Uraanivoimasta tulee radioaktiivisia käyttöpäästöjä ja pitkäaikaisia vaarallisia jätteitä – ei siis puhdasta ja päästötöntä

Ydinvoimaloista, pienistäkin, tulee jatkuvasti piippujen kautta ilmaan ja lämpöjätevesien kautta vesiin vakavia radioaktiivisia käyttöpäästöjä. Tämän myöntää IAEA ja STUKkikin*
(*Stuk kylläkin vasta yli kymmenen vuoden piilottelun jälkeen yhtiöiden eduksi, valitettavasti. Löytyy heidän omat raportit ja esitykset asiasta).
Uraanivoima ei siis ole päästötöntä ja puhdasta vaikka niin sitä valheellisesti ydinvoimalobby kansalle, medialle ja päättäjille markkinoi sekä samalla riskit ja ongelmat ulkoistetaan veronmaksajien harteille, vaikka yhtiöt ottavat pörssisähköllä vesivoiman* kanssa synkrossa ajaessaan lyhytaikaiset suuret voitot omistajilleen.
*Yhtiöt ajavat moraalittomasti ja eettisesti kestämättömästi vesivoimaloitaan Suomessa ilman vaelluskalauomia vaelluskaloille ja ympäristövirtaamia kuiviin uomiin, vaikka EU:n vesipuitedirektiivi on sitä yli vuosikymmen jo vaatinut.
Olkiluodon Onkalon ydinjätehaudan ”turvalliseen tilaan” tulee 30 kuutiota vettä tunnissa (asian kertoi Onkalossa vieraillut Fennovoiman ydinjäteasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan liiton Loppiaisvastaanotolla) ja Posivan / SKB yhteisteknologian ydinjätteen kuparikapselit korroosioituvat vertaisarvioidun Tukholman teknillisen korkeakoulun tieteellisen tutkimuksen osoittamalla tavalla eivätkä kestä vaadittua 100 000 vuotta.
Uraanivoiman radioaktiiviset päästöt ja jäteongelmat kaivoksista, rikastamoista, ydinlaitoksista ja vaarallisista käytetyistä ydinjätteistä on ratkaisematta. On moraalisesti ja eettisesti väärin edistää uraanivoimaa tässä turvallisuustilanteessa sotien ja voimistuvien globaalimuutoksien keskelle.
Se on maapallon elämänsuojelun ja tulevien sukupolvien edun vastaista, jos he haluavat yrittää selvityä tällä planeetalla voimistuvien globaalimuutoksien ja niiden palautemekanismien keskellä. Kuten tänään luimme 1,5 asteen lämpeneminen on jo täällä ja globaalin ilmastonmuutoksen voimistuminen on vääjäämätöntä. Myös planetaaristen palautemekanismien laukeamien, ne ovat jo päällä. WMO:n onneksi entinen pääjohtaja ei vaan ollut lukenut oman instituutinsa news lettereitä ja raportteja, kun on aina ollut Suomen mediassa sordiino päällä. Uraanivoimaa ei pidä lisätä voimistuvien ongelmien keskelle, varsinkin kun sen keskeisiä ongelmia ei ole, eikä pystytä ratkaisemaan. Ei Suomessa eikä globaalisesti. Uraanin radioaktiivisten hajoamistuotteiden vakavien ongelmien vuoksi. Siksi se kannattaa jättää suojaavan maakerroksen alle ikuiseen lepoon.
Ja pitää muistaa, kun pressan vaaleissa puhutaan ydinaseista, niin siviiliydinvoimalatkin lisäävät riskejä siitä, että jotkut maat havittelevat salaisesti likaisia pommeja ja ydinaseita. Riski on aina olemassa. Ja kun tänään IAEA:n johtaja vierailee Ukrainan sodan keskellä olevassa Euroopan suurimmassa ydinvoimaloiden kompleksissa, niin ei ole mitään järkeä edistää uraanivoimaa Suomen esimerkillä, samaan aikaan kun sota riehuu Euroopassa ja puhutaan vakavissaan suursodan riskeistä. Välillä ihmetyttää johtavienkin poliitikkojen kyky poliittisiin rinkkaistodellisuuksiin asioissa. Pitäisi ymmärtää mitä itse tarkoittaa jos sanoo, että Ukrainan sota pitäisi ottaa vakavasti. Ukrainan sota osoittaa, että uraanivoimalat sodankäynnin keskellä ei ole terve ratkaisu, vaan vakava jokapäiväinen ongelma.
Uraanivoima on kuin doping urheilussa, antaa hetken buustin, tuhoten terveiden urheilijoiden mahdollisuudet, lopulta tuhoten kantajansa terveyden. Maapallon terveyden, kun se saastuu radioaktiivisesti, kavalasti ja näkymättömästi, muuttaen elämän edellytyksiä ja pilaten luonnon puhtauden.
MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu