa tässä ”uraanin viherpesussa” eurooppalaisen vihreän liikkeen perusarvot, ympäristöjuurensa ja nähdä ydinkeisarin säteilevät vaatteet. Suurin osa kansasta on uraanikaivoksia ja uraanivoimaa vastaan. Suomessa tuleekin vihreiden pysyä Vihreinä eikä langeta radioaktiiviseen harmauteen.

Maapallon elämänsuojelun puolesta 

Mika Flöjt

Varakansanedustaja, Ekovihreiden puheenjohtaja 

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu