Kuka haluaa avata maailmanpolitiikan kalenterin vuoden 24 luukun?
Kun heti vuodesta 1 on 9/11 tapahtumien kautta on menty huonompaan suuntaan. Tai koko touhuhan alkoi jo aiemmin lentää tuulettimeen, kun kenraali Lebedin kone “tipahti“ Siperiassa ja Moskovassa räjähtelivät kerrostalot, tuhoten suojasään.
Siellä se taustalla on sama pahan sylttytehdas, jonka jälkiä koko maailma nyt yrittää siivota, setviä ja estää leviämistä.
Hän on todellakin saapunut Moskovaan.
No minäpä voisin aloittaa. Venäjän suhteellinen heikkeneminen vaan jatkuu ja jatkuu samalla kun EU:n ja USA:n voimistuvat. Autoritäärisen Kiinan houkutus sen kuin vähenee. Tiede, teknologia ja kulttuuri luovat myös vuonna 2024 aivan uudenlaisia hyvinvoinnin lisääntymisen mahdollisuuksia.
Sotiakin on edelleen, mutta onneksi menneisyyteen verrattuna todella vähän. Muistanet vaikka suuren kuolonvuoden 1994? Tai kylmän sodan vuodet jonka isoihin alueellisiin sotiin verrattuna Ukrainan sotakin on sangen pikkuinen?
Vuodesta 2000 – ympäristöasioita lukuun ottamatta – maailmasta on tullut vauraampi, onnellisempi ja hyvinvoivampi. Ympäristöasioissakin sentään uhat tiedostetaan nykyään aivan eri tasolla kuin aiemmin. Suomessakin elinajanodote on lisääntynyt 4 vuotta. Suomessa bkt/capita on yli kaksinkertaistunut viimeisen 23 vuoden aikana. Rasismi on vähentynyt, erilaisuuden hyväksyminen lisääntynyt.
Mutta ennen kaikkea, ensi vuosi tulee joka tapauksessa. Pitäisikö se kohdata pelosta vapisten vaan rohkeasti ja realismilla? Mikä on neuvosi nuorille, mikä on neuvosi äänestäjillesi?
Hyvää uutta vuotta Franklin Delano Rooseveltin vuoden 1933 virkaanastujaispuheen siteerauksella:
”So, first of all, let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is fear itself–nameless, unreasoning, unjustified terror which paralyzes needed efforts to convert retreat into advance. In every dark hour of our national life a leadership of frankness and vigor has met with that understanding and support of the people themselves which is essential to victory. ”
https://avalon.law.yale.edu/20th_century/froos1.asp
Ilmoita asiaton viesti
Voihan se Roslingin silmin siltä näyttää että menee parempaan suuntaan. Kun panee oikein silmät sirrilleen niin ei näe kaikkea sitä ”pientä” akanvirtaa siellä sivuissa.
Ihmiskunnan kehityksessä on paljon niitä akanvirtojakin. Vaikkapa se miten suomalaisten elintaso romahti keskiajalta uuteen aikaan astuttaessa. Sen parantumiseen ei muutaman sukupolven aikana ylletty.
Ukrainalaiset olivat vapaita talonpoikia, kunnes venäläiset ulottivat valtansa Ukrainaan ja ukrainalaisista tuli maaorjia. Näitä akanvirtoja on luvattoman paljon ja ovat pilanneet kokonaisten sukupolvien elämän.
Vaikkapa nyt siirtyminen Belle Epoquesta, kultaisesta aikakaudesta maailmansotien aikaan. Se vaikutti koko maailmaan eikä hyvällä tavalla.
Viimeisin on suuri epäonnistuminen terveydenhoidossa Suomessa. Aiemmin sama on tapahtunut Amerikassa. USA:n synnytyksissä kuolleiden määrä on nykyisin kehitysmaatasoa. Tavalliset ihmiset eivät välttämättä selviä terveydenhoidon kustannuksista ja jäävät ilman hoitoa, samalla tavoin kuin pimeimmässä Afrikassa.
Mika Flöjtiltä hyvä huomio siitä, miten Venäjä aloitti merkilliset tavat joilla taloja sortuu. Sittemminhän niitä on sortunut New Yorkissakin. Maapallolla on selkeästi luovuttu tavoittelemasta sääntömääräistä maailmanjärjestystä.
Yksi huonoon suuntaan vievistä trendeistä on lisääntynyt väestö. Nyt jo kai nelinkertainen verrattuna aikaan jolloin synnyin. Useimmilla ei kuitenkaan ole tapahtunut mitään edistystä ravinnon suhteen. Siellä aavikolla on ne samat 40 vuohta kuin ennenkin. Ja samasta laguunista pitäisi saada elanto kesvaneelle väestölle.
Oma lukunsa on tietoisesti hämärtää asiaa väittämällä että ongelmat johtuu ”ilmastonmuutoksesta”.
Ilmoita asiaton viesti
Ohhoh.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin kiteytetty.
Ilmoita asiaton viesti
Näissä voi olla parempi tarkastelukulma se, että ottaa tapahtumat asiaankuuluvana.
Näin jää vastuu tapahtumista kokijana, eikä tarvitse olla ihmettelemässä kaikkea. Näitä kun riittää, joka puolella.
Tylsää, jos tämän sanoisi suomeksi.
Ilmoita asiaton viesti