Kuusamon koulupäätökset ristiriidassa korona-ajan vaatimuksiin nähden

Kuusamon valtuusto päätti vastoin kyläläisten ja vanhempainyhdistyksen tahtoa yhdistää elävät kyläkoulut suurempiin yksiköihin. Seuraavissa pykälissä valtuusto päätti koronakriisiajan tuista yrityksille, puhuen samalla vastuullisuudesta, kriisiajoista sekä että päätöksien pitää mukautua korona-aikaan.

Valtuuston päätös yhdistää pienet kouluyksiköt osaksi suurempia kokonaisuuksia ja päätöksellään altistaa lapset sekä esikouluissa olevat päivittäin pitkille väsyttäville yhteiskyydeille osoittaa, ettei valtuusto ollut vielä ymmärtänyt mitä koronariski käytännössä tarkoittaa.

Puhumattakaan siitä, että molemmat Määttälän ja Törmäsen koulujen lakkauttamispäätöksiä perusteltiin vuonna 2018 parissa kuukaudessa juntatulla kouluverkkoselvityksellä, jossa ei kuultu hyvän hallintokulttuurin ja kuntalain mukaisesti oppilaiden vanhempia, eikä tehty lapsivaikutusten arviointeja saati tarkasteltu aidosti oppilaaksiotto -alueiden rajoja. Koko kouluverkkoselvityksen junttaaminen läpi parissa kuukaudessa, alkuperäisen vuoden sijaan ja se ettei lapsivaikutusten arviointeja eikä oppilaiden vanhempia kuultu oikein eri vaihtoehdoista, kertoo korutonta kieltään koko prosessista.

Kuvaavaa on, että aiemmin Kuusamon kaupunginhallituksessa keskusta, kokoomus, demarit ja vasemmisto veivät kyläkoulujen oppilaiden vanhemmilta valitusoikeuden valittaa puutteellisesta kouluverkkoselvityksestä, johon puutteelliseen selvitykseen nyt valtuuston päättämät Määttälän ja Törmäsen kyläkoulujen lakkauttamispäätökset nojaavat. Viime valtuustossa kyläkoulujen lakkauttamiset päätettiin käytännössä keskustan ryhmäpuheenvuorossa.

Mielenkiintoista on myös se, että valtuuston koulujen lakkautuspäätöksen käsittelyyn osallistui myös niitä päättäjiä, jotka työssään hyötyvät toisten kyläkoulujen lakkauttamisesta, kun oppilaita siirtyy heidän kouluihin ja olivat jopa kaupunginhallituksessa tunteneet olevansa jääviä käsittelemään asiaa.

Koulujen lakkauttamispäätökset tuleekin tarkastella uudestaan, tai laittaa jäähylle seuraavaksi 5 vuodeksi, ellei niin sitten joku viranomaistaho tule vaatimaan noiden puutteellisten prosessien vuoksi.

Nilonkaankaan purkukuntoisessa alakoulurakennuksessa opettaneet ja oppilaat tulee sijoittaa väistötiloihin. Tätä vaadimme jo joulukuussa 2018. Uusi Nilon koulu tulee tulevaisuudessa rakentaa Nilon ala- ja yläastetta palvelevaksi, koska on tullut ilmi, että oppilaita ja opettajia yhä oirehtiin Nilon yläkoulunkin saneeratuissa tiloissa.

Sitä ennen tulee alakouluverkossa suosia ja muutenkin suosia hajautettuja ratkaisuja keskittämisen sijaan, niin pitkään kunnes koronaviruksen jälkeinen yhteiskunnallinen jälleenrakentaminen on edennyt riittävän pitkälle.

Mika Flöjt

valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, vihreät

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu