Valtion tehtävä omistajaohjauksella Fortum / Kemijoki Oy ympäristövastuullisemmaksi

Vaelluskalojen paluuta odotetaan Itä-Lapin ylängöllä. Lohijokitiimin lohen ylisiirto keräsi runsaasti paikallisia katsomaan lohien laittoa Yläkemijoen virtoihin Savukoskella.

Aamun Ylen nettiuutisen mukaan ministerit käsittelevät tänään Suomen valtion valtionomistajaohjauksen periaatteita ja painotuksia.

Nyt on korkea aika arvoisat ministerit, erityisesti omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ja ympäristöministeri Krista Mikkonen sekä kaikki muut kunnioitetut ministerit Maria OhisaloPekka HaavistoLi AnderssonTimo HarakkaVille Skinnari ym muut, että Suomen valtio aidosti ohjaa valtionyhtiöitä Fortum ja Kemijoki Oy:tä ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisempaan suuntaan erityisesti vaelluskala-asiassa, joka koskeen meitä kaikkia vesiä kunnioittavia pohjois-suomalaisia. Kyllä Fortumilla on tekemistä myös kansainvälisissä ilmastoasioissa, mutta tämä kirjoitus koskee nyt pohjoisten padottujen jokien jokivartisten täysin oikeutettua vaadetta vaelluskalojen palauttamiseksi. Vuosikymmenten kestänyt vääryys on korjattava.

Valtionyhtiöiden Fortumin ja Kemijoki Oy:n on nyt rakennettava luonnonmukaiset vaelluskalauomat padottuihin jokiin. Ja luovuttava vastustamasta ELY:jen aloittamaa kalatalousvelvoitteiden muutosta muun muassa Kemijoella. Lisäksi ELY:jen on aloitettava sama kalatalousvelvoitteiden muutosprosessi Oulujoella.

Valtion tulee omistajaohjata Fortumia / Kemijoki Oy:ta siten, että ne jättävät lohen, taimenten ja harjusten kutualueita tuhoavan Sierilän patoaltaan rakentamatta Rovaniemen viimeisiin koskivirtoihin Vanttauskosken alapuolisella Kemijoella.

Hallitusohjelmassa on maininnat ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisesta valtionyhtiöiden toiminnasta sekä vaelluskalojen palauttamisesta Elyjen virkatyönä ns. kalatalousvelvoitteiden muutosten kautta. Valtionyhtiöt Fortum ja Kemijoki oy toiminnallaan vastustavat ja vahingoittavat näitä hallitusohjelman kirjauksia. Valtion pitää käyttää omistajaohjaustaan asiassa.

On aika jo tehdä, ei vaan puhua vaelluskalojen puolesta.

Suomen on jo oltava aidosti lohien, meritaimenten ja muiden vaelluskalojen puolella.

Vesiluonnon monimuotoisuuden ja jokivartisten ikimuistoisten nautintaoikeuksien tähden.

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu