Venäjän Ukrainan sodan oppeja
Nyt vallitsee vahva yksimielisyys siitä, ettei Venäjään voi luottaa ja että Suomen puolustusta on vahvistettava. Puolustusbudjettia on kasvatettava. Suomessa on vahva maanpuolustustahto, mikä on se tärkein voimavara. Mutta maanpuolustusresurssit on hyväksytty kuitenkin Putinin naamion antamiin lausuntoihin perustuen. Ukrainan sodan seurauksena on viimeistään nyt syytä tehdä uusi tilannearvio naamion takaa paljastuneille Kremlin sotakasvoille, jotta osoittaisimme kuulleemme vaatimukset ja valmistautuvan niihin.
Ennalta opiksi olisi kannattanut kaikkien poliitikkojen lukea kirjat: Ilmari Susiluoto ym. ”Putinin valtaannousu – salaisen poliisin valtakunta” (2003) ja ent. HS päätoimittajan Jukka Rislakin ”Paha sektori” Suomen asema NL ja Naton sotasuunnitelmissa. Oppia niistä saisi edelleenkin. Itse luin nuo kirjat 2005 ja 2010.
–
Ehdotin tuota Susiluodon kirjaa Naton virkamiehille, kun vierailimme Brysselin Naton edustuksessa maakuntahallituksen EU:n komission / EU Parlamentin 2018 vierailun yhteydessä. Eräät Naton kv. virkamiehet, kun tuolloin valitettavasti sanoivat, että heille tuli Krimin valtaus yllätyksenä. Ihmettelin sitä ja kommentoin, että miten te voitte noin sanoa, ”että se tulee yllätyksenä”, kun esim. Ulkoministeriön Venäjä tutkija Ilmari Susiluodon ym. muut 2003 kirjassa hyvin kuvataan, miten Putin on toiminut Tsetsenian sodasta lähtien? Putin ensin sanallisesti vaatii moneen kertaan ja sitten, jos hän ei saa tahtoaan läpi – ”eli häntä ei kuulla” – niin hän sen vaatimuksensa sotilaallisesti toteuttaa. Näin hän teki Tsetseniassa, Georgiassa, Syyriassa, Krimillä, Itä-Ukrainassa ja nyt Ukrainassa. Nyt Ukrainan Sodan aloittamispuheensa hän päätti: ”totta tulin nyt kuulluksi…”.
–
Putin on esittänyt Eurooppaan kohdistuvia vaatimuksia, jotka heijastuvat valitettavasti meille Pohjoiseen. Siinä analyysissä olen samaa mieltä kuin Navaljyi, jolta Putin käytännössä haluaa turvatakuita eli Venäjän demokratiasoitumisliikkeeltä aloittaessaan Ukrainan sodan. Eurooppalainen demokratia Ukrainassa ja Valko-Venäjällä on uhka Putinin hallinnolle. Vaarallinen esimerkki omalle kansalle.
–
Kuten aikaisemmista diktaattorien sodista opimme, ne heijastuvat lopulta Pohjolaan. Siten Suomen kapeimpaan kohtaan on hyvä perustaa esim. Rajan koulutusyksikköjä (Kuusamo), koska NL:n joukot valtasivat jatkosodan lopussa useaksi vuodeksi mm. Kuusamon ”pantiksi” kiristääkseen Helsinkiä että, jos Suomi ei tee mitä Valvontakomissio haluaa, he marssivat kapeimmasta kohdasta Ouluntietä Ouluun. Asia vahvistettiin myös venäläisten tutkijoiden toimesta ”Vaietut arktiset sodat dokumentissa” joka näkyy parhaillaan Yle Areenassa. Ja Putin on perehtynyt historiaan, myös sotahistoriaan.
–
Suosittelen kaikkia katsomaan ”Vaietut arktiset sodat” -dokumentin tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa, koska Keskisen-Euroopan sodat lopulta aina heijastuvat pohjoiseen. Dokumenttia katsoessa kannattaa miettiä maantiedettä suurvallan puolustusstrategian kautta; sen mukaan me olemme Putinin geopolitiikan shakkikartalla. ”Hitlerin Norja, jonka pitää Pietarin lisäksi ERITYISESTI TOIMIA SUOJAVYÖHYKKEENÄ KUOLAN SOTILASALUEELLE”. Olemme Pohjois-Suomessa, Lapissa Venäjälle jopa perustellumpi kohde Kuolan sotilaskeskittymän takia kuin Ahvenanmaa.
–
Tämä tulee ottaa koko Suomessa huomioon, mutta erityisesti Suomen kapeimmassa kohdassa Kainuu – Koillismaa – Lappi alueella, jonka naapurissa mm. Alakurtissa on Venäjän nopean toiminnanjoukko Lapin / Pohjois-Suomen halkaisemiseksi. Arktisen sodankäynnin joukot ovat Murmanskissa ja ent. Petsamossa ja Arkangelissa. Ei siellä Pohjois-Suomen suurimman kaupungin suojanakaan olis paha olla edes pientä ilmatorjuntaan liittyvää varuskuntaa, kun ne näköjään tulee sodan alusta parissa tunnissa ilmoja pitkin ja tuon 200 km päivässä maita pitkin Kiovan porteille. Panostuksia tulee laittaa lisää mm. ohjuspuolustukseen, ilmatorjuntaan, taisteluhelikoptereiden ja kuljetuskoneiden, sekä tankkien torjuntaan. Tästä olisi yksityiskohtaisempiakin esityksiä, mutta parrein niitä ehkä käsitellä muuta kautta tai sitten toisissa kirjoituksissa.
–
Ja olen sitä edelleen sitä mieltä mitä olin jo 2015 ja 2019 eduskuntavaaleissa, että Kremlin Rosatom Fennovoima projekti on lopullisesti haudattava. Nyt se on tehtävä Suomen julkisena pakotteena Ukrainan vastaisiin toimiin, nyt esitetty veruke se on ”yksityinen hanke” jota ei voisi perua, aiheuttaa vain Kremlissä hymyilyä. Vaadin viimeksi Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston joulukuun 2021 kokouksessa Fennovoiman hanketta pois maakuntaohjelmasta, hankkeesta luopumista, koska jo tuolloin Venäjä uhkasi laajalla sodalla Ukrainaa. Valitettavasti se sota nyt toteutui Ukrainan kansan kärsimyksenä Venäjän diktaattorin suuruudenhullujen visioiden takia.
–
Fennovoima -hankkeesta on otettava opiksi, ettei sellaisia ydinvoimahankkeita, joiden toimittajat, rakentajat, polttoainehuolto ym ovat ulkomaalaisten suuryhtiöiden määräysvallanalaisia, ja jota laitosta on asevoimin puolustettava rauhankin aikana, eivät voi olla yhteiskunnan kokonaisedun mukaisia. Tämä koskee sekä pieniä että suuria ydinvoimaloita. Ydinlaitoksen eteen liitettävä ”mini” -termi ei muuta hyöty/haitta vertailun lopputulosta. Tässä maailmanpoliittisessa ja voimistuvien globaalimuutoksien tilanteessa pitää riskialttiista uraanivoimasta päästä maailmassa eroon ihan riskiyhteiskunnan perusoppien pohjalta. Suomen ei pidä olla uraanihullutuksen esimerkki muille kansoille.
–
Ja sinne valitettavasti pahasti myllätylle Pyhäjoen Hanhikivenniemelle voidaan perustaa vaikkapa tuuli- ja aurinkovoimalla vetyä tuottava laitos Raahen SSB:n tarpeisiin sekä luontoa palauttaa mahdollisimman paljon takaisin luonnontilaan.
–
Mika Flöjt
varakansanedustaja
maakuntavaltuutettu
aluevaltuutettu
kaupunginvaltuutettu
Kuusamo
Kommentit (0)