Ydinvoima tarvitsee vesivoimaa säätövoimakseen
Kuitenkin he, jotka muistavat vuosikymmenten takaisia energiakeskusteluja, muistanevat ne useat lehtikirjoitukset, joissa energiayhtiöiden lobbarit kirjoittivat juuri ydinvoimaloiden aiheuttamasta säätövoimatarpeesta – vesivoimalla toteutettavaksi. Ydinvoimaloiden säätövoimatarpeella perusteltiin uusia tekoaltaita Lappiin ja vesivoiman lisärakentamista.
Onneksi vielä rehellisiäkin energiayhtiöiden edustajia löytyy; eräs Fortumin edustaja kertoi yleisötapahtumassa Oulujoen reitin vesivoimalalla, että vesivoimaa tarvitaan juuri ydinvoiman säätövoimaksi.
Ydinvoima on perusvoimaa, jonka tuotantoa ei voida säädellä nopeasti vaihtuvan sähkön kulutustarpeen mukaisesti. Ydinvoimayhtiöt kehuvatkin, että ovat lähes koko vuoden pystyneet tuottamaan sähköä suunnitellulla vakiotuotantoteholla. Ydinsähkön tuotantotehoa ei säädellä vaihtuvan sähkönkulutustarpeen mukaisesti – koska sitä ei pystytä nopeasti säätämään -, vaan se kulutustarpeeseen mukautuva sähköntuotanto eli säätövoima on jätetty muiden nopeasti säädettävissä olevien sähköntuotantomuotojen tuotettavaksi.
Ydinvoiman tarvitseman säätövoiman tärkein tuottaja on vesivoima, koska sitä on helppo säätää nopeasti; vesiturbiineihin johdettavaa vesimäärää on helppo ja nopea säätää. Tämä tapahtuu myös hyvässä yhteisymmärryksessä ydinvoimayhtiöiden kanssa, koska suuret vesivoimayhtiöt kuuluvat ydinvoimayhtiöiden hallintaan. Säätövoimana tuotetusta sähköstä omistajat saavat huomattavasti paremman hinnan kuin perusvoimana myydystä sähköstä. Siten kiinnostus vesivarastoihin on suuri; vesivoimayhtiöt pyrkivät käyttämään kaiken vesivarastonsa säätövoimaksi, eivätkä ole rakentaneet alunpitäen laitoksille määrättyjä vaelluskalareittejä – joku tippa vettä valuisi niitä pitkin ohi turbiinien.
Vesivoimayhtiöiden lupamääräysten tarkistamiskierrokset ovat alkaneet, ja lisäpuolusteluksi lupamääräysten vastaisille toimilleen Yhtiöt ovat alkaneet väittää julkisuudessa, että heidän kilpailijaksi kehittyneet muut uusiutuvien energioiden tuotantomuodot aiheuttaisivat entistä suuremman säätövoimatarpeen.
Ydin-vesivoimasähköyhtiöiden väite on sikäli harhauttava, että kaikki aurinko- ja tuulivoimalat ovat pieninä yksikköinä helposti ja nopeasti säädettävissä ja sijaitsevat hajallaan eri puolilla maata, joten säästä johtuvat vaikutukset eivät kohdistu niihin ajallisesti eikä voimakkuudeltaan samaan aikaan. Sopivien aurinko- ja tuulisuusolosuhteiden vallitessa aurinko- ja tuulisähköllä voidaan tuottaa merkittävä osa säätösähköstä, jolloin siltä osin vesivarantoa säästyy ja se jää sitten käytettäväksi toisella kerralla. Tuulivoima siis turvaa säätövoimaa, ja sen vuoksi sitä tulee lisätä erityisesti Suomen aavan meren merialueille ns. merituulipuistoja. Niitä mahtuu, kauaksi rantaviivasta, ja laivaliikenteen reittien ulkopuolelle, kuten ns. merialuesuunnitelmista selviää. Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä oli asiasta hyvä ja seikkaperäinen esitelmä, jonka materiaalit on luettavissa maakuntapäivien sivuilta.
Aurinko- ja tuulivoiman lisärakentaminen turvaa vesistöjen vedenkäytön järkevämpää käyttöä. Peräti niin, että perusteet vaelluskalareittien rakentamattomuudelle murenevat ja vaatimukset kasvavat vesivoimalaitoksien ympäristövirtaamille ja pienten tippavoimaloiden sulkemiselle, esimerkiksi Kuusamon Kuusingin Myllykosken kaltaisten laitosten osalta.
Vesivoiman ekologiset ympäristövaikutukset on arvioitava EU:n vesipuitedirektiivin velvoittamalla tavalla, ja velvoitettava vesivoimayhtiöt rakentamaan vaelluskalareitit ja huolehtimaan riittävistä ympäristövirtaamista. Kemijoen Sierilän tyyppiset padot tekoaltaineen tulee jättää rakentamatta, ja aikaisemmatkin oikeusvajeet jokivartisten paikallisyhteisöille, kalastusoikeuksien haltioille, Lapinkylille ja saamelaisille korvattava.
En usko että kukaan voi olla näin pihalla sähköntuotannon perusasioista joten jäljelle jää vain kaksi vaihtoehtoa: Joko ekovihreämme valehtelee tai sitten tämä on jonkinlaista sarkasmia.
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuudessa ydinvoimalat eivät tarvitse säätövoimaa. Ydinvoimaloita voitaisiin teknisesti aivan hyvin ajaa pienemmälläkin teholla kuin täydellä teholla. Esimerkiksi Ranskassa karkeasti 80 % sähköstä on tuotettu ydinvoimalla ilman mitään ongelmia. Ydinsukellusveneiden ja ydinkäyttöisten lentotukialustenkin ydinvoimaloiden tehoa voidaan säätää nopeasti kumpaankin suuntaan.
Nimenomaan tuulivoiman erittäin nopea tuotannon vaihtelu on ongelma. Ei tuulivoimaloiden tuottoa säädetä sähkön tarpeen mukaan, vaan ne tuottavat sähköä tuulisuuden mukaan välittämättä mitään sähkön kulutuksesta.
Esimerkiksi tässä artikkelissani on neljätoista kuvaa tuulivoiman todellisesta sähköntuotannosta eri vuosien eri kuukausina:
http://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm
Kuten sen artikkelini kuvista näkyy, niin koko Suomen kaikkien tuulivoimaloiden sähköverkkoon ajama sähköntuotanto vaihtelee täysin hallitsemattomasti ja erittäin nopeasti sekä ylöspäin, että alaspäin. Siinä on sähköverkko helisemässä pysyäkseen pystyssä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei tuulivoimaloiden tuottoa säädetä sähkön tarpeen mukaan…”
Ei niin. Mutta alkuvuodesta näimme sellaisen ihmeen että Tuuliwatin voimalat pysäytettiin kovalla tuulella. Ja miksi? Koska sähkön hinta meni negatiiviseksi ja tariffitukea ei siis olisi saanut. STY uutisoi tämän esimerkkinä siitä miten tuulivoimakin tarvittaessa säätyy alaspäin.
https://yle.fi/uutiset/3-11201341
Ilmoita asiaton viesti
Se normaali syöttötariffi on nykyisin noin 85 euroa per megawattitunti – eli sen tuulivoimahuijarit saavat olipa sähkön markkinahinta lähes mitä hyvänsä.
Uudessa voimassa olevassa pykälässä on kuitenkin ehto, että jos sähkön markkinahinta menee negatiiviseksi niin sitten sitä tukea ei makseta ihan niin paljoa. Siksi tällaisessa tilanteessa huijareiden kannattaa lepuuttaa voimaloitaan. Ei siksi, ettei sähköä tarvittaisi, vaan siksi ettei silloin rahaa tule lapioimalla tuuleen.
Vesivoima on ainoa hyödyllinen uusiutuva sähköntuotantotapa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Syöttötariffi on maks 53,5 euroa MWh:lta ja se siis maksetaan vaikka hinta olisi sentti. Negatiivisessa tilanteessa tuki on nolla.
Alkuvuoden sähkönhinnoilla tariffituki on ollut maksimissaan ja esimerkiksi tammi-helmikuusta tukea maksetaan noin 90 miljoonaa euroa. Kahdelta kuukaudelta!
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoimassa ja tuulivoimassa yhdistävänä tekijänä on se, että kustannukset ovat valtaosin kiinteitä. Niinpä molemmat syöttävät sähköverkkoon kaiken sen energian minkä ne pystyvät tuottamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten edellä kerrottu, tuo ei pidä kaikissa tilanteissa paikkaansa tuulivoiman osalta. Ennen vuotta 2018 rakennettujen tuulimyllyjen ainoa tavoite on imuroida tariffitukea, ei tuottaa puhdasta sähköä.
Ilmoita asiaton viesti
Viittaatko negatiiviseen sähkön hintaan? Luulenpa, että sellaisessa tilanteessa ydinvoimailija pitää turbiinit hyrräämässä, prosessin sammuttaminen on suurempi kuluerä ja rasite laitteistolle kuin sähkön käytöstä maksaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin pitää.
Tariffituettu tuulivoima sen sijaan ajetaan alas mikä alleviivaa sattumavoiman ailahtelevuutta: Jos ei tuule mylly ei tuota, jos tuulee liikaa se pysäytetään. Ongelmat kasvavat jos niitä rakennetaan lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti tämä punavihreä hallitus haluaa yhä vaan lisää tätä haitallista sattumavoimaa tuulivoima.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoimaa voi säätää, aivan samalla tavalla kuin mitä tahansa höyryllä toimivaa laitosta.
Ei sitä kaikkea höyryä tarvitse sinne turbiinille ajaa.
Onko se järkevää tai taloudellisesti optimaalista, onkin toinen juttu.
Tuo aurinko/tuulivoiman utopistinen haikailu kertoo siitä, ettei sen haikailijat ymmärrä sähköverkosta juurikaan sen enempää, kuin västäräkki neonvaloista.
Mainitsen taikasanan: Inertia.
https://www.fingridlehti.fi/mita-on-inertia/
Ps. minulle olisi ihan ok, jos tuuli- ja aurinkovoimalat liitettäisiin sähköverkkoon pyöriville muuntajilla.
Tosin tässä tulee se itkuvinku siitä parin prosentin häviöistä….
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko olla niin, että Fingridin toimitusjohtaja ei ymmärrä sähköverkoista sen enempää kuin västäräkki neonvaloista?
https://yle.fi/uutiset/3-11045496
ps. ”Synthetic inertia (sometimes called virtual inertia) refers, for example,
to the modulation of the power output of the power converters in wind
power plants, HVDC links to outside the synchronous area and battery
systems, in such a way that their output behaves in a somewhat similar manner to the synchronous machines after frequency variations.
Adding synthetic inertia is an important option in terms of securing
sufficient inertia in the future”
https://www.fingrid.fi/globalassets/dokumentit/fi/yhtio/tki-toiminta/report-challenges-and-opportunities-for-the-nordic-power-system.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin todennäköistä, sillä ruususta ei ole palkattu tehtäväänsä siksi, että hän ymmärtäisi sähköteollisuuden tuotannon nyansseja, vaan siksi, että hän on hyvä kapelimestari.
Ei kapelimestarikaan ole kaikkien musiikki-instrumenttien erityisasiantuntija, saati edes soittotaitoinen, mutta orkisteriahan hänet on palkattu johtamaan, eikä soittamaan selloa tai viulua.
Uskosi on luja, mutta ymmärryksesi ei ole välttämättä uskosi tasolla.
Miksi yrittää ratkaista €uron ongelmaa miljoonalla eurolla?
Luotettavuudesta ja huoltovarmuudesta puhumattakaan.
Pyörää ei kannata yrittää keksiä uudelleen, mutta sitä voi keskittyä parantamaan….
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten ensimmäistäkään rakentavaa argumenttia saanut kommenttiisi mahtumaan.
Generaattori varastoi energiaa pyörimisliikkeessä, taajuusmuuttaja varastoi energiaa välipiirikondensaattorissa. Kun olet niin valistunut niin kerro, missä on se olennainen ero.
Ilmoita asiaton viesti
Huoh….
Olennainen ero on siinä, että turbiinin ja generaattorin yhteinen massa jatkaa pyörimistään käytännössä vakiolla nopeudella vaikka yhteys kantaverkkoon katoaisi sekunniksi.
Taajuusmuuntaja (TAMU) ei tee näin, jos sen kellosignaali katoaa sekunniksi.
Lisäksi TAMU suurissa tehoissa ovat pirskatin kalliita ja niiden verkonlaajuinen synkronointi vikasietoisesti on pikkuisen haastavampaa kuin tahtikoneen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vierasmagnetoitu_tahtimoottori#K%C3%A4ytt%C3%B6_generaattorina
Toinen on maailman yksinkertaisin ja vikasietoisin systeemi ja toinen on tuhansia kertoja kalliimpi ja vikaherkempi systeemi.
Elinkaarikin on toisella vuosisata ja toisella vuosikymmen….
Ilmoita asiaton viesti
Niin, vanhassa energiajärjestelmässä oli vain pyöriviä generaattoreita. Tulevaisuudessa on niiden lisäksi ’virtuaalista’ inertiaa. Inertian puute ei ole este uusituvien käytölle mutta toki sillä on oma kustannusvaikutuksensa.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa tehdä itselleen selväksi ”joitakin” asioita sähkövoimateollisuudesta, ennenkuin alkaa huutamaan invertterituottoisuuden ihanuudesta!
https://fi.wikipedia.org/wiki/Loisteho
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tehokerroin
https://fi.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4enn%C3%A4isteho
https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4t%C3%B6teho
Kun olet lukenut nuo, niin alamme keskustelemaan harmoonisesta säröstä yms. jutuista.
Muutaman tunnin keskustelun jälkeen, päässemme yksimielisyyteen siitä, miksi se samperin ikivanha pyörivä tahtikone on pirskatin paljon parempi kuin se epälineaarinen puolijohteita sisältävä härpäke.
https://en.wikipedia.org/wiki/Intermodulation
Ja minä olen viimeisen päälle edistynyttä teknologiaa kannattava henkilö, joka ei missään tapauksessa halua nojata vuosisadan ikäiseen tekniikkaan……
Ilmoita asiaton viesti
Virtual inertia ei suinkaan ole oma keksintöni. Mutta kantasi olet tehnyt selväksi, samoin ylimielisen asenteesi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei varmasti olekkaan sinun keksintösi, mutta kuten sanottu, pyörää ei kannata keksiä uudelleen.
Kaikkien näiden invertteripohjaisten keksintöjen ongelma on harmooniset (lue: sähkön laatu) ja siihen liittyvät ongelmat.
Valitettavasti tahtikone on edelleen ylivoimainen hinta ja laatu suhteeltaan vielä tänäkin päivänä.
Puhumattakaan sähkön laadusta, mistä invertteireitä ei pääse kehumaan, koska sen kuran suodattaminen maksaa yllättävän paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoiman käyttö kumuloi. Lisäkustannuksia ja vaikeuksia.
Saksassa ei kunnianhimoisten päästötavoitteiden saavuttaminen 2020 onnistunut ,tavoitteet on siis siirretty hamaan tulevaisuuteen. Ydinvoimala on paha, hiilivoima on paha, mutta hiilivoimaloita on teollisuuden tarpeiden kattamiseksi pidettävä käynnissä. Koska tuulivoimaloiden sattumanvarainen tuotanto ei riitä kattamaan kysyntää.
Suoria tukien muotoisia kustannuksia hiilivoimaloiden lakkauttamisesta tulee arviolta n. 40 mrd €.
’’ Kivi- ja ruskohiiliteollisuus työllistää suoraan Saksassa noin 27 tuhatta henkilöä, hiilivoimalayksikköjä maassa on 84. Kivihiili on Saksalle tuontitavaraa, ruskohiili sen sijaan on pääasiassa kotimaista. Saksan sähköntuotannosta hiilen osuus on edelleen merkittävä, noin 35 prosenttia. Uusiutuvien osuus on samaa luokkaa. Hiilivoimaloiden yhteenlaskettu kapasiteetti on noin 45 gigawattia. Vuoteen 2022 mennessä, siis kolmessa vuodessa, kapasiteettia tulisi vähentää 12,5 gigawattia, mikä tarkoittaa noin 24 voimalayksikön sulkemista. Vuoteen 2030 mennessä kapasiteettia tulisi olla enää 17 gigawattia. ’’
https://um.fi/edustustojen-raportit/-/asset_publisher/W41AhLdTjdag/content/saksan/384951
Ilmoita asiaton viesti