Globaalimuutoksien aikakaudella on vaalittava puhdasta ruokatuotantoa

(Julkaistu Koillismaan Uutisissa 26.5.2021)

Maapallomme ja siten myös Suomi on kohtaamassa ennennäkemättömät haasteiden vuodet ja vuosikymmenet niin taloudessa kuin luonnonvarojen ja ekosysteemien kantokyvyssä. Globaalimuutokset voimistuvat eri korkeiden saastepäästöjen johdosta vääjäämättömästi ja ekologinen kestokyky on koetuksella. WMO datan mukaan globaalisesti yläilmakehässä on jo niin paljon päästöjä ettei ilmastonmuutosta enää voida pysäyttää, kun hiilidioksi säilyy yläilmakehässä n. 100 vuotta. Siksi vääjäämättömästi voimistuvaan ilmastonmuutoksen pitää yrittää myös sopeutua. Samalla korkean koulutuksen kautta ihmiskunnan pitää yrittää keksiä keinoja, joilla yläilmakehässä olevia päästöjä voitaisiin ottaa sieltä pois.

Yleisesti luonnonvarojen kulutus on kestämättömällä tasolla – kulutamme, louhimme, kalastamme ja hakkaamme sekä rasitamme yli planeetan vuosittaisen kestokyvyn. Maapallomme kemikalisoituu ja radioaktivisoituu kaukokulkeutuvien päästöjen johdosta – näkymättömästi. Kemikaalit ja radionuklidit saastuttavat ruokamme, vetemme ja ympäristömme ja vaikuttavat perimäämme ja tulevien sukupolvien terveyteen. Koska meillä on jo valmiiksi globaalit haasteet maapallolla niskassamme, ei meidän pidä paikallisesti tekemään sellaisia ratkaisuja, jotka pilaavat puhtaat vetemme ja maamme.

Samaan aikaan globaaleja ympäristöongelmia ratkaistaan kansainvälisillä ympäristösopimuksilla ja yhteisillä toimilla – tähän tarvitaan aikaa. Suomessa tulee edistää energiansäästöä, kiertotaloutta, hybridienergiaratkaisuja; maa- ja aurinkovoimaa ja mm. biokaasuntuotantoa. Alueellisesti ja pohjoismaissa meidän tulee rakentaa suurtuulivoimaa Suomen aavanmeren alueille mm. Perämerellä, mikä asia on jo huomioitu maakuntien merialuesuunnittelussa. Pohjois-Pohjanmaan olemassa olevien lukuisten olemassa olevien maatuulivoimaloiden lisäksi. Pohjoismaisen yhteistyön kautta yhteispohjoismaiseen energiaverkkoon tuulivoimaa voidaan tuottaa myös norjalaisten kehittämillä ns. poijutuulivoimaloilla joita mahtuisi aavalle Norjanmerelle todella suuria määriä. Yleisesti tuulivoimaa maalla paikkoihin, missä luonto- ja maisema-arvot otetaan huomioon. Kuusamossa mm. olemassa olevan Saukkovaaran tuulivoima-alueen yhteyteen olemassa olevan siirtolinjan varteen kohti Kuusamon teollisuusaluetta.

Voimistuvat globaalimuutoksien laineet heijastuvat suoraan ja epäsuoraan myös Suomeen, kaupunkeihin ja maaseudulle. Kuusamo, Posio ja Taivalkoski, Koillismaa ja Lappi ei ole tästä kehityksestä ulkopuolella. Tarvitsemme aikaa näihin ratkaisuihin samalla vaalien omia helmiämme, puhtaita vesiä ja maita. Siksi meidän tulee luontokaupungin hankinnoissa edistää lähiruokatuotantoa- ja villiruokatuotteita (kalat, maatalous, porotalous, marjat ja villiyrtit jne) sekä puolustaa alueen luontaiselinkeinoja. Ilmastonmuutoksen takia Koillismaan ja Lapin puhtaiden vesien ja maiden arvo ruokatuotteineen nousee. Meidän ei tule edistää sellaisia ratkaisuja, jotka pilaavat tätä arvokasta, kaunista ja puhdasta elinympäristöämme, josta monet elinkeinomme ja virkistyksemme kumpuavat.

Vihreät ehdokkaat Kuusamossa, Posiolla ja Taivalkoskella

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu