Vastaukseni Uuden Suomen kysymyksiin Vihreiden varapuheenjohtajaehdokkaille

Koska vastauksemme oli kuulemma Uuden  Suomen maksumuurin takana, niin tässä avoimesti kaikille luettavaksi vastaukseni US:n varapuheenjohtajaehdokkaille osoitettuihin kysymyksiin:

————————

Uusi Suomi pyytää vihreiden varapuheenjohtajaehdokkailta vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 

  1. Oletko valmis tuuraamaan puheenjohtaja Maria Ohisaloa puolueen johdossa ja/tai sisäministerinä tämän vanhempainvapaan aikana?

Kyllä, koska olisin halukas varmistamaan kaivoslain uudistamisen onnistumista sellaiseksi, että kaivoslaissa tulee määritettyä nykyistä tiukemmat rajat varauksille, malminetsitsinnälle ja kaivostoiminnalle, vaadittavan kestävämmät käytännöt kaivostoiminnan haittavaikutusten pienentämisiksi, otettavan paremmin huomioon luonnosta kumpuavat elinkeinot, lisättävän kunnan päätäntävaltaa malminetsintään ja kaivostoimintaan. Kaivoslain on vaalittava puhtaita vesistöjä sekä ruokatuotannon, luonnonpuistojen ja matkailun alueita. Sisäministerinä edistäisin muun muassa riippumatonta ympäristörikoksen ja rakenteellisen korruption tutkintaan keskittyvän valtakunnallisen poliisiyksikön käynnistämistä.

 

  1. Tulisiko saman henkilön toimia tuuraajana sekä puheenjohtajana että sisäministerinä vai tulisiko nämä tehtävät erottaa toisistaan Ohisalon vanhempainvapaan ajaksi?

Mielestäni olisi parempi, että olisi sama henkilö, mutta Vihreissä puolue-elimet päättävät toimintamallin.

 

  1. Mitkä syyt johtivat vihreiden kuntavaalitappioon ja miten kannatus saadaan jatkossa kunnolla nousuun?

Sanottaisiko näin, että Pohjois-Suomi ja keskuksien ulkopuoliset alueet näyttävät menevän muille puolueille kuten perussuomalaisille, kokoomukselle, keskustalle ja sitoutumattomille, jostain syystä ei Vihreidelle? Jos Vihreät haluaa suuremmaksi puolueeksi, niin keskuksien ulkopuolella tulee saada Vihreiden kannatusta ja ehdokkaita lisättyä. Valitettavasti maaseudulla ja haja-asutusalueilla osa ihmisistä kokee, että Vihreät kritisoivat liikaa heitä, tekevät politiikkaa heillä, eivätkä vaadi tasapuolisesti mm. kaikkien sektoreiden päästövähennyksiä. Muun muassa rakentamisen päästöt on rajattu päästövähennys keskustelun ulkopuolelle, vaikka betoni/semettirakentaminen on yksi suurimmista kasvihuonepäästöjen aiheuttajista.

Lisäksi autokeskustelussa tulee vihreiden painottua biokaasutuotannon edistämiseen niin maaseuduilla kuin kaupungeissa (yhteiskuntajätevedet) ja edistää olemassa olevan autokannan konvertointia biokaasulle. Lisäksi valtioneuvoston tulee säätää poliittinen linjaus jossa kaikissa seutukeskuksissa on biokaasutankki, ja tukea tätä investointituilla. Maaseudulla auton käyttäminen on vain edellytys kulkemisille, varsinkin näin pandemia-aikoina. Eli vähemmän maaseudun kritisointia ja enemmän maaseudun ymmärtämistä sekä yhteistyötä kestävämmän maaseudun parhaaksi.

Tämä on tärkeää, koska meidän pitää tunnustaa, että olemme menossa vääjäämättömästi voimistuville globaalimuutoksien aikakaudelle. Tällöin ilmastonmuutokseen tulee sopeutua, varautua sään ääri-ilmiöihin, globaalin ruokatuotannon kriisin haasteisiin vaalimalla omaa suomalaista ruokatuotantoa ja puhtaita vesiä. Samalla lisätään liikenteen omavaraisuutta biokaasutuotannolla ja olemassa olevan autokannan konvertointia biokaasulle.

Pitää tunnustaa että kaikki eivät voi investoida sähköautoihin ja koko maailman muuttuminen sähköautoiluun aiheuttaa omalta osaltaan kestämättömiä tilanteita ympäri maapalloa kaivostoiminnan ympäristö- ja sosiaalisten ongelmien takia. Siksi Vihreiden tulee myös EU:n kautta edistää globaalia kaivossopimusta, kuten myös globaalia metsäsopimusta maapallon metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

EU:n kautta voidaa edistää myös WTO globaalin kaupan kriteerejä ekologisesti kestävämmäksi, ihmisoikeuksia, ympäristöä/ilmastoa kunnioittavammaksi. Tämä prosessi tukee myös suomalaisten ja eurooppalaisten tekemää tuotekehitystyötä puhtaammista teknologioista ja ympäristölle paremmista tuotteista.

Lisäksi Vihreiden tulee palata takaisin eurooppalaisen vihreän liikkeen perusarvojen linjoille ja olla hajautettujen uusiutuvien energioiden puolella, eikä kannattaa uraanivoimaa, uraaninlouhintaa (Terrafame), Fennovoimaa, OL3 ja miniydinvoimaloita. Maaseudun liiallinen kritisointi ja miniydinvoima hehkutukset, Talvivaara-Terrafamen ympäristöongelman unohtaminen jopa Fennovoiman hankkeen puollot, ovat vieneet vihreiltä 3-4 pinnaa kannatusta.

 

  1. Pitäisikö vihreiden lähteä hallituksesta, jos budjettiriihessä ei saada linjattua ilmastotoimien toista puolikasta, joka hallitukselta vielä puuttuu?

On todella sääli, jos muut hallituspuolueet eivät ymmärrä laajapohjaista Suomen ihmisten, erityisesti nuorten huolta, globaalista ilmastokriisistä. He joutuvat siitä saamattomuudestaan sitten tilille nuorten ja tulevien sukupolvien edessä. Siltikin, valitettavasti, me emme voi lähteä hallituksesta koska puoli suomea odottaa myös meiltä sitä, että saamme tehdyksi Suomeen paremman kaivoslain, joka laittaa rajat kaivosteollisuudelle, suojelee puhtaita vesiä ja ruokatuotantoalueita, lopettaa malminetsinnän luonnonsuojelualueilta ja uraanivyöhykkeiltä ja poistaa epävarmuuden matkailua-alueilta sekä antaa kunnille enemmän päätäntävaltaa. Uudessa kaivoslaissa pitää myös määritellä paremmat korvaukset haitankärsijöille sekä vahvistaa muiden elinkeinojen oikeusturvaa kaivoshankkeita vastaan. Kaivoslain lisäksi meidän tulee muuttaa Metsähallituksen hakkuut jatkuvalle kasvatukselle ja lopettaa PEFC sertifikaatin käyttöä, koska meillä on metsissämme metsäluonnon köyhtyminen ja lajikato. Pohjois-Suomessa, Suomessa, puu ei tule riittämään kaikille sellutehdashankkeille, joista osa vielä täysin ylisuuria tuotantoyksikköjä. Lisäksi avoauraukset yksityismetsissä tulee kieltää lailla. Kyllä näitä avohakkuiden aurauksia edelleen tapahtuu Pohjois-Itä Suomessa – mikä on karmean näköinen metsäluonnon täystuho.

Lisäksi meidän tulee patistella omistajaohjausministeriä toimiin, että Fortum ja Kemijoki Oy rakentavat pikaisesti omakustannuksella vaelluskalojen luonnonmukaiset ohitusuomat Oulu- ja Kemijokeen, sekä lopettavat Sierilän patoaltaan edistämisen.

Meidän tulee myös edistää perustuloa tässä jatkuvan pandemian maailmassa jotta estämme ihmisten eriarvoistumisen ja köyhtymisen. Tässä tilanteessa on suuri perustulon mahdollisuus, mikä samalla edistää myös työllisyyttä kun ihmiset voivat ottaa vastaa myös lyhytaikaisia työsuhteita ja ”työttömyyden hoitoa” varten perustettua byrokratia koneistoa voidaan karsia.

 

 

 

MikaFljt
Vihreät Kuusamo

YTM / kansainväliset suhteet ja politiikka, varakansanedustaja, maakunta- ja aluevaltuuston sekä Kuusamon valtuuston jäsen. Oulun vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja, Koillismaan Vihreiden ja Ekovihreiden puheenjohtaja. Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen. Tulevaisuuslautakunnan varajäsen. Hyvinvointialueen yhdyspintalautakunnan varapuheenjohtaja.
www.mikaflojt.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu