Kriittiset viikot maailmanrauhan ja Yhdysvaltain vaalien kannalta – saadaanko Gazaan tulitauko?
Maailman mediat ovat kertoneet karua kieltään siitä, kuinka Netanjahu ja Hamas syyttää toisiaan Dohassa käytävien Gazan tulitaukoneuvotteluiden pilaamisesta. Netanjahu antoi jälleen lisää vaatimuksia ja ukaaseja Hamasille rauhanehdoiksi, ja Hamas syyttää Netanjahua tietoisesta neuvottelujen pilaamisesta. Molempien osapuolien luottamus toisiin on reilusti pakkasella. Hamasin terrori-iskut ja Israelin valtioterrorismi jatkavat miltei ikuista kierrettä, unohtaen molempien uskon pohjana olevat kymmenen käskyä. Samaan aikaan Iran on yllättävän kärsivällisesti odottanut ensin Olympialaisten päättymisen yli lupaamaansa (ja onhan vielä toki saman hengen mukaiset paraolympialaiset edessä..) kostoiskuaan Israeliin, kun Israel erikoisoperaatiossa tappoi Teheranissa Hamasin johtajan Iranin uuden presidentin virkaanastujaisjuhlien jälkeisenä päivinä.
Yhdysvaltojen ansiokas ulkoministeri Blinken, Egypti ja Qatar yrittävät epätoivoisesti pelastaa tilannetta tietäen kuinka veitsenterällä Lähi-Idässä ollaan.
Valitettavasti Israelin pääministeri Netanjahu tekee kaikkensa, että rauhanneuvottelut epäonnistuisi ja Iran siten lopulta toteuttaa kostohyökkäyksensä Israeliin. Se, tuhoisa Iranin kostoisku Israeliin, sitten avaa lopultakin portit Netanjahun pitkäaikaiselle haaveelle pommittaa Iranin ydinlaitokset maanrakoon. Enää on vain tämä viimeinen ”rauhanprosessi” ”Netanjahun elämäntehtävä” -mission esteenä. Netanjahu uskoo ”että hänet on valittu” estämään Israelin kansan tuho Iranin ydinaseen alta. Jos, ja kun, Netanjahun Israelin pääsee hänen toivomaansa lopulliseen kostoiskuun Irania vastaan. Seurauksena on laaja Lähi-Idän sota joka voinee päättyä miten vaan, jokatapauksessa alueen ihmisten ja ympäristön kannalta kokonaisprosessina huonosti.
Yhdysvaltojen presidentinvaalien asetelmiin Israel – Gaza konflikti on jo vaikuttanut monella tapaa. Demokraattien Kamala Harris on helisemässä Gazan sotaa kritisoivien äänestäjäryhmien kanssa, eikä siten voinut ottaa suosittua juutalaista Philadelphian kuvernööriä varapresidenttiehdokkaakseen (mielestäni toki Waltz oli kyllä muutenkin parempi valinta). Republikaanien uskontosiivet haistoivat tilaisuutensa tulleen ja marssivat Trumpin median eteen Israelin edustajien kanssa puolustamaan pyhää maata – kuin tietäen, että Iranin iskut vääjäämättä tulevat, kun Netanjahu suurisraelin kannattajana ei tule hyväksymään tulitaukoa Gazaan ja rauhansopimusta kahden valtion mallilla Palestiinaan, koska silloin pääsee samalla lopulta lopulliseen tavoitteeseensa Iranin ydinlaitoksien pommittamiseen jottei Iran saisi valmiiksi ydinasetta. Iran taas valmistautuu puolustamaan islaminuskoisille pyhää Al Aqsan temppelivuorta ja palestiinalaisia Israelin lopulliselta sorrolta.
Tämän maailmanpolitiikan kriittisen prosessin aikaikkuna sulkeutunee ennen Yhdysvaltojen vaaleja Gazan humaanitaarisen kriisin ja Iranin yliajalla käyvän kostoiskun odotuksen takia.
Siten, valitettavasti näyttää siltä, ettei Yhdysvaltojen presidentin vaaleja ratkaise Venäjän barbaarinen ja terroristinen hyökkäyssota Ukrainaan vaan Israelin ns. pyhänmaan asema Yhdysvaltain perinteisesti voimakkaasti uskonnollisessa poliittisessa kontekstissa, kun Iranin kostoiskusta seuraavassa Lähi-Idän eskaloituvassa sodassa, joutuvat samalla sotakierteen ”syylliset tapetille” ennen presidentinvaaleja.
Toivon tietenkin, että olisin tässä prosessianalyysissä monella tapaa väärässä ja Harris & Waltzin valistuneempi joukkue olisi vahvempi Trumpetin joukkuetta vastaan, mutta kuten Venäjällä, ei myöskään Yhdysvaltain pirstaloituneessa järjestelmässä suuremmin ajatella eurooppalaisilla järjen logiikan aivoilla.
Ihmiskunnan merrasssa onkin yhtäaikaa Putin, Netanjahu, Hamas ja Trump sekä pari muuta – toinen toisiaan hyödyntäen.
Toivotaan kuitenkin että uusia ihmeitäkin tapahtuisi – jopa siellä kyynisessä pahan kierteen Lähi-Idässä.
Blinkenille viisautta ja voimia.
En voi olla ajattelematta, että Putin tieten tahtoen rohkaisi Hamasia iskemään viime syksynä. Hän toivoi että maailma kääntää katseensa pois Ukrainasta kun Israelin ikivanha viha on puhallettu uuteen liekkiin. Onhan Venäjä kaikkien muidenkin roistovaltioiden ja terroristien ystävä.
Ilmoita asiaton viesti
Lamminpään ajatuksessa saattaa olla pientä perää. Putin on hyvä taktikko (ja surkea strategi).
Olipa miten oli, on nyt tullut toteennäytettyä että Israel on yhtä vähän länsimaa kuin Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Lähi-idän nimestä voi päätellä että siellä ei ole länsimaita. Israel ei tosin ole sellainen takapajula kuin islamilainen maailma nykyään on.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se onkin toisenlainen takapajula. Asenteiltaan samanlainen kuin Venäjä. Tai ainakin sen hallitus on asenteiltaan kaikkea muuta kuin länsimaa.
Ilmoita asiaton viesti
On se parempi kuin Venäjä kutakuinkin kaikessa, mutta mikäpä ei olisi.
Ilmoita asiaton viesti
No Venäjällä ei kumminkaan ole apartheid-järjestelmää käytössä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, siellä vain hakataan homoja ja ammutaan toimittajia porraskäytäviin.
Ilmoita asiaton viesti
Israelissa hakataan palestiinalaisia pidätyskeskuksissa ja pommitetaan taloja maan tasalle. Jokunen palestiinalainen voi saada hiukan osumaa. Ei paljoa parempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessa annetaan ymmärtää että uskonnollisuus olisi ajurina.
Netanjahua on vaikea pitää uskonnollisena.
Sionismi ei ole uskonnollinen liike yhtä vähän kuin natsismi tai bolshevismi joihin sitä voisi hyvin verrata.
Sionismi on pääosalta sekulaari liike ja sitä tukee vähäinen ääriortodoksiuskonnollinen hihhulilauma joka toimii keihäänkärkenä kaikissa lisämaan valtausprojekteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Sekin pitää muistaa, että osa ortodiksijuutalaisista ei kannata, tai jopa vastustaa sionismia. (esim. https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Zionism#Haredi_Judaism)
Ilmoita asiaton viesti
Totta.
Ilmoita asiaton viesti