Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselta odotetaan vaelluskalatekoja sanoen sijaan

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kirjoitti vasta Lapin Kansassa ja Kalevassa Fortumin kynällä. Siksipä jouduin kirjoittamaan vastineen.

Lapin ELY on hienosti aloittanut Ii- ja Kemijoella kalatalousvelvoitteiden muuttamisen vaelluskalojen eduksi. AVI on juuri parhaillaan kuulluttanut Iijoen velvoitteet kaiken kansan kommentoitavaksi: https://www.avi.fi/web/avi/-/iijoen-voimalaitosten-kalatalousvelvoitteiden-muuttamista-koskevat-hakemusasiakirjat-nahtavilla-kunnissa-pohjois-suomi-

Sama kalatalousvelvoitteiden muuttaminen tulee aloittaa myös Oulujoella. Valitettavasti valtionyhtiö Fortum haraa vastaan luonnonmukaisten ohitusuomien toteuttamista yhteistyöllä, joten asiaan tulee edistää hallitusohjelman mukaisesti velvoitteiden muuttamisella.

Samaan aikaan nämä valtion omistajaohjauksessa olevat Fortum / Kemijoki Oy uhkaavat valittaa kalatalousvelvoitteiden muuttamisesta Suomen hallitusohjelman vastaisesti pitkittäen jokivartisten ja vaelluskalojen vuosikymmenten kärsimyksiä. Fortumia ja Kemijoki Oy:tä ohjaavan omistajaohjausministerin Tytti Tuppuraisen (SDP) tulee noudattaa hallitusohjelman kirjauksia vaelluskalojen palauttamisen edistämisestä, hyvästä yhteiskuntavastuusta valtion yhtiöissä ja siten käyttää omistajaohjausta.

Fortumin / Kemijoki Oy:n valitukset kalatalousvelvoitteiden muuttamisesta tulee ministeri Tytti Tuppuraisen pyrkiä estämään valtion omistajaohjauksella, koska vesivoimayhtiöiden vaelluskalauomia vastustava toiminta ja valitukset kalatalousvelvoitteiden muuttamisesta ei ole juuri sitä yhteistä tekemistä valtion viranomaisten kanssa, johon Suomen valtion voimassa oleva hallitusohjelma edellyttää.

Lisäksi Ministeri Tuppuraisen tulee yhdessä Kemijoki Oy:n hallintoneuvoston puheenjohtaja kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän (SDP) kanssa toimia Kemijoen tärkeitä vaelluskalojen kutu- ja poikastuotantoa-alueita tuhoavan ja paikallisia jokivartisia monella tapaa haittaavan Sierilän vesivoimalaitoksen rakentamisen estämiseksi.

Käytännössä Rovaniemen Sierilän rakentamishankkeen edistäminen ja siten vaelluskalojen pääsyn blokkaaminen Itä-Lapin kutualueille oli vesivoimayhtiöiden tukihenkilöiden viime päivien ns. ”lehtiavautumisen” takana.

Kemijoki Oy:n ajama Sierilän vesivoimahanke on jo estänyt yli parikymmentä vuotta vaelluskaloja palaamasta Rovaniemelle, koska niiden paluu alkuperäisten kalaväyläsuunnitelmien mukaan olisi pilannut Kemijoki Oy:n iltaruskouniin kuuluvan Sierilän vesivoimalan ympäristölupahakemuksen.

Toivotaan, että vielä vaelluskalat molskivat Vanttauskosksen alapuolisissa koskivirroissa ja nousevat Ylä-Kemijoelle aina Yläkemijoen latvoja ja Luirojokea myöten.

Vaelluskalojen puolesta

Eräs jokivarsiemme kulkija

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu